RECENZE: Vodotěsné vodácké vaky Mobilwag

RECENZE: Vodotěsné vodácké vaky Mobilwag

Co se dá testovat na vodáckém vaku kromě toho, zda do něj nateče nebo nenateče? No něco navíc by se našlo. Přes letošní léto jsem zkoušel třeba loďáky značky Mobilwag.

Dodává: Mobilwag, www.mobilwag.cz

Testoval: Petr Snížek

Údaje výrobce:

Materiál: PVC (Tarpaulin 500D)

Vodotěsnost: IPX6 (10m)

Rozměry testovaných pytlů: 5l – 18×40 cm, 40l – 28×72 cm

Infocena: 5l – 399 Kč, 40l – 899 Kč

Vodácké vaky značky Mobilwag jsou vyrobené z materiálu PVC Tarpaulin 500D. Tento materiál zaručuje vodotěsnost (výrobce garantuje standard IPX6) a také odolnost proti mechanickému použití. Při vybalování zásilky od výrobce na mě mimo samotných vaků o objemu 5 a 40 l vypadnul také český návod a ke každému vaku dva ploché nosné popruhy opatřené na koncích plastovými karabinkami a vprostřed plastovou žebříčkovou sponou pro nastavení délky. Plastové karabinky ve mně nevzbudily přílišnou důvěru, ale uvidíme…

V návodu jsem se dočetl, že vaky bych měl před prvním použitím zkontrolovat, což jsem udělal – noční ponoření mírně nafouknutých vaků do vany. Oba obstály a mohl jsem s nimi tedy vyrazit do ostré akce. V návodu mě ještě trochu zarazila informace, že by se vaky neměly používat nad 35°C. To mě samozřejmě překvapilo, ale taky zaujalo.To se musí zkusit! Okolnosti tomu chtěly, že jsem v letošním velmi horkém létě mohl toto zvláštní omezení řádně prověřit. Vaky jsem krom běžného používání na vodě schválně nechal i několik dnů před domem na ostrém slunci. Když venkovní teploty ve stínu dosahovaly hodnot okolo 35°C bylo na sluníčku k 50°C (měřeno domácí meteostanicí a pomocí outdoorových hodinek). Materiál vaků nedoznával žádné újmy nebo změn ani při samotném prohřátí ostrým sluncem ani po jeho několikadenním působení. Údaj v návodu je tedy nejspíš nadsazený a je to dobře. Jinak byste vaky mohli používat jen velmi omezeně.

Porovnání plochých nosných popruhů pro menší (vlevo) a větší loďák. U obou najdeme plastové karabiny a možnost upravení délky pomocí plastového žebříčku.
Porovnání plochých nosných popruhů pro menší (vlevo) a větší loďák. U obou najdeme plastové karabiny a možnost upravení délky pomocí plastového žebříčku.

Vaky jsem podrobil i testování v akci, menší vak jsem vozil v lodi jako vodotěsný obal lékárničky. Větší jsem používal pro převoz suchého oblečení na vodě (neustálé ukládání vaku do zádi lodi a zpětné vyndávaní) a potom mokrých vodáckých věcí mimo vodu. Vaky jsem vzal na několik víkendů na rakouských řekách, menší vak s lékárnou se mnou pravidelně pádloval i na kanále v Troji a vrcholem všeho byl desetidenní zájezd do Norska. Zatím poslední akcí s Mobilwagy bylo Lipno. Oba loďáky zatím (skoro 3 měsíce používání) bez problémů udržely vše v suchu a zároveň nejeví žádné výrazné známky mechanického poškození, ani v místech rolování a ostřejších ohybů.

Mobilwag jsme vzali na vodu.
Mobilwag jsme vzali na vodu.

Větší loďák jsem během léta párkrát použil také jako nouzový batůžek na pěších výletech a musím konstatovat, že ploché popruhy jsou dostatečně široké, abych unesl i těžší náklad po delší dobu (výšlapy okolo 15 km s plně naloženým loďákem – náhradní věci, pití, svačina, lékárna). Menší vak má popruhy poměrově kratší a užší. Tady to na větší výšlapy nevidím, ale na poponesení někde podél vody není problém. U těžších nákladů jsem se trochu bál o výdrž plastových karabin, ale vše vydrželo bez potíží a mé původní obavy se tak nenaplnily.

Prohlédněte si všechny fotografie z testování…

Jak to tedy zhodnotit? I přes počáteční drobnou nedůvěru (omezení na 35°C, plastové karabiny) mě lodní pytle Mobilwag přesvědčily o tom, že se mohou stát plnohodnotnou součástí vodácké výbavy a to nejen pro vodácké turisty, ale i pro náročnější vodáky, kteří se pohybují na divokých vodách nebo mořích, kde dají svému vybavení pořádně zabrat.

Líbí se mi:

  • odolnost
  • dostatečně široké nosné popruhy

Mohlo být lepší:

  • plastové karabiny

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: