„Vodácká“ čelovka Fenix HL23

„Vodácká“ čelovka Fenix HL23

Sháníte malou, bytelnou, vodotěsnou čelovku, která dokáže pořádně svítit a je použitelná na vodácké aktivity? Pak je právě pro vás určena dnešní rozšířená recenze čelovky Fenix HL23.

Dodává: Ariga,
www.kronium.cz
Testoval: Snížák

■ Materiál: tvrzený letecký hliník T6
■ Max. výkon: 150 lm
■ Max. výdrž: 110 h
■ Max. dosvit: 55 m
■ Napájení: 1x AA
■ Světelný zdroj: Cree XP-G2
■ Vodotěsnost: IPX-8 (ponor až 2 m)
■ Hmotnost: 70 g (bez baterie)
■ infocena: 999 Kč

Čelovka Fenix HL23

Byl jsem velmi potěšen, že se mi do ruky k recenzi dostala čelovka Fenix HL23. Zejména proto, že už delší dobu sháním nějakou výkonnou svítilnu, kterou budu moct používat i při pádlování (rozuměj vozit jí v plovací vestě pro případ nenadálých přenocování apod.) a Fenix HL23 přesně splňuje mé požadavky na takový kus výbavy.

Pojďme si nejprve svítilnu představit. Válcové tělo svítilny z lehké hliníkové slitiny (letecký tvrzený hliník T6) je uchyceno na obou koncích do plastových objímek, které jsou součástí plochého dílu, který se opírá o vaši hlavu a je jím provlečena i nastavitelná pruženka, pro uchycení svítilny na hlavě. Na jedné podstavě válcového těla svítilny najdete veliké a i se zmrzlýma rukama dobře ovladatelné gumové tlačítko, kterým ovládáte všechny tři režimy svícení, kterými svítilna disponuje, ještě se k nim vrátíme. Na druhé podstavě naleznete šroubovací uzávěr, kterým lze měnit zdroj energie – baterii AA. Po vyšroubování vidíte gumové těsnění ve spodní části závitu, které zabezpečuje svítilnu proti vniknutí vody. Náhradní těsnění je součástí originálního balení. Na zadní straně těla svítilny naleznete ještě ozubení, které má protikus na plastovém úchytu a zajišťuje aretaci sklonu. Plocha ozubení zajišťuje, že jste schopni svítilnu zaaretovat ve sklonu 0 (svítí přímo) až 90 (svítíte si na nohy) stupňů, což je naprosto dostačující rozsah.

Detail LEDOvládací tlačítko

Světlo zajišťuje LED Cree XP-G2, u které výrobce udává životnost 50 000 hodin. Ukryta je pod tvrzenou skleněnou čočkou s antireflexním povrchem. Okolo čočky je vystouplý lem, který ji chrání před poškrábáním. Svítilna pracuje ve třech režimech svícení, které se snadno volí pomocí gumového tlačítka. Pro rozsvícení tlačítko dlouze stisknete a svítilna se rozsvítí v nejsilnějším světelném režimu – úctyhodných 150 lm. Při každém dalším krátkém stisknutí se světelný režim přepne. Nejprve na nejslabší – 3 lm a potom na středně silný -50 lm. Po dalším krátkém stisknutí se svítilna přepne zpět do nejsilnějšího režimu, při delším podržení se zhasne. Trochu mi chybí režim blikání, ale když si uvědomím, kolikrát v životě jsem jej použil, asi ho vlastně tolik nepotřebuji. Výrobce udává, různé výdrže baterií podle toho v jakých režimech svítilnu používáte a podle toho jaké baterie používáte. Snažil jsem se ověřit, zda tato čísla odpovídají skutečnosti a mohu potvrdit, že jsou výrobcem spíše podhodnocena, ve všech testech svítilna vydržela déle, než jsem dle udávaných hodnot očekával.

Vstup pro bateriiOzubení pro aretaci sklonu svítilnyFenix HL23 v akci

Vodotěsnost svítilny je zajištěna robustním, šroubovacím uzávěrem na konci válcového těla, navíc s pryžovým těsněním. Svítilna splňuje IPX-8, což zajišťuje vodotěsnost do hloubky ponoru 2 metry a i toto svítilna bez problémů zvládne. Já jsem ji navíc, jak jsem již zmínil v úvodu, používal pro účely vodácké, tedy jsem ji vozil v kapse plovací vesty na divoké vodě a žádné potíže se zatékáním jsem nezaznamenal. Svítilna je také odolná pádu až z dvoumetrové výšky, ale já jsem tento údaj od výrobce raději nezkoušel, nicméně dle konstrukce nemám důvod mu nevěřit, na svítilně se v podstatě nemá co rozbít.

Svítilnu jsem mimo vodačení používal při běžném večerním svícené během kempování a při nočním běhání. Zejména ze zkušeností z běhání mohu potvrdit, že nejsilnější režim je skutečně dostačující i pro takovouto rychlou aktivitu. Svítilna navíc i přes jednoduché uchycení jednou gumou po obvodu hlavy vždy skvěle držela po celý běh.

Z mého pohledu tedy Fenix HL23 plní přesně to co potřebuji, je lehká, bytelná, dokáže hodně svítit, když potřebuju, vydrží dlouho svítit, když potřebuju a nemusím se bát vzít si jí ani na vodu! Zase jsem si splnil jeden sen o ideálním kousku výbavy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: