RECENZE: Čelovka FENIX HM61R AMBER – absolutní univerzál

RECENZE: Čelovka FENIX HM61R AMBER – absolutní univerzál

Nazývat svítilnu HM61R Amber čelovkou není úplně přesný výraz, ale je to jedno z možných (a pro mě osobně i hlavních) použití. Dále v recenzi se tohoto označení také budu držet. Dalšími možnostmi použití jsou držení přímo v ruce a svítilna, kterou lze pomocí magnetické koncovky umístit na železné povrchy nebo ji díky odnímatelnému kovovému klipu uchytit třeba… třeba na oblečení.

Dodává: www.kronium.cz

Testoval: Petr Snížek

Údaje výrobce:
Materiál: letecká slitina hliníku T6, silikon, pryž, odolný plast
Zdroj světla: luminus SST-40, 2x červená LED Everlight

Barva světla: neutrální bílá (4000-5000 K)
Mody svícení: 8
Světelný tok: až 1200 lm
Doba svícení: až 400 hodin
Dosvit: až 145 m
Napájení: Li-ion akumulátor 18650 nebo dvě jednorázové CR123A baterie
Hmotnost: 149 g
Rozměry: 101 x 36 x 46 mm
Voděodolnost: IP68 (ponor 2 m)
Infocena: 2 299 Kč

Unboxing

HM61R Amber mi dorazila v plastové krabičce. Po vybalení na mě vypadla samotná čelovka nasazená v plastovém držáku, který je opatřen pružnými popruhy, samozřejmě pro upevnění na hlavě. Před prvním použitím bylo nutné odstranit z útrob čelovky černou izolační krytku, která brání dotyku akumulátoru (je součástí balení) s kontakty. Dále na mne vypadl kablík (na můj vkus dost krátký) s magnetickou koncovkou pro nabíjení, náhradní O těsnění, kdyby se to stávající pod šroubovacím uzávěrem těla svítilny poškodilo, a samozřejmě návod a záruční list. Rovnou zmíním, že záruka je 5 let na svítilnu a 2 roky na akumulátor.

Konstrukce

Válcové tělo čelovky je vyrobeno z odolné slitiny leteckého hliníku. Na jednom konci přechází válcový tvar do zaoblené krychle a tady se nachází vše podstatné. Na přední straně je umístěna kvalitní TIR optika, z boku velké ovládací tlačítko obsahující také signalizaci nabití čelovky a vzadu je kulatý konektor pro magnetické připojení nabíjecího kabelu. Na zbylých dvou plochách jsou vyfrézované 2 x 4 drážky, které mají usnadňovat chlazení. Druhý konec čelovky je opatřen kulatým šroubovacím uzávěrem, přes který se dostaneme k akumulátoru. Tento uzávěr je magnetický, aby bylo možné čelovku upevnit na železné předměty (z vodáckého hlediska mi přišlo škoda, že magnet nedrží na duralové žerdi pádla nebo madlech kajaků, které nejsou feromagnetické). Povrch čelovky je vroubkovaný, aby se nesmekal. Ještě více zdrsněný je šroubovací uzávěr, který jsem snadno povolil i s prokřehlýma rukama. Co se týká hmotnosti, tak výrobce udává 149 g včetně akumulátoru a popruhů, já jsem navážil 150 g, údaj tedy sedí.

Kovová přezka slouží k upnutí čelovky třeba na oblečení, zároveň je tu dobře vidět nabíjecí magnetický konektor
Kovová přezka slouží k upnutí čelovky třeba na oblečení, zároveň je tu dobře vidět nabíjecí magnetický konektor

Na těle čelovky je už od výrobce nacvaknutá odnímatelná kovová spona, která slouží k připevnění třeba na opasek, popruh batohu a kamkoliv jinam.

Čelovka se umísťuje do držáku z odolného plastu, kam se snadno nacvakne a pro jistotu se ještě upevní pryžovým páskem. Při nasazení do držáku není nutné sundávat kovovou sponu, což hodnotím kladně. Spona nevadí ani při naklápění svítilny. Držák je opatřen dvěma perforovanými (rychlejší schnutí, nižší hmotnost) pružnými popruhy bohatě polepenými reflexními prvky, jedním okolo hlavy a druhým přes hlavu.

Vyjmutí těla čelovky z plastového držáku je snadné, vrácení rovněž
Vyjmutí těla čelovky z plastového držáku je snadné, vrácení rovněž

Co to umí

Základní funkcí čelovky je pochopitelně svícení. O to se starají kvalitní LED (viz údaje výrobce v úvodu recenze). Celkově má čelovka 8 módů svícení a ty jsou rozděleny mezi neutrální bílé světlo a červené světlo. Bílé světlo nabízí pět režimů svícení v intenzitách 1200, 400, 150, 50 a 5 lm. Červené světlo pak tři režimy v intenzitě 1 a 5 lm a doplňuje je červené blikání s intenzitou 5 lm.

Ovládací tlačítko je dostatečně velké
Ovládací tlačítko je dostatečně velké

K ovládání čelovky slouží výše zmíněné dostatečně velké ovládací tlačítko kryté příjemně drsným pogumovaným povrchem. Ovládání po celou dobu testování fungovalo perfektně. Delším podržením se čelovka zapne na posledním použitém režimu svícení bílého světla, dvojklikem se čelovka zapne v posledním použitém režimu červeného světla. Toto je moje velmi oblíbená funkce! Krátkými překliknutími se člověk pohybuje mezi jednotlivými intenzitami svícení v červeném nebo bílém světle. Při krátkém stisknutí u vypnuté čelovky se pod ovládacím tlačítkem rozsvítí dioda signalizující úroveň nabití – zelená je OK, blikající zelená stále OK, svítící červená už značí nižší stav a blikající červená znamená stav pod 25 %. Podle informací výrobce tato signalizace funguje pro li-ion akumulátor 18650.

Signalizace stavu nabití na koncovce kabelu je praktická
Signalizace stavu nabití na koncovce kabelu je praktická

Zajímavým prvkem je u čelovky nabíjení, které lze provádět buď přes magnetický kulatý konektor nebo přímo do akumulátoru, který má vlastní microUSB zdířku a indikaci nabití pomocí diody. Nabíjení magnetickým konektorem hodnotím velmi kladně, protože pro jakékoliv outdoorové použití je to velmi praktické. Jenom velice jednoduše očistíte konektor od případných nečistot / vody, přiložíte kabel a už se nabíjí. Žádné čištění zaneseného microUSB, žádné gumové krytky, které se v rukavicích nebo se zmrzlýma rukama stávají takřka nepoužitelné. Koncovka nabíjecího kabelu je opatřena malou diodou, která svítí buď červeně – nabíjí se, nebo zeleně – už je nabito. Navíc lze čelovku i během nabíjení používat ke svícení, jen se adekvátně prodlužuje doba nabití. Kdo by přece jen lpěl na microUSB, ten vyndá z těla čelovky akumulátor (ten je pochopitelně dokonale chráněn, takže je čistý, suchý) a nabije jej napřímo. Zároveň lze microUSB nabíjení využít například při použití (střídání) dvou akumulátorů nebo při ztrátě kabelu s magnetickým konetorem. Výrobce udává plné nabití akumulátoru za 4 hodiny, což jsem za pokojových teplot ověřil a potvrzuji to.

Tady je vidět, že čelovka není na hlavě nijak velká
Tady je vidět, že čelovka není na hlavě nijak velká

Z dalších funkcí musím zmínit automatickou ochranu proti přehřátí, která hlídá teplotu 65 °C. Pokud je teplota vyšší, tak čelovka postupně snižuje výkon (u režimu 1200 lm skokově na 9000 lm), když se čelovka ochladí výkon se zase zvyšuje. Druhou automatickou funkcí je reakce na nízký stav akumulátoru, čelovka se i zde umí sama přepnout na nižší režimy svitu.

Svícení pod vodou (test odolnosti IP68)
Svícení pod vodou (test odolnosti IP68)

V závěru této kapitoly se ještě zmíním o odolnosti. Poškodit nebo jen poškrábat tělo je díky použitému materiálu a jeho povrchové úpravě dost náročné. Nemůžu říct, že bych čelovku nějak „prasil“, ale v rukavičkách jsem se k ní taky těch několik týdnů nechoval, a nestalo se jí vůbec nic. Zkoušel jsem i deklarovanou odolnost IP68 a ponor na několik hodin ustála čelovka bez problémů, ovládání pod vodou také. Na vodu tedy ideální parťák, chybí snad už jen funkce samovolného plování na hladině Usmívající se

Jak jsem byl spokojený

Je to u čelovek Fenix už taková ohraná písnička, protože jsem jich testoval několik (HM23, HM65R, HM51R Ruby, HM50R)  a zatím jsem je všechny chválil… Ovšem směle to udělám znovu, protože i HM61R Amber je prostě parádní. Odolné kovové tělo, perfektní ovládání, vysoká vodotěsnost a prachotěsnost, to všechno už tu bylo a samozřejmě to zůstává zachováno. U tohoto modelu mě ale nejvíc nadchla už v nadpisu zmíněná vysoká univerzálnost. Člověk má volbu z osmi režimů svícení – to si musí vybrat snad každý, čelovka je použitelná i jako magnetická svítilna, svítilna na sponu nebo běžná baterka, jen ji držíte trochu jinak. Snadno se dozvíte, jak je na tom stav akumulátoru, sama se stará o to, aby se nepřehřála a aby vám vydržela svítit co možná nejdéle. Nabíjení je vyřešené úplně luxusně, a i tady má člověk možnost volby. Prostě paráda. Takové hodně povedené čtyři (možná i víc) v jednom, které navíc snadno rozšíříte dokoupením různých držáků a adaptérů.

Pozdní večeře za svitu čelovky
Pozdní večeře za svitu čelovky

Opět se mi chce napsat, že nyní už je to ten ideál, který chci na svícení mít, ale je mi jasné, že se za chvíli objeví nový model a ten bude zase o něco dál. Nechám se tedy překvapit a do té doby budu používat HM61R Amber.

Líbí se mi:

  • nabíjení magnetickým konektorem
  • celková univerzálnost
  • odolnost

Mohlo být lepší:

  • neshledáno

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: