RECENZE: Fenix HM23 – vysoce odolná a skladná základní čelovka

RECENZE: Fenix HM23 – vysoce odolná a skladná základní čelovka

Pro letní testování jsem obdržel čelovku od výrobce Fenix nesoucí označení HM23. Jedná se o základní model, který nabízí 3 módy svícení s jednou barvou světla. Jak jsme u Fenixu zvyklí je svítilna vyvedena v takřka nezničitelném provedení. Podívejte se, jak jsem s ní byl spokojený.

Dodává: www.kronium.cz
Testoval: Petr Snížek

Údaje výrobce:
Materiál: letecká slitina hliníku T6, silikon, pryž, odolný plast
Zdroj světla: LED Cree XP-G3
Barva světla: Neutrální bílá (4000-5000 K)
Mody svícení: 3
Světelný tok: až 240 lm
Doba svícení: až 100 hodin
Dosvit: až 53 m
Napájení: tužková baterie, typ AA
Hmotnost: 43 g
Rozměry: 6,95 x 4 x 3,2 cm
Voděodolnost: IP68
Infocena: 899 Kč

HM23 dorazila v originálním balení, které obsahuje samotnou svítilnu s AA baterií, silikonový držák, perforovanou a délkově stavitelnou pruženku pro upevnění svítilny (hlavně) na hlavu, náhradní těsnící kroužek, návod ve všemožných jazycích včetně češtiny a záruční list na moc pěkných 5 let. Jako první jsem ověřoval hmotnost svítilny, ta se trochu liší oproti tomu, co udává výrobce. Pouhá svítilna bez držáku, pruženky a baterie váží 34 g (bez baterie), ovšem už s pruženkou a držákem jsem navážil rovných 60 g a i s baterií pak 84 g.

Tělo svítilny je vyrobeno ze slitiny leteckého hliníku označovaného jako T6. Tento materiál zajišťuje velmi vysokou odolnost před poškozením při zachování nízké hmotnosti. Na pád je svítilna testována z výšky 2 m (to dopovídá výšce postavy dospělého člověka). Dalším parametrem odolnosti je odolnost proti vodě uváděná jako IP68, což znamená, že svítilna může být ponořena až dva metry hluboko a nic by se jí nemělo stát. Já jsem tak odvážný nebyl, ale ponoření do cca 50 cm svítilna přestála několikrát, a dokonce jsem jí pod vodou i ovládal. Tělo svítilny má válcový tvar, ze kterého uprostřed vystupuje reflektor. Jeden konec těla svítilny je šroubovací a slouží jako otvor pro vkládání baterie. Pokud se člověk nevyzná, tak by mohl baterii vložit obráceně, ale čelovka je proti této možnosti chráněna. Na druhém konci těla je velké kulaté tlačítko z gumy s vroubky na povrchu, které slouží k ovládání svícení.

K napájení slouží tužkové baterie typu AA
K napájení slouží tužkové baterie typu AA

Aby se dala svítilna umístit na hlavu nebo připevnit někam jinam je k ní dodáván silikonový držák se dvěma kulatými oky, do kterých se tělo svítilny snadno nasune. Držák umožňuje libovolné nastavení sklonu svítilny, což hodnotím kladně. Osobně nemám moc rád svítilny, kde máte přednastavených několik poloh a nic s tím neuděláte. Pootočení se svítilnou v držáku není vůbec problém, na druhou stranu svítilna drží dostatečně pevně, abyste ji při prudkých pohybech nesklepávali směrem dolů. K silikonovému držáku je připevněna plochá perforovaná pruženka (perforace usnadňuje větrání a schnutí), která je délkově nastavitelná.

Prohlédněte si všechny fotografie k recenzi…

Zdrojem světla je LED Cree XP-G3 a teplota vydávaného světla se pohybuje mezi 4 000 až 5 000 K, což znamená neutrální bílé světlo, které je pro moje oči mnohem příjemnější než třeba ostrá bílá světla, a i osvětlené předměty vypadají docela věrohodně. Svítilna má 3 módy svícení, které se ovládají pomocí bočního tlačítka. To je velké, příjemné na dotek a spolehlivé. Vzhledem k letnímu období testování jsem neměl možnost vyzkoušet ovládání svítilny se zmrzlýma rukama, ale nepředpokládám zde problémy. Samotné ovládání je jednoduché jako celá svítilna. Delším podržením se čelovka vždy rozsvítí v nejnižší světelné intenzitě 4 lm a krátkými stisky tlačítka se dostanete přes střední režim (70 lm) až k tomu nejvyššímu, jež má hodnotu 240 lm. Dalším delším stiskem se čelovka zhasne. Osobně oceňuji start čelovky na nejnižší intenzitě, protože občas si člověk při rychlejším startu nechtěně posvítí do očí nebo to provede někomu jinému a jestli to udělá „silou“ 4 lm nebo 240 lm je dost podstatný rozdíl. Já jsem na čelovce nejčastěji používal dva slabší režimy. Ten nejslabší na čtení a střední pro vaření, stavbu stanu a další běžné tábornické činnosti. Silný režim jsem z důvodu úspor energie používal jen zřídka, většinou spíš na zkoušku při aktivitách typu běh, kde člověk prostě potřebuje pořádně vidět. Pravda, na běhání není 240 lm žádný zázrak, ale stačí to. Ale HM23 si asi nebudete pořizovat na běhání, že?

Vyjmutí čelovky ze silikonového držáku je velice jednoduché
Vyjmutí čelovky ze silikonového držáku je velice jednoduché

Co se týká výdrže, tak výrobce udává 100 hodin při nejslabším režimu, 16 hodin při středním a 8 hodin při nejsilnějším. Já jsem ověření těchto čísel obětoval několik AA baterií a musím potvrdit, že hodnoty udané výrobcem sedí (vše jsem zkoušel za pokojových teplot okolo 23°C). Velmi slušných hodnot výdrže dosahuje svítilna i díky samostatnému elektronickému systému postupného snižování světelného výkonu. Svítilnu lze kromě jednorázových AA baterií napájet i pomocí dobíjecích baterií NiMH.

Čelovka Fenix HM23
Čelovka Fenix HM23

Zajímá vás něco dalšího? No tak to vás asi zklamu, nic dalšího není. Jak jsem avizoval v úvodu, Fenix HM23 je základním modelem a pro nějaké složitější funkce si budete muset o nějaký ten level výš. Za mě je tahle čelovka super volbou pro všechny nenáročné uživatele, kteří svítilnu použijí při táboření, čtení, na rybách, na vodě, při turistice nebo při jiných pomalejších aktivitách. Já si tuto svítilnu umím velmi dobře představit také jako nouzovou zálohu trvale uloženou třeba v lékárničce. Více než 4 dny svícení už by člověku dokázaly z nějaké té šlamastiky pomoct, ne?

Líbí se mi:

  • odolnost
  • snadné ovládání
  • úspora energie

Mohlo být lepší:

  • neshledáno

Zkušenosti čtenářů

Alík

Na nejmenovaném serveru za 680 a doprava zdarma 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: