RECENZE: Waka Steeze Combo – dva povedené kajaky v jednom

RECENZE: Waka Steeze Combo – dva povedené kajaky v jednom

Waka Steeze je unikátní kajak, protože z něj lze udělat creekovku nebo riverunner s úzkou a plochou zádí. Takové pokusy už pár výrobců v minulosti předvedlo. Leckdo si asi vzpomene na lodě Transformer od Wave Sportu, kde se přidělávaly různě dlouhé špice nebo na velmi zvláštní kajak FX od Daggeru, kde se dal přidat objem pomocí plováků na přídi a zádi. Nic z toho se ale nechytlo. Až nyní to znovu zkouší Waka a je třeba říct, že jejich provedení vypadá, a předesílám, že i funguje, o poznání lépe.

Dodává: HG sport, www.hgsport.cz

Testovali: Petr Snížek, Ondra Müller

Údaje výrobce:

Délka: 273 cm

Šířka: 68 cm

Hmotnost: 21,5 nebo 24 kg

Výtlak: 300 + 60 l

Jezdec: 60 – 110 kg

Infocena: 35 900 Kč

Celá finta je v tom, že kajak, jehož tvar bych asi nejlépe nazval jako riverrunner s plochou zádí, protože playboat to opravdu není, jak si vysvětlíme dále, má možnost přidělání velkého plováku (60 litrů) na zadní plochou palubu, čímž z lodi vznikne poctivá creekovka o objemu 360 litrů. Přidělání plováku je velmi jednoduché, na čtyřech místech jej připevníte šrouby do zatavených závitů, což je otázkou chvilky. Spodní strana plováku velmi dobře kopíruje tvar ploché paluby, takže vzniklá loď působí opravdu kompaktně. Na vnější straně plováku jsou madla a vše další, co by na zadní palubě správné creekovky mělo být. Okolo vylévacího špuntu je plovák vybraný, takže jej snadno vyšroubujete.

Pohled z boku se zadní přídavnou palubou
Pohled z boku se zadní přídavnou palubou

Podle všeho se tedy jedná o skvělé řešení, ale jak to u podobných kompromisů bývá, vždy z toho plynou i nějaké nevýhody. Tady je to vysoká hmotnost kajaku s našroubovaným plovákem, protože najednou je zadní paluba tvořena hned třemi vrstvami plastu namísto jedné. Mezi menší nevýhody bych zařadil nízký objem zádě, takže loď těžko naložíte na nějaký vícedenní výlet a poté i nutnost někde stále opatrovat plovák. Ve výsledku je ale jednoznačně lepší tahat s sebou na výlet loď s plovákem než dvě lodě.

Waka Steeze bez přidané paluby
Waka Steeze bez přidané paluby

Co se týká tvaru, tak popíšu hlavně ten základní, který asi většina pádlerů využije víc. Steeze má objemnou špici s velkým rockerem, důvod je jasný, aby jako creekovka dobře jela vrchem v bordelu. Přední paluba je hodně plochá, to je zase kvůli „play“ potenciálu lodi, kdybyste s ní chtěli zkoušet různé svíčky nebo třeba i loopy. Z ploché paluby voda tak rychle neodtéká, spíš se do ní opře, a tedy vám s trikem pomůže. Dno lodi je ploché kvůli surfování a točení při hraní a hrany jsou ostré a hodně dlouhé – od opěrek nohou až k zádi.

Prohlédněte si všechny fotografie z testování…

Zadní část lodi je plochá, ale stále poměrně objemná, takže kdo by čekal, že si užije různé svíce na zádi a podobné blbinky, bude asi trochu zklamaný. Možná na nějaké bigwater řece nebo když budete mít páru jako Vávra Hradilek, záď zaříznete, ale pro běžné smrtelníky je to solidní fuška. Nicméně plochá záď výborně pomáhá při rychlém vyšívání vracáků a jiných manévrech, kde vám prostě vzadu nepřekáží sud navíc, což je pro sportovní zábavnou jízdu opravdu skvělé a praktické to bude i na závodění (schválně se mrkněte, kolikrát se Steeze objevuje na slalomářských crossech a jak se umisťuje). Na úplné zádi jsme si ještě všimnul drobnosti, u které ani nevím, zda je tam schválně. Jedná se o jakýsi zobáček směrem dolů na úplném konci lodě, který při jízdě pomáhá tvořit plynulou vlnu za lodí, což přispívá k vyšší rychlosti.

Přídavná paluba je připravená k nasazení
Přídavná paluba je připravená k nasazení
Detail zádě s nasazenou přídavnou palubou
Detail zádě s nasazenou přídavnou palubou

Kokpit je v podstatě stejný jako u jiných lodí Waka. Nožní opěrky jsou řešené klasickým zrcadlem na kovových pásech a šroubech. Sedačka je plastová s polstrováním z pěny potažené textilií, zádová opěrka mi byla docela pohodlná a je ze stejného materiálu, jako polstrování sedačky. Utahování zádovky řeší klasické ráčny. Stehenní opěrky jsou zde napevno, jako součást límce. Pro mě to znamenalo, jelikož mám silná stehna, že se do lodě musím naučit nasoukat a nejsem si jistý, jak bych lezl ven, kdybych měl zaplavat (jasně, že v krizi bych byl venku hned). Poloha opěrek mi sedla, ale štelovací by prostě byly lepší.

Sezení kajaku by mohlo být trochu lepší, nejvíc bych ocenil posuvné opěrky stehen
Sezení kajaku by mohlo být trochu lepší, nejvíc bych ocenil posuvné opěrky stehen

Na vodu jsem Steeze vytáhl jako creekovku do Rakouska, kde jsem na ní smažil hlavně Koppentraun, Lammer a další středně náročné terény. Jako creekovka loď funguje dobře, rocker a objemná špice jsou dost znát a nemáte problémy držet loď nad vodou. Boofování je snadné. Co jsem si opravdu užíval bylo ploché dno a ostré hrany, s kterými se vyjíždění vracáků stalo vyhledávanou zábavou. Občas mě hrana upozornila, že je ostrá a dlouhá, ale nic závažného. Co se týká rychlosti, tak pocitově se jedná o lepší střed. Lodi jsem na řekách taky docela naložil a materiál obstál. Nicméně v HG sportu se při vracení na dvě pořádné rýhy ve dně moc netvářili (sorry kluci).

Na vyšívání vracáků je Steeze perfektní
Na vyšívání vracáků je Steeze perfektní

Jako play loďku jsem Steeze zkoušel hlavně v Troji. Jak jsem už napsal výše, tak na nějaké extra zařezávání zádě to není, ale jinak je loď velice svižná, točivá a málo objemná záď vás naučí zase nějaké novinky a taky hodně pomůže při boofu! Absolutní doménou je pak surfování, které si užijete na maximum. Díky plochému dnu s lodí v pohodě i na větších vlnách trojského kanálu hodíte flatspin a naprosto boží je jen tak si sedět v lodi a „kárvovat“, v tom je Steeze fenomenální a slibuju, že je to opravdu návykové.

Absolutní doménou lodi je surfování (návykové)
Absolutní doménou lodi je surfování (návykové)

Co říci závěrem? Kdybych měl jet v létě do Norska a vzít si s sebou dvě lodě, jednu na „prasárny“ a druhou na lehčí řeky, které si chci pořádně užít, tak si vezmu jednu loď – Waka Steeze. To samé bude platit o letním Ötzu a dalo by se pokračovat. Ano, tenhle kajak má kompromisy, musí je mít, ale kladnými vlastnostmi je hravě přebije, třeba hned, co si společně zasurfujete na první vlně.

Líbí se mi:

  • variabilita
  • dno a hrany
  • surfovací potenciál

Mohlo být lepší:

  • vnitřní výbava

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: