Legendární závod Budějovice–Praha, letos po pětatřicáté

Legendární závod Budějovice–Praha, letos po pětatřicáté

Pátek ráno 27. 7. 2018 se před sedmou ranní na loučce u jezu v Českém Vrbném těsně pod Budějovicemi vybalují ze stanů, spacáků či aut postavy dalšího ročníku legendárního závodu. Zpočátku není příliš rozdílů mezi startujícími, jejich doprovody či organizátory, ale s blížícím se startem se začínají objevovat staré i nové tváře v závodnickém.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Petr Mojžíšek – čtyřnásobný vítěz závodu a v současnosti i činný ředitel akce. Robert Ouředník, pokračovatel vodácké rodiny z Vyššího Brodu a jediný účastník všech novodobých ročníků závodu – tentokrát na K1. Zdeněk Herzán z Olomouce tentokrát se Standou Hamákem na C2. Nezdolný bojovník na C1 Vojta Mareš z Pardubic a několik dalších. K tomu dva zahraniční borci – Mathias Schmidt z KG München a Joachim Moritz z KRV Schnecke Linz – oba na K1. Slunečné počasí a dobrá nálada všude kolem.

Ihned po startu se na čele závodu udělala skupina dvou kajakářů, Petr Mojžíšek a Matthias Schmidt, kteří se postupně vzdálili ostatním a už v prvním dni bylo jasné, že o celkový triumf si to rozdají spolu. Druhý jmenovaný měl v závěru etapy více sil a přijel do cíle na Husárně s náskokem 4 minut. Třetí pak byl už se značným odstupem Petr Synek, který pádloval po celý den sám. Po návratu po problémech s ramenem byl i za toto šťastný. Daleko za ním bojovala polovina loňské vítězné K4 z pražských Modřan, Dufek se Zimčíkem tentokráte na K2. Do cíle dojeli všichni závodníci, avšak Michal Svoboda na C1 už do dalšího dne kvůli zdravotním problémům nenastoupil.

35. ročník závodu Budějovice-Praha
35. ročník závodu Budějovice-Praha

Na závodníky čekal nocleh v příjemném kempu Na husárně, malé osadě ztracené v lesích na březích majestátní nádrže Orlík. V sobotu závodníci odstartovali směrem k hrázi vodního díla, kde čekala obvyklá atrakce druhého dne – svoz z koruny hráze dolů lodním výtahem. Následoval lehce proudící kus po nádrži Kamýk k občerstvovací stanici a dále již Slapy. Zde čekali dlouhé meandry Vltavy, jenž pouze nejrychlejší závodníci zkracují dlouhým přeběhem mezi Zvíroticemi a Musíkem. Tento 9 km dlouhý přeběh, po vzoru kanoistických maratonů v JAR, umožňuje zkrácení pádlovací trasy o několik kilometrů. Právě zde se odehrál běžecký souboj vedoucí dvojice, který mohl zamíchat pořadím. Matthias Schmidt však neponechal nic náhodě. Ještě v pátek po dojezdu 1. etapy jel na přeběh a strávil tam pět hodin studiem jeho trati. V závodě pak Petru Mojžíškovi nedal šanci a utekl mu zhruba o minutu. Poté však nezvládl nasedání do lodě a Petrovi se povedlo náskok vymazat při nasedání v ústí Musíku. A tak byli borci opět spolu. Za delší konec pomyslného lana opět tahal německý maratonec a do cíle etapy v kempu na Skalici nakonec přijel první o minutu před „Mojžou“.

V neděli byla klasická trasa ze Slap do Prahy. V chladivém údolí bývalých Svatojánských proudů se na start k závodníkům z Budějovic přidalo na startovní linii více než padesát dalších lodí. Souboj ve 3. etapě sliboval poslední možnost Petra Mojžíška zabojovat o celkový triumf a dohnat ztrátu na Mathhiase Schmidta. Dále zde na startu stáli reprezentanti ČR v maratonu Kotrč s Pavlíkem, vedle veteránského mistra Evropy Pavla Šáry a spousty dalších. Jako vždy třaskavý souboj na závěr letní sezony rychlostních kanoistů před kýženým odpočinkem v měsíci srpnu. Zajímavostí byl start žákovské kajakářky Veroniky Voříškové, která se nebála maratonské porce 30 kilometrů.

35. ročník závodu Budějovice-Praha
35. ročník závodu Budějovice-Praha

Po ostrém startu se na čele osamostatnila vedoucí dvojice z „dlouhého“ Schmidt s Mojžíškem spolu s Pavlem Davídkem z pražské Dukly, který nakonec v neděli zvítězil. V dlouhém se žádný dramatický zvrat neodehrál a trojice dojela skoro pospolu, celkovým vítězem Budějic je tedy poprvé v historii závodník z Německa. Matthias Schmidt z Mnichova nejen vyhrál, ale i ustanovil nový rekordní čas 11:56:30, poprvé na K1 pod dvanáct hodin. Davídek projel trať ze Slap za 2:12:01.

Dále se v neděli ve Vraném nad Vltavou sešlo třicet vodáků na SUP, kteří se rozhodli absolvovat nejkratší trasu 10 km z Vraného do Prahy, letos opět jako součást Českého SUP poháru. Atraktivní trať údolím Vltavy na Zbraslav s lehce proudící vodou si pomalu buduje své věrné příznivce. Na závěr všechny, i stand-up páddlery, čekala Modřanská retardérka jako vítané mentální a někdy i faktické osvěžení před cílem. Zvítězil Branislav Šrámek z Dukly Praha za 0:53:35.

Zkušenosti čtenářů

Střelec

Jak dopad Chobotničák na Cedrofce? Jel to od půlky, na fotce ho vidim. Asi byl jedinej, kdo to jel na dřevěný lodi.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: