Pozvánka na vodácký maraton na Berounce 2018

Pozvánka na vodácký maraton na Berounce 2018

Na řece Berounce se 19.5. uskuteční již 41. ročník Vodáckého maratonu, který měří 58,3 km. Start je z vodáckého tábořiště U Dolanského mostu v Chrástu u Plzně, cíl je v tábořišti pod Nezabudickým jezem u obce Branov.

Všechny ročníky, které se od roku 1978 odjely, prověřily jednotlivé závodníky jak fyzicky tak také psychicky. Na náročnost závodu má vliv nejen trasa v délce 58,3 km, ale také doba trvání samotného závodu, rozdílný stav vody v řece a rozmary počasí.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Byly odjety maratony, které v některých svých úsecích nepřipomínaly vodácký závod, ale spíše závod běžců v mělké vodě. Naopak, při některých ročnících rozhodčí jen tak tak zaujali svá místa v cíli, protože voda závodníky do Nezabudic doslova spláchla. Na startu to někdy vypadalo jako by se sem sjela parta připravující se na polární expedici, jindy by si tábořiště v Dolanech mohl někdo splést s pláží někde u moře.

Při některých maratonech si závodníci po dojezdu, mimo propichování obvyklých puchýřů na dlaních, ošetřovali spáleniny od sluníčka, naopak při některých závodech byl problém přes clonu neustálého lijáku rozpoznat hranu vpředu hučícího jezu.

Že to není závod pro změkčilce potvrzují slova těch, kteří projedou v Nezabudicích cílovými bójkami a vypotácí se na břeh. Většinou se ozývají věty jako „Ty vole, to jsem jel naposled“, Už nikdy více“ nebo „To není voda, to je magořina“. Asi na základě těchto hodnocení získala naše „Stará řeka“ jednu ze svých přezdívek „Rio Magoro“.

Vodácký maraton na Berounce
Vodácký maraton na Berounce

Zřejmě ale nejsou tyto věty míněny vážně, protože většinou ti, kteří nejvíc po dojezdu nadávali, se za rok na startu objeví znovu. A to je důkaz toho, že Vodácký maraton na Berounce byl, je, a určitě i v budoucnu bude výzvou, která vodákům nedá od jara spát a ačkoliv byli skálopevně rozhodnuti, že už tu „blbou magořinu“ v životě nepojedou, s prvním jarním sluníčkem jsou vidět na břehu řeky.

Obcházejí ještě zamrzlou Berounku s očekáváním teplejšího počasí, jen aby už mohli vyrazit na vodu a natrénovat tak něco na blížící se další ročník Vodáckého maratonu na Berounce.

https://www.youtube.com/watch?v=cZzzw2fEpqg

Takže neváhej a odstartuj. Poper se s řekou, vysměj se nepřízni počasí a ostatní závodníky nech daleko za sebou. Registrace závodníků probíhá od 6,30, startuje se od 8,00.

Více informací naleznete na stránkách pořadatele.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: