Nízká hladina Orlíku vybízí k unikátní plavbě původním korytem Vltavy. Stav vody vydrží až do jara.

Nízká hladina Orlíku vybízí k unikátní plavbě původním korytem Vltavy. Stav vody vydrží až do jara.

Když se v roce 2015 díky extrémnímu suchu dostala hladina přehrady Orlík na tak nízký stav, že se začaly odkrývat nejrůznější zatopené stavby, bralo to mnoho vodáků jako unikátní možnost podívat se na dno přehrady a alespoň částečně si splout Vltavu původním korytem. Zajisté největší atrakcí byl zcela obnažený jez Nový mlýn, který si přijelo prohlédnout a splout mnoho vodáků a našli se i tací, kteří zjistili, že za příznivé vody je pod šlajsnou tohoto jezu vynikající playspot, který nemá v naší vlasti obdoby.

Netrvalo to ani 5 let a Orlická přehrada je opět hodně vypuštěná. Podle informací z Povodí Vltavy je to kvůli stavebním pracím na lodním výtahu přes hráz Orlíku a nízká hladina by měla být držena až do dubna 2020. Celou zimu je tedy možné vydat se na toulky původním korytem Vltavy či Otavy a nebo si pořádně zasurfovat v propusti jezu Nový mlýn!

O uplynulém víkendu už původní koryto Vltavy navštívil Honza „Chobotnice“ Bašta (čtěte s ním rozhovor) a tady je z jeho výpravy video (kdyby zlobilo, tady je na něj přímý odkaz).

Zkušenosti čtenářů

honza Cervenka

Mam sve pochyby o pojmenovani.  Je to sice par let, co jsem tam padloval, ale pripada mi, ze ten jez s „playspotem“ je Korensko, tedy prvni jez pod soutokem.  Byvala tam za normalni vody silne balici velka vlna/valec, krasne symetricka.   To ale teklo vsechno propusti, nic zprava, a hladina vody pod jezem byla o kus vyssi, ostatne i nad jezem – obvykle teklo pres hranu trochu vody.  Jezdil jsem tam jak na otevrene tak zavrene kanoi, bylo tam prijemne taboriste.
Novomlynska se za starych casu jmenovala retarderka o kus niz, vlevo.  To bylo take krasne svezeni, vypadalo to velmi zle, ale nic nedelala, i na otevrene kanoi.
Skoda, Vltava byla kdysi poklad – a to jsem nezazil reku pred Stechovicemi (Svatojanske proudy) a Slapy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: