Mistrovství světa v Montemoru – rychlostní kanoisté vezou celkem čtyři medaile

Mistrovství světa v Montemoru – rychlostní kanoisté vezou celkem čtyři medaile

V uplynulých dnech (23. – 26. srpna) hostilo portugalské město Montemor-o-Velho mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Jak se dařilo českým reprezentantům, čtěte v následujícím článku.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Pátek – Kajakář Dostál obhájil na pětistovce titul mistra světa, kanoista Fuksa přidal bronz

Projel cílem, zakřičel, zvedl ruku k nebi, v radostném gestu si dal nohu na palubu lodi. Kajakář Josef Dostál obhájil titul mistra světa na pětistovce. „Říkal jsem si, že to je můj poslední závod na téhle trati na nějakou dobu, protože se chci věnovat olympijským disciplínám, takže to tam budu muset poslat co nejvíc. Je to pro mě obrovská satisfakce, takový zlatý hřeb těch dvou let, kdy jsem pětistovku jezdil,“ řekl světový i evropský šampion na této distanci. Kanoista Martin Fuksa přidal na téže trati bronz.

Po semifinále na pětistovce byl kajakář Josef Dostál rozmrzelý. Chtěl v něm získat pro finále výhodnější dráhu krytou před nepříjemným větrem zprava, jenže vyhrál. A tak ve finále startoval v šesté dráze, kde už se na vodě zvedaly vlny. Nakonec to však vůbec nevadilo. Dostál vyhrál s náskokem sekundy před Němcem Tomem Liebscherem, třetí dojel Maďar Bence Nadas.

Z dráhy jsem byl zklamaný, protože vítr byl během první tří set metrů opravdu znát a kluci napravo byli vystřelení hodně dopředu. Ale start se mi podařil nádherně, tam jsem jel vedle kluků, kteří mi normálně ujíždějí. Na dvoustovce jsem začal zvedat tempo a říkal jsem si: Ty jo, na medaili by to vyjít mohlo. Tak jsem to drtil, drtil, kousal si tváře. V cíli jsem pak byl velmi rád, že i kluci schovaní před větrem pod břehem nebyli schopní udělat takový finiš, takže já jsem přímo na větru vyhrál,“ popisoval Josef Dostál.

O vítězství začal být přesvědčený asi třicet metrů před cílem. „Podíval jsem se říkal si: Ty brďo, to by mohlo vyjít. Byl jsem si docela jistý, i když rozdíl nebyl takový jako loni,“ dodal pětadvacetiletý kajakář.

V sobotu ho čekal boj o další medaili na kilometru, kde byl loni bronzový. „Trenér mi na pětistovku poradil vítěznou taktiku, tak za ním půjdu znovu. Mám za sebou první ostrou jízdu, jsem dobře rozjetý a v sobotu se v semifinále budu snažit zase vyjet nějakou dobrou dráhu. A když se to nepovede, snad to zase vyjde ve finále.“

Josef Dostál / F: ČSK
Josef Dostál / F: ČSK

Fuksa získal druhý bronz z mistrovství světa

Kanoista Martin Fuksa byl králem pětistovky na mistrovství světa 2015 i loni. Letos v sezoně ani jednou neprohrál. Až ve finále světového šampionátu ho předčili jeho velcí soupeři, Brazilec Isaquias Dos Santos a Němec Sebastian Brendel, kteří jeli po jeho pravé ruce. „Ale na vítr bych nenadával. Možná kluci měli lepší dráhu, ale já na tohle kašlu. Kdybych na to měl, tak je předjedu i z páté dráhy. Neměl jsem na to. Nikdy bych se nevymlouval, že jsem měl horší dráhu. Kluci byli rychlejší a tečka,“ řekl Fuksa.

Zklamaný nebyl. „Snažil jsem se jet svoji jízdu, udělal jsem tam pár chyb a na ostatní dva kluky jsem neměl. Začátek závodu jsem měl myslím dobrý, konec už tak dobrý nebyl. Ale já jsem rád, že beru bronz. Každopádně já jsem bojoval spíš s psychikou než s fyzičkou, takže jsem fakt rád, že mám medaili.“

Na pětadvacetiletého krále Světového poháru i mistrovství Evropy dolehly jeho předchozí úspěchy. „Byl jsem hodně nervózní. Ale byla to taková jiná nervozita. Očekávání, všechno okolo, sezona bez prohry. Musím upřímně říct, že je to docela těžký. Ale když dokážu sbírat medaile, i když to není úplně stoprocentní, jsem za to moc rád. Může se zdát, že bronz je pro mě zklamáním, ale není. Pořád je to medaile, furt jsem mezi těmi nejlepšími, to je hrozně fajn,“ řekl Fuksa.

V sobotu ho čekalo finále na kilometru. „Doufám, že mi pořád zbývá hodně sil, že se vítr otočí nebo zmírní, protože startujeme dřív. Pokusím se na to připravit a být co největším konkurentem těchto kluků.“

Reprezentační trenér Pavel Hottmar dodával: „Oběma medailistům musím vyslovit obrovské uznání. A je fantastické, že Pepa Dostál dokázal o vteřinu porazit Toma Liebschera, který měl výhodu dráhy nejvíce kryté před větrem.“

Martin Fuksa na stupních vítězů / F: ČSK
Martin Fuksa na stupních vítězů / F: ČSK

Deblkanoe vybojovala sedmé místo

Sedmé místo vybojovali na kilometru na deblkanoi Filip Dvořák a Tomáš Janda. „Po semifinále jsme říkali, že když se rozfouká, každá předjetá loď pro nás bude úspěchem a sedmé místo bude víceméně maximum, co půjde ze sedmé dráhy udělat. Předjeli jsme ve férovém souboji Španěle, bronzové medailisty z mistrovství Evropy, kteří jeli vedle nás v dráze. A ještě si odnášíme skalp Rumunů, což jsou medailisté z minulého mistrovství světa. Byl to vybojovaný závod, těžký jak hlavou, tak fyzicky. Musíme být spokojení,“ řekl Filip Dvořák. Tomáš Janda dodával: „Dostali jsme se do bojovné nálady, fakt jsme chtěli předjet pár dalších kluků. Vydali jsme ze sebe maximum. Sedmé místo je relativně dobré, makáme dál a chceme víc.“

Kajakářka Anna Kožíšková byla na kilometru devátá, naplno si prožila nevýhodu deváté dráhy, kde foukal silný vítr. „S maximálním výkonem to nemělo nic společného, což je mi nesmírně líto. Dokonce jsem dvakrát napůl položila pádlo, když šly poryvy. Po kiláku vás normálně bolí celé tělo, ale takhle bych odjela dvacet kilometrů. Co se podmínek týká, byla to trochu mrkvička. Ale ve finále jsem byla a třeba něco předvedu na pětikiláku,“ řekla Kožíšková.

Deblkajak na kilometru neprošel do finále

Deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel po loňském bronzu jel tentokrát na kilometru finále B, v němž skončil třetí za posádkami Polska a Švédska. „Ambice jsme měli určitě větší, ale upřímně ani moc nevíme, kde se stala chyba. Optimálně se nám tady nejezdilo, podle toho bohužel vypadají výsledky,“ řekl Daniel Havel. Jakub Špicar dodával, že ho před polovinou závodu začala trápit křeč v pravé ruce. „Takže jsem musel posouvat ruku. Nemyslím, že nás to zas tak ovlivnilo, ale určitě to nepomohlo.“

Kajakářka Sofie Kinclová postoupila z výhodné první dráhy kryté před větrem do finále B na olympijské pětistovce. Semifinále čekalo deblkanoi Lenka Součková a Jana Ježová a deblkajak Lukáš Nepraš a Lukáš Trefil na pětistovce. Čtyřkanoe Ivan Procházka, Antonín Hrabal, Daniel Kořínek a Jan Počta na této trati vypadla v semifinále.

Sobota – Kanoista Martin Fuksa získal na kilometru stříbro, kajakář Dostál přidal k titulu bronz

Dvě medaile v olympijských disciplínách přibyly do sbírky úspěchů českých rychlostních kanoistů z mistrovství světa. Kanoista Martin Fuksa počtvrté v řadě vybojoval stříbro na kilometrové trati. Kajakář Josef Dostál stejně jako loni v Račicích přidal bronz. Oba tak z Montemoru povezou dvě medaile z individuálních disciplín – Dostál zlato z pětistovky a bronz z kilometru, Fuksa bronz a stříbro ze stejných tratí. „Oba výsledky z olympijských disciplín jsou úžasné, dvě medaile z nich jsou úspěchem,“ řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Kanoista Martin Fuksa znovu bojoval o medaile na kilometru s tradičními soupeři – Němcem Sebastianem Brendelem a Brazilcem Isaquiasem Dos Santosem. Dvojnásobný olympijský šampion Brendel však tentokrát nedal soupeřům šanci a jasně si jel pro zlato. Fuksa na něj ztratil lehce přes sekundu, Brazilec byl třetí o dalších šest desetin.

Jelo se mi chvalitebně. Už několikátý rok po sobě mě porazil Sebastian Brendel, je to prostě král. Byl jsem rád, že mi nezačal ujíždět víc a víc. Cítil jsem několikrát, že zrychluje, ale já se snažil pořád držet své tempo, šetřit síly na finiš a do něj jsem se snažil dát všechno. Na něj to nebylo, ale doufám, že se mi podaří ho porazit na takhle velké akci. Doufám, že jednou budu taky tak dobrej,“ řekl Martin Fuksa, který je o pět let mladší než Brendel. „Všechno musí jít postupně. Byly časy, kdy mě porážel vždycky, teď už jsou světlé chvíle, kdy ho dokážu porazit já. Ale na vrcholné akci na něj nemám. Od roku 2014 jsem pořád druhý za ním. Což je skvělý, kdo by nebyl spokojený se stříbrem.“

Zklamaný z výsledků není ani na závěr sezony, v níž až do mistrovství světa ani jednou neprohrál. „Stříbro a bronz rozhodně beru. Kdo nikdy nesportoval si myslí, že jakmile vyhrávám všechno, tak to tak musí být v každém závodě. Ale teď jsme měli tři měsíce pauzu a já nejsem bůhvíco, abych vyhrával pořád. Já jsem fakt vděčný za to, jak jezdím, a budu rád, když to takhle bude pokračovat. Samozřejmě doufám, že se budu zlepšovat, společně se svým bratrem,“ dodal Fuksa, kterého ještě s mladším bratrem Petrem odpoledne čekal boj o postup do finále na deblkanoi na pětistovce.

Martin Fuksa / F: ČSK
Martin Fuksa / F: ČSK

Dostál: Na Pimentu jsem neměl

Kajakář Josef Dostál byl po bronzovém závodě zklamaný. V dopoledním semifinále jel cíleně na třetí místo, aby tak pro finále získal dráhu číslo jedna, nejlépe chráněnou proti větru. Jenže ve finále vítr roli nehrál. Závod ovládl z páté dráhy domácí Portugalec Fernando Pimenta, tvář šampionátu. Druhý byl Němec Max Rendschmidt, který jel na levé straně kanálu. Třetí dojel úplně napravo právě Dostál.

Medaile z mistrovství světa je dobrá. Závod nebyl ideální. Měli jsme naplánováno, že vyjedu rychle, budu se za ostatními držet kousek, což se dařilo. Jako bod jsem si vzal Španěla Rodriguéze, který jel vedle mě. Bohužel kluci nalevo byli odjetí víc. Přidal jsem na posledních dvou stech metrech. Asi jsem měl jet víc rovnoměrně. Trenér říkal, že to je dobrý, to je za tři. Na Pimentu kousek chybí, na toho jsem neměl. Na Maxe Rendschmidta možná. Šlo hodně o to, že jsem s nimi nebyl v kontaktu. Doufal jsem v lepší dráhu, ale ukázalo se, že tentokrát tak výhodná nebyla,“ popisoval Dostál.

Závod, který mu nevyšel podle představ, ho však vyburcoval směrem k odpoledním jízdám se čtyřkajakem. „Jsem mimořádně vyburcovaný, protože jsem to v uvozovkách pokazil. Tak se to klukům budu snažit vynahradit.“

Josef Dostál / F: ČSK
Josef Dostál / F: ČSK

Deblkajak si na dvoustovce splnil cíl

Filip Šváb a Ondřej Bišický byli na deblkajaku na dvoustovce ve finále osmí. „Finálová jízda byla určitě nejlepší, kterou jsme tady předvedli. Všechno nám vyšlo super od startu přes záběr až po závěr trati, kde jsme netuhli, takže paráda,“ řekl Filip Šváb. Ondřej Bišický dodával: „Cíl byl předjet aspoň jednu loď, což se povedlo, takže jsme spokojení.“

Kanoistka Jana Ježová na dvoustovce i kajakářka Sofie Kinclová na pětistovce byly ve finále B osmé. Odpoledne byly ještě v programu rozjížďky na dvoustovce, kde se představil kajakář Filip Šváb a kanoista Dan Drahokoupil. Jana Ježová jela společně s Lenkou Součkovou rozjížďku na deblkanoi na pětistovce.

Neděle – Čtyřkajak byl na mistrovství světa bez medaile, rychlostní kanoisté vezou celkem čtyři

Čtyři medaile, z toho jednu zlatou a dvě v olympijských disciplínách, získali rychlostní kanoisté na mistrovství světa v portugalském Momtemoru. Všechny vybojovali na individuálních tratích dva výjimeční závodníci – kajakář Josef Dostál a kanoista Martin Fuksa. Posádky, včetně čtyřkajaku v nové olympijské disciplíně na 500m, zůstaly tentokrát stupňům vítězů vzdáleny.

Čtyři medaile jsou super. Pepa Dostál a Martin Fuksa jsou opravdu ohromní talenti se super přístupem, což dokazují od juniorských let a mezi seniory to jen potvrzují. Hodně mě potěšil výkon deblkanoe na kilometru, která byla sedmá. I spousta jiných posádek byla v kontaktu se světovou špičkou,“ řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar. „Trochu panuje zklamání z umístění čtyřkajaku na pětistovce a deblkajaku na kilometru, ale celkově vidím výsledky velmi pozitivně. Pravidla olympijské kvalifikace sice ještě nejsou jasně daná, ale dá se předpokládat, že při stejných výsledcích jako letos bychom příští rok na mistrovství světa vybojovali sedm míst pro olympijské hry v Tokiu, což by pro nás bylo hodně dobré.“

Loňský světový šampionát v Račicích byl se šesti medailemi opravdu rekordní, to je potřeba si připustit. Ale od roku 2014 jsme na mistrovství světa rychlostních kanoistů neměli méně než čtyři medaile. Byly doby, kdy jsme o tom mohli jen snít. Díky skvělé generaci závodníků a práci všech, kdo jim vytvářejí podmínky, patříme do nejlepší desítky v medailové bilanci,“ dodal Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů. „Závodníci i trenéři ale moc dobře vědí, že do olympijské kvalifikace nás čeká ještě mnoho práce, abychom pozice českých kanoistů na olympijských hrách měli šanci udržet.“

Čtyřkajaku se finále nepovedlo

Po šestileté medailové šňůře z nejdůležitějších akcí sezony zůstal tentokrát mimo stupně vítězů čtyřkajak, který od loňska závodí na nové olympijské trati pětistovce místo dřívějšího kilometru. Posádka Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba dojela na olympijské pětistovce osmá, sekundu a půl od medailových pozic, na kterých se seřadili Němci, Španělé a Maďaři.

Tohle nebyla dobrá jízda, nemůžeme být spokojení. Po startu se mi zdálo, že loď nesedí rovně jako vždycky, ale že se kývá ze strany na stranu. Já jsem se pak nemohl dostat do tempa, na které jsem zvyklý. To se také promítlo na výsledku,“ řekl háček posádky Jakub Zavřel.

Trojnásobný olympijský medailista Josef Dostál dodával: „Tohle byla naše nejhorší jízda, co se týká i tréninků, takhle špatně jsme asi nejeli nikdy. Mrzí mě to. Těšil jsem se. Myslel jsem si, že budeme bojovat o zlato, na což jsme nakonec neměli. Uvidíme, jak dál.“

Zadák posádky Jan Štěrba se shodl s Radkem Šloufem, že jízda nebyla ideální i vzhledem k tomu, že čtyřkajak předčily také posádky z drah ještě víc vystavených nepříjemnému větru. „Možná na nás dolehlo to, že jsme nejeli žádný závod v mezinárodní konkurenci. Odjeli jsme tady takticky pojatou rozjížďku a jedno ostré semifinále. Takže tohle se mohlo podepsat, ale nechci se na to vymlouvat, dneska to prostě byl jeden z těch slabších, možná nejslabších výkonů. Samozřejmě je pozitivní, že jsme mezi loděmi, které by příští rok mohly bojovat o olympiádu, ale ambice byly vyšší,“ dodal Jan Štěrba.

Posádka čtyřkajaku - Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba / F: ČSK
Posádka čtyřkajaku – Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba / F: ČSK

Deblkajak na pětistovce vyhrál finále B

Kajakáři Lukáš Nepraš a Lukáš Trefil vyhráli na deblu na pětistovce finále B. „Jízda byla povedená, jelo se nám suprově a vyhráli jsme celkem jasně. Ze semifinále jsme byli trochu skleslí, protože z toho druhého bychom asi s největší pravděpodobností do finále prošli. Ale docela jsme se hecli a dokázali jsme, že jsme měli na to dojet ve finále dobře. Je taková cena útěchy,“ řekl Lukáš Trefil.

Lenka Součková s Janou Ježovou skončily na deblkanoi na pětistovce ve finále B páté. V závodech na 5000 metrů byli kanoistka Jana Ježová a kajakář Jakub Adam desátí, kanoista Filip Dvořák třináctý a kajakářka Anna Kožíšková osmnáctá.

Kompletní výsledky: timetable.canoesprintportugal.com

Livestream: www.canoeicf.com

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: