Nafukovací kajak SOLAR není jen pro solární jezdce

Nafukovací kajak SOLAR není jen pro solární jezdce

Nafukovací kajak SOLAR od českého výrobce GUMOTEX by mohl svým názvem evokovat loď pro solární jezdce. Dílem tomu tak určitě je, ale SOLAR dokáže mnohem víc.

Dodává: GUMOTEX, www.gumotexcluny.cz
Testovali: Snížák, Jana Ryantová, Bouzkovi

Údaje výrobce:
Materiál: Nitrilon
Délka: 410 cm
Šířka: 80 cm
Hmotnost: 18,5 kg
Max. nosnost: 270 kg
Infocena: 16 890 Kč

Jako obvykle si loď nejdříve popíšeme. Konstrukce lodi je několikakomorová, jak jsme u GUMOTEXu zvyklí. Profilované dno nafukované zvlášť opatřené přetlakovým ventilem, oddělené boční borty a pak nafukovací sedačky. Ty dokáže SOLAR pojmout až tři, ale alespoň jedna je určena spíš pro dítě, tři dospělí by se na loď vešli těžko. Zkoušeli jsme i jízdu se dvěma dětmi a docela to šlo, ale prostřední sedačka pro ně byla trochu těsná a nakonec jedno skončilo mezi nohami háčka. Posledním nafukovacím prvkem jsou opěrky nohou.

Přední i zadní paluba je krytá osvědčeným materiálem Nitrilon, ze kterého je vyroben i celý kajak. Krytí paluby je vpředu podepřeno duralovou vzpěrou, aby tvořilo skutečný vlnolam, ze kterého voda stéká mimo loď, pokud se tedy nepřelije vrchem. Vzadu je krytí paluby bez podpory. Vzpěra také přispívá k vyztužení lodi. Sedačky jsou kotvené popruhy ke dnu lodi, opěrky zad k bortům a opěrky nohou ke dnu. Vše je pohodlně nastavitelné i během jízdy a dokážou to i méně ohební jedinci. SOLAR není vybaven samovylévacím dnem, protože není určen na divokou vodu, na zadní špici ale najdete vylévací otvor, který je uzavíratelný plastovou kartičkou.

Montáž sedačky
Montáž sedačky
Kovová výztuha přední paluby
Kovová výztuha přední paluby

My jsme kajak zkoušeli hlavně na klidné vodě, kam je určen, a docela nás překvapil. Loď je až překvapivě tuhá a ani ve vlnách nemá tendence se kroutit a prohýbat (pořád se ale jedná o nafukovací loď, takže nelze čekat vlastnosti pevných lodí). Posez v sedačkách je pohodlný a jak už bylo zmíněno, jde je i během jízdy snadno nastavit dle potřeby. Kajak jede překvapivě rychle a stejně snadné jsou s ním i manévry. Méně zkušení jezdci, kterým jsme loď půjčili, měli problém udržet přímý směr, ale to vyřešila směrová ploutvička, která je k lodi standardně dodávána. Pokud si ploutvičku nasadí zkušená posádka, docílí toho, že se při delším výletě tolik nenadře s korekcemi směru. Manévrovatelnost lodi se s ploutví dramaticky nesnížila. Neměli jsme možnost vyzkoušet funkci ploutvičky při jízdě v silnějším větru, ale nejspíš pomůže k udržení směru, aby se loď nestáčela. Pochopitelnou nevýhodu ploutve je drhnutí na mělčinách, které nás potkalo několikrát. Ploutev však nedoznala výraznější újmu a místo pro její uchycení také ne. Neznamená to ale, že vydrží všechno a pokud se s ploutví vydáte na řeku je třeba na ni pamatovat.

SOLAR bychom doporučili jako vynikající rekreační loď pro snadné jednodenní výlety. Do lodě se vejdou tři osoby, přičemž jako ideální se jeví, aby alespoň jedno místo (střední) obsadilo dítě, jinak budete v kajaku nekomfortně natěsno. V případě obsazení kajaku třemi lidmi zbývá jen velmi málo místa na bagáž, proto to doporučení jednodenních výletů. V případě obsazení lodi dvěma lidmi lze pro bagáž využít střed lodi, ale nepočítejte, že toho sem naložíte tolik jako do lodí, které jsou k transportu bagáže určené. Na výlet s přespáním to ale bude stačit.

Solar 3 - pohled do kokpitu
Solar 3 – pohled do kokpitu

Pokud hledáte společníka na letní dovolenou, kterou si chcete zpestřit nějaký tím vodáckým výjezdem (v našem případě výlet čtyřčlenné rodiny do Alp s výjezdy po jezerech) nebo loď na pohodové splouvání krátkých lehkých toků, bude SOLAR úplně ideální.

Líbí se mi:

  • tuhost lodi
  • rychlost
  • vzpěra paluby

Mohlo být lepší:

  • prostor pro 3 osoby

Zkušenosti čtenářů

Střelec

Mám starou verzi bez krytých špicí a těch trubkových nesmyslů (ostatně pravzor těch stupidních trubek byl plast vzhledově hodně podobný velrybí kostici). Používám ji jako jednomístnou, což umožňuje pobrat bagáž a zásoby na celý týden. Rychlost je velmi dobrá, ze Sušice na soutok u Putimi se to na Solaru dá stihnout za den i za malé vody. Sbalená loď je relativně malý balík rozumné váhy i se zarolovaným skládacím pádlem.

Kiwi
Střelec:

Ještě jsi tu pohádku zapoměl okořenit faktem, že v hospodě v Putimi jsi již na oběd a odpoledne trávíš vyvalen s děvčaty na pláži místního kempu.
Kiwi

Tibor
Kiwi:

60 km je v pohodě, ovšem musí se pádlovat, víme?

Kiwi

Nevím co o tom víš ty,ale já jsem na rozdíl od tebe již pár šedesátikilometrových Berounských maratonů absolvoval. Jezdili jsme je na Orlici za cca 7 – 7,5 hodiny dle vody.Na tomhle gumáku bys milej zlatej po této štrece odpadl.
Kiwi.

Snížák
Kiwi:

Osobně jsem už i na nafukovací lodi (Framura) upádloval nějakých 75 km za den (na Berounce, která fakt neteče) a druhý den pokračoval, akorát je člověk na vodě od svítání do setmění… Takže já Střelcovi věřím.

Tibor
Kiwi:

Vím, Berounský maraton, nafukovačka, čas 7:40. Jel jsem dál k ústí Žloukavy (tj nějakých 75 km) neb v tom rámusu co se po vyhlášení spustí se mi spát nechtělo 😀

Kiwi

V kterým roce jsi to jel? Mrknu do výsledkové listiny.
Díky.

Tibor

Účastníkem závodu jsem byl 2014. Jinak to jezdím každý rok na jaře nebo na podzim.

Kiwi

Tak bohužel,ve výsledcích z roku 2014 jsem tě nenašel a ani v tebou uvedený čas nikdo cílem neprojížděl.
Výsledky máš tady:
http://www.vodmar-beroun.cz/vysledky-minulych-rocniku/

Tibor
Kiwi:

No já se tam vidím, 37. ročník 2014, K1, teda čas pravda už se mi vykouřil a správně je 7:17:38 Kdyžtak možno debatu přesunout na emajl me****@ce*****.cz ať tady neotravujem 🙂

Peeto
Tibor:

Ale ja chcu vedet jak to dopadlo :-))))

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: