Šest medailí, plné tribuny a skvělá atmosféra – takové bylo Mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Račicích

Šest medailí, plné tribuny a skvělá atmosféra – takové bylo Mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Račicích

Šest medailí, z toho dokonce čtyři v olympijských disciplínách. Dva tituly mistrů světa. Čtvrté místo v medailové tabulce národů. Česká rychlostí kanoistika zažila v Račicích sportovně nejúspěšnější mistrovství světa v historii samostatné České republiky.

Ale nejen to: v průběhu finálového víkendu prošlo areálem Labe arény Račice dvanáct tisíc lidí, kteří vytvořili úchvatnou atmosféru. „Světový šampionát se nám povedl sportovně i organizačně. Bude to rozhodně kladný impuls pro další rozvoj české kanoistiky,“ řekl Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Zaplněné tribuny slavily v neděli tituly kajakáře Josefa Dostála a kanoisty Martina Fuksy na pětistovce. V sobotu dojatý Fuksa přebíral třetí stříbro z olympijského kilometru v řadě, zatímco Dostál doplnil svou sbírku medailí z mistrovství světa na této trati bronzem. Navrch Jakub ŠpicarDanielem Havlem získali bronz na deblkajaku na kilometru a společně s Janem Štěrbou a Radkem Šloufem pak v neděli vybojovali třetí místo na čtyřkajaku na olympijské pětistovce.

„Šest medailí, to je výsledek z říše snů. A kdyby mi někdo před šampionátem řekl, že budeme mít čtyři medaile z olympijských disciplín, nevěřil bych mu, že to dokážeme. Ale kluci jsou opravdu borci. Jsem jim vděčný, jak to zvládli. A tituly mistrů světa na pětistovce, to byla třešnička domácího mistrovství světa,“ uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar. „Věřím, že rychlostní kanoistika díky tomu bude populárnější. Borci k ní můžou přitáhnout spoustu diváků a třeba i nových a mladých závodníků, kteří by je v budoucnu mohli nahradit.“

Česká republika skončila v pořadí národů díky dvěma zlatům, jednomu stříbru a třem bronzům na čtvrtém místě za kanoistickými a sportovními velmocemi – první tři místa patřila Německu, Maďarsku a Rusku. Sbírka šesti medailí je v české historii ojedinělá, protože až dosud získal český tým nejvíc medailí – pět – v roce 1997 v Dartmouthu. Pouze v roce 1950 v Kodani vybojovala československá výprava také šest cenných kovů. „Navíc máme čtyři medaile v olympijských disciplínách, což svědčí o tom, že ačkoliv jsme malá země, v kanoistice jsme dost silní,“ mínil kajakář Daniel Havel.

Sportovci rozdávali radost/ F: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)
Sportovci rozdávali radost/ F: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)

Šéf svazu Jan Boháč dodával: „Medaile jsou výsledkem skvělé práce trenérů a realizačních týmů závodníků, špičkového zázemí, které jim poskytuje resortní sportovní centrum Dukla, svazové koncepce podpory talentů a zejména tvrdé práce jednotlivých reprezentantů a jejich přístupu, díky kterému předvedli úžasné výkony v tu nejdůležitější chvíli. Ale to se netýká jen medailistů, řada našich závodníků a závodnic si splnila na mistrovství světa svoje cíle nebo velmi příjemně překvapila. Pomohla jim i úžasná podpora diváků.“

Areálem prošlo během finálových dnů dvanáct tisíc lidí. „Rychlostní kanoistika začíná nabírat na obrátkách díky dobré práci v oddílech a s mládeží, naši závodníci už stabilně patří mezi světovou špičku, a to se promítlo v zájmu. Nezbylo nám moc lístků do toho, abychom museli říct, že je vyprodáno,“ dodal Jan Boháč.

Martin Fuksa / F: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)
Martin Fuksa / F: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)

Z atmosféry v hledišti pak naskakovala husí kůže. „Na tohle nikdy nezapomenu, byla to bomba,“ říkal kanoista Martin Fuksa. Při ceremoniálu, při kterém přebíral stříbrnou medaili z kilometru, několikrát skrýval slzy. „Bylo to pro mě hodně emotivní. Zároveň to byl jeden z nejsilnějších sportovních momentů, co jsem kdy zažil.“

Na šampionát přijelo 1176 účastníků z 65 zemí, v soutěžích parakanoistů se představilo 134 závodníků z 30 zemí. Nechybělo téměř 150 akreditovaných novinářů a osm televizních štábů. Česká televize odvysílala z mistrovství světa téměř deset hodin přímých přenosů.

S organizací pomáhalo 120 dobrovolníků. „Odvedli skvělou práci, stejně jako všichni organizátoři. Šampionát proběhl bez výraznějších problémů, vyšlo i počasí. Všechno klapalo, slyšel jsem spoustu pochval. Za to patří velký dík všem, kdo se na přípravách šampionátu podíleli,“ řekl Jan Boháč. „Stejně tak bych rád poděkoval všem partnerům a institucím, bez jejichž podpory by mistrovství světa vůbec nemohlo proběhnout. Cením si i toho, že na šampionát zavítaly osobnosti ze světa sportu i veřejného dění a že jsme mohli přivítat také širokou kanoistickou rodinu.“

Oslava medailových úspěchů / F: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)
Oslava medailových úspěchů / F: Pavel Lebeda (www.sport-pics.cz)

Letos v Labe aréně Račice proběhne ještě zářijová regata olympijských nadějí. Příští rok Český svaz kanoistů pořádá v Praze mistrovství Evropy vodních slalomářů. A v roce 2019 přijedou do Račic bojovat nejlepší junioři a závodníci do 23 let na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: