Odolný telefon CAT S40 a pouzdro Active Urban CAT S40 Buoy Case

Odolný telefon CAT S40 a pouzdro Active Urban CAT S40 Buoy Case

Odolné telefony nejsou na českém trhu žádnou novinkou a to stejné již dávno platí i o odolných chytrých telefonech neboli smartphonech. Do redakce začátkem září, celkem v tichosti, dorazil CAT S40 na dlouhodobý test. Tehdy žhavá novinka od výrobce převážně stavebních strojů.

Dodává: TCCM, s.r.o.

www.catphones.com

Testoval: Vladimír „Břeh“ Fořt

Údaje výrobce:

Displej: 4,7″ s rozlišením 540 x 960 px

Procesor: 4jádrový Qualcomm 1.1Ghz

RAM: 1 GB

Paměť: 16 GB

Paměťová karta: až 64 GB SDXC

OS: Android 5.1 Lollipop

Napájení: Li-Ion 3000 mAh

Hmotnost CAT S40: 185 g

Rozměry CAT S40: 144,9 × 74,1 × 12,5 mm

Infocena CAT S40:  11988 Kč

Hmotnost pouzdra:  54 g

Rozměry pouzdra: 171 × 85 × 22 mm

Infocena pouzdra: 499 Kč

Telefony CAT jsou určené do těch nejtvrdších podmínek. Po ne příliš dobrých zkušenostech s odolnými telefony jiných značek jsem byl velmi zvědavý, jestli je značka CAT jen pozlátko či zda opravdu jejich telefony něco vydrží. Snažil jsem se na telefon koukat spíše z pohledu běžného outdoorového uživatele než z pohledu technika.

Po vyndání přístroje z typicky žlutého balení mě překvapilo poměrně robustní tělo telefonu určeného do přírody nebo stavbařům do kapsy. Ale jak říká klasik: „pokrok nezastavíš“. Na druhou stranu jsem se s ním celkem rychle sžil a pro větší pohodlí jsem si ho zvykl nosit v náprsní kapse bundy nebo ještě lépe v batohu – nakonec kdo ví, jak je to s tím telefonním zářením, a rozhodně nikomu neuškodí mít telefon dále od těla.

Povrch je tvořen kombinací pogumování a kovových prvků. Rohy má stylově zkosené. Pogumování na povrchu jednoznačně převládá a telefon díky němu drží pěkně v ruce, i když ho třeba zrovna vyndaváte celý mokrý z kapsy plovací vesty. Dotykový displej chrání Gorilla Glass 4, která slibuje ještě větší odolnost než u jeho předchůdce S50. Na telefonu je 6 klasických tlačítek. Trojici tlačítek na boku bych vytkl přílišnou citlivost. Občas jsem si telefon omylem ztlumil. Daleko více mi ale vadilo, že bylo velmi snadné omylem, například v kapse, zmáčknout tlačítko power a telefon se tak každým rozsvícením displeje zbytečně vybíjel.

CAT S40 při zkoušce vodotěsnosti / F: Břeh
CAT S40 při zkoušce vodotěsnosti / F: Břeh

Tělo přístroje je konstruováno na normu IP68, což, přeloženo do lidské řeči, znamená, že je prachutěsný a vodotěsný – dle výrobce do 1 m pod vodou po dobu 1 hodiny. Dále se chlubí vojenskou normou MIL-STD 810g. Aby tyto normy bezpečně splnil, je tělo telefonu hermeticky uzavřeno a nelze vyjmout baterii. Na těle přístroje najdete pouze 3 otvory. Pro sluchátka, pro mikroUSB vstup a pro vložení karet, vše zakryté záslepkami.

Důležitým parametrem pro využití telefonu v přírodě je jeho výdrž. Přístroj je vybaven silnou Li-Ion baterií s kapacitou 3000 mAh. Při běžném využívání telefonu, datových služeb a příležitostném zapínání GPS (při běhání apod.) jsem dobíjel jednou za 2–3 dny, což mi přišlo na smartphone docela fajn.

Prohlédněte si všechny fotografie z testování…

Často propíraná změna oproti modelu S50 je poloviční RAM telefonu, tedy jen 1 GB. Přiznávám, že i mě toto (ne)vylepšení uvedlo do rozpaků, ale během měsíce používání moje obavy z pomalosti vymizely. Telefon fungoval i při spuštění více aplikací svižně a nesekal se. Jen občas usoudil, že je třeba se restartovat, což přisuzuji aktualizacím systému. Co má S40 proti svému předchůdci navíc, je vnitřní paměť, ta se naopak zdvojnásobila na 16 GB. Pokud by se někdo obával, stejně jako já, že např. stažené offline mapy zaberou místa příliš, může si vnitřní paměť nastavit mikroSD kartou až o 64 GB. Telefon je osazen nejnovějším Androidem Lollipop 5.1 a samozřejmě nechybí předinstalované googlovské aplikace.

Fotoaparát dělá fotky, jaké lze očekávat od podobných zařízení. Překvapilo mě, že video lze natočit s maximálním rozlišením jen 720 x 1280 při 30 fps, ačkoliv výrobce udává maximální rozlišení 1920 x 1080 při 60 fps. Nutno dodat, že výrobcem udaných parametrů videa jsem nedosáhl ani s nově nainstalovanými videoaplikacemi, které vyšší rozlišení nabízely.

Odolný smartphone CAT S40 / F: Břeh
Odolný smartphone CAT S40 / F: Břeh

GPS jsem používal při běhání, jízdě na kole, na kajaku i při jízdě v autě. V autě byla navigace vždy přesná. Nepřesnosti jsem registroval pouze při používání některých aplikací ve volné přírodě. Nedokážu posoudit, jestli to bylo způsobeno slabým GPS signálem nebo chybou v aplikaci.

Dokladem toho, že to výrobce s použitím S40 v zimních podmínkách myslí vážně, je funkce ovládání dotykového displeje v rukavicích. S uspokojením můžu říci, že funguje i v tlustých lyžařských rukavicích, byť napsat v nich SMS bylo poněkud náročnější. Zajímavostí je, že telefon sám hlídá chyby majitele a ohlásí mu nedokonalé zavření největšího z otvorů, sloužícího pro vkládání dvou nanoSIM karet a mikroSD karty.

Odolný kabát

Pouzdro je vyrobeno z lehké EVA pěny přesně na míru CAT S40, takže telefon v pěně pevně drží. Výrazná sytá žlutá barva neomylně řadí výrobek do rodiny Caterpillar a má i svou funkci: pomůže vám telefon najít kdekoli na souši i ve vodě. Pěna má totiž dostatečný výtlak, aby udržela telefon na vodní hladině. Telefonu opatřenému pouzdrem také výrobce garantuje vyšší odolnost při pádu na zem. Bez obav ho můžete upustit ze 2,5 m.

Přístroj v pouzdru sice nabude na rozměrech, ale stále je to únosné. Např. do kapsy plovací vesty se bez problému vejde. Adhezní povrch pěny zvyšuje bezpečí telefonu ve vašich rukou. V pěně najdete otvor pro zadní objektiv, další pak pro tři ovládací tlačítka na pravé straně telefonu. Chybí však otvor pro žluté programovatelné tlačítko na levé straně.

CAT S40 s pouzdrem Active Urban Buoy Case výborně plave / F: Břeh
CAT S40 s pouzdrem Active Urban Buoy Case výborně plave / F: Břeh

Pouzdro je dále vybaveno okem, které mi u CAT S40 hodně chybělo hlavně při jeho používání například na vodě během čekání na kamarády ve vracáku nebo jejich focení. Telefon si jím můžete bezpečně připevnit např. k plovací vestě.

Telefon jsem sice nepodrobil destruktivním testům ani v pouzdru, ale na závěr mohu s klidným svědomím říct, že CAT S40 splnil to, co jsem očekával od outdoorového telefonu, tedy odolnost při poměrně nešetrném zacházení vyplývající z outdoorových aktivit.

Zaujalo mě na telefonu:

  • výdrž baterie
  • voděodolnost

Zaujalo mě na pouzdru:

  • nápad
  • oko na uchycení telefonu

Mohlo být lepší u telefonu:

  • citlivost bočních tlačítek
  • paměť RAM

Mohlo být lepší u pouzdra:

  • otvor pro tlačítko vlevo

Zkušenosti čtenářů

Honza

CAT jsou dobré odolné mobily, aktuálně z jejich srovnání vychází nejlépe asi S61, který má dobrou kapacitu baterie, RAM a pokročilé funkce jako je laserové měření vzdálenosti, termální kamera nebo snímač kvality vzduchu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: