RECENZE: Exkluzivní SUP pádlo TAMBO Scalpel Carbon Custom Vario

RECENZE: Exkluzivní SUP pádlo TAMBO Scalpel Carbon Custom Vario

Ve svých paddleboardových začátcích jsem poměrně dlouho jezdil s obyčejným hliníkovým pádlem s plastovým listem. Viděl jsem totiž naprasknuté karbonové listy předních zahraničních značek u ostatních paddleboardistů, což mě utvrzovalo v názoru, že není s upgradem na karbon kam spěchat, obzvlášť pokud mojí zálibou byla divoká voda, kde stále hrozí kontakt pádla s kamenem.

Dodává: TAMBO, www.tambo-sup.com

Testoval: Adam Bořil


Údaje výrobce:

Materiál listů: karbon, Dynel

Materiál žerdi: karbon

Hlavička: dřevěná nebo karbon

Hmotnost listu: 230 g (M), 260 g (L)

Hmotnost pádla: záleží na složení komponent

Spojky: vario, vario+

Infocena: 8 900 – 13 500 Kč

Názor jsem začal měnit až po jednom intenzivním prodlouženém víkendu spojeném s pádlováním na Soči. Po několikadenním pádlování jsem měl již dost utahané ruce a začínala se ozývat ramena. Byl jsem tedy rád, když jsem měl možnost na chvíli vyzkoušet karbonový custom speciál z dílny TAMBO nazvaný Scalpel.

Pádlo bylo velmi lehké a záběry účinné a tak se na konci víkendu jednalo doslova o moji záchranu. Uvědomil jsem si, že s lepším pádlem bych vydržel podstatně déle pádlovat a výlet si více užil. Otázkou ovšem stále zůstávala odolnost pádla. Nechtěl jsem investovat nemalé prostředky do něčeho, co možná velice brzy zničím. Trochu mě přesvědčilo, když se Honza Rott nebál na ukázku mlátit s testovačkou opakovaně o žulovou dlažbu. Finální rozhodnutí ke koupi však padlo, až v okamžiku, kdy jsem zlomil list svého starého pádla.

List pádla Tambo Scalpel

Pádla skládají v TAMBO až na váš požadavek, odtud označení Custom. Je tedy potřeba počítat s tím, že si na svůj originál chvilku počkáte. Na výběr je ze dvou velikostí listu (M a L), možnosti mít pádlo pevné, nastavitelné o 10 cm (spojka Vario), nebo o půl metru (spojka Vario+)  a také je k výběru hlavička, kde je možnost zvolit dřevo nebo karbon.

Detail dřevěné hlavičky a hliníkové spojky

Já zvolil menší list, protože jsem spíše frekvenční jezdec. Na divoké vodě jezdím s pádlem, které je o 2 cm kratší než je má výška. I když délku moc neměním, nechtěl jsem se o možnost nastavitelnosti zcela připravit, pro případ, že bych pádlo využil na rovnou vodu, kde preferuji pádlo delší – zvolil jsem tedy nastavitelné o 10 cm. Hlavičku pádla jsme vybral dřevěnou.

Pádlo TAMBO Scalpel, testování na kanále v Troji

Pádlo je zpracováním na nejvyšší možné úrovni a na první pohled připomíná pádla slalomářská, akorát s delší trubkou. Po detailním zkoumáním si všimneme, že list pádla má po svých okrajích extra ochranu proti prasknutí, tu tvoří materiál Dynell, který je osvědčeným řešením třeba u kajakářských pádel na divokou vodu.

Pádlo TAMBO Scalpel, testování na kanále v Troji

V případě, že jako já zvolíte nastavitelnou verzi, tak o zafixování délky se bude starat duralová spojka, která spolehlivě zamezuje protáčení a zároveň se velice jednoduše utáhne pouhým zaklapnutím.

Pádlo TAMBO Scalpel, testování na kanále v Troji

Hned po upgradu pádla jsem zaznamenal podstatné zlepšení při závodech na divoké vodě v Troji a dostal jsem se díky němu i na bednu. Vyvrátila se tak myšlenka, že důležité při paddleboardingu je hlavně prkno. Efektivní záběry pomáhají lépe zajíždět do vracáků, kvalitní list poskytuje skvělou oporu v těžkých místech a díky nízké hmotnosti pádla je rychlejší přehodit strany při pádlování. Všechny tyto faktory vedly k radikálnímu zlepšení mé jízdy a přínos dobrého pádla tedy není pouze v rychlosti a snížené námaze, jak jsem dříve předpokládal.

S novým pádlem jezdím pravidelně 8 měsíců. Za tu dobu pádlo utržilo nejednu ránu listem o dno a i samotná trubka byla otestována při pádu na kámen. Dávám tedy veliký palec nahoru!

Líbí se mi:

  • možnost navolení komponent
  • odolnost i při nízké hmotnosti
  • efektivita záběru

Mohlo být lepší:

  • neshlednáno

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: