RECENZE: Nafukovací kajak GUMOTEX THAYA

RECENZE: Nafukovací kajak GUMOTEX THAYA

Nafukovací kajak Thaya by se dal nazvat jako revoluční. Spojuje v sobě totiž dvě různé technologie používané pro výrobu nafukovacích lodí – klasickou konstrukci nafukovacích „válců“, které zde tvoří borty lodi s materiálem drop stitch, který tvoří dno a jsou z něho vyrobeny také sedačky. Toto řešení zatím není u nafukovacích lodí příliš vidět. Nutno ještě podotknout, že použitý drop stitch je vlastní výroby přímo od Gumoexu a tedy na bázi osvědčeného materiálu Nitrilon, nikoliv z PVC, jež používá zbytek světa. Spojením zmíněných technologií vzniká plavidlo, jehož vlastnosti se blíží pevné lodi, protože dno z drop stitche je opravdu tuhé.

Dodává: GUMOTEX coating, s.r.o., www.gumotexcluny.cz
Testovali: Petr Snížek, Marie Snížková, Ondra Müller

Údaje výrobce:
Materiál: Nitrilon, drop stitch
Délka: 410 cm
Šířka: 89 cm
Hmotnost: 17,5 kg
Nosnost: až 230 kg
Infocena: 23 999 Kč

Tvarově Thaya vychází z modelu Solar a velmi zjednodušeně by se dalo říct, že je to Solar, který dostal drop stitch dno. Jednou z vlastností materiálu drop stitch je nafukování na vyšší tlak než u běžných dutých komor, zde je to konkrétně až 7,2 PSI. To není třeba oproti paddleboardům závratné číslo, ale bohatě to stačí a s nafukováním se tolik nenadřete (kdo foukal na 15 PSI ví). K nafouknutí je třeba použít speciální vysokotlakou pumpu.

Thaya je připravena k vyplutí
Thaya je připravena k vyplutí

Jak už bylo zmíněno tvarově se jedná v podstatě o model Solar. Boky lodi jsou tvořeny dvěma nafukovacími válci, drop stitch dno je absolutně ploché a zespodu je na něm připraveno uchycení pro přídavnou ploutvičku, která je součástí balení. Pokud ji chcete využít, nezapomeňte nasadit před tlakováním! Vpředu i vzadu se drop stitch dno postupně zužuje a je vytaženo až do špiček lodě. Panovaly trochu obavy, že přední „deska“, která tímto řešením vzniká bude hrnout vodu, ale není to nijak dramatické. Vpředu a vzadu jsou na špicích malé palubky, na kterých jsou ještě umístěna madla pro nošení a provlečené provazy. Na zadní palubce je pak navíc vylévací otvor (charakteristický s uzavíráním pomocí plastové kartičky) a křížená pruženka pro uložení menšího množství bagáže. Paluby mají díky své konstrukci spíše „designový“ charakter, kdo by chtěl opravdový vlnolam, může si ho k Thaye dokoupit.

Dno kajaku je absolutně ploché, nechybí uchycení směrové ploutve
Dno kajaku je absolutně ploché, nechybí uchycení směrové ploutve

Uvnitř lodi najdeme jako základní výbavu dvě sedačky z drop stitch materiálu, které se pomocí plochých popruhů a plastových žebříčkových spon uchycují ke dnu lodi a k bortům (opěrky zad). Vpředu i vzadu je k dispozici také drop stitch opěrka nohou, i ta je přichycená plochým popruhem a sponou ke dnu lodi. Celý kokpit je uzpůsoben tak, aby se sem vešli dva lidé a trocha bagáže nebo tři lidé (třetí sedačku je nutno dokoupit), lépe asi dva dospělí a jedno dítě a v podstatě bez bagáže. Drop stitch sedačky jsou velmi tuhé a všem testerům byly pohodlné, asi největším plusem oproti dřívějším sedačkám je tuhá nekroutící se zádová opěrka.

Pohodlné drop stitch sedačky
Pohodlné drop stitch sedačky

Thaya je určena maximálně do obtížnosti WW II s čímž se nedá než souhlasit. My jsme její limity byli vyzkoušet na úplně spodní části kanálu v Troji a bylo patrné, že je to takové rozumné maximum. Požitek z jízdy v proudech a vracákách je ovšem skvělý. Kajak se díky tuhému dnu chová skoro jako pevná loď, a tak si můžete užít třeba náklony, aniž by pod vámi loď jakkoliv cvičila. Z této vlastnosti jsme byli nadšení. Když se do lodi posadí zkušení kajakáři, dokážou na ní předvést docela slušné kousky.

Na klidné nebo mírně proudící vodě (zkoušeli jsme třeba na Labi, Doubravě, Orlici, Klejnárce…) jede Thaya dobře, ale mezi nejrychlejší lodě ji řadit nebudeme. Díky velikému plochému dnu kajak snadno zatáčí, v případě méně zkušené posádky se až přetáčí, a na mírnějších terénech víc než doporučujeme nevyrážet bez přídavné ploutvičky. Ta sice není extra veliká, ale rozdíl ve vlastnostech lodi udělá značný a jízdu skutečně usnadní. Velmi příjemné je tuhé ploché dno také pro pohyb v lodi. Jednoduše se můžete procházet jako po pevné podlaze, třeba doma v obýváku.

Při jedné z jarních testovacích vyjížděk
Při jedné z jarních testovacích vyjížděk
Plavba v Thaye ptačím pohledem
Plavba v Thaye ptačím pohledem

Thayu, jakožto první drop stitch model od Gumotexu, chválíme a těšíme se na další lodě obohacené touto technologií. Je velmi slibně nakročeno k nafukovací revoluci.

Líbí se nám:

  • jízdní vlastnosti v proudící vodě
  • sedačky
  • zpracování

Mohlo být lepší:

  • přetáčivost

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: