Rychlostní kanoisté dobyli na mistrovství Evropy juniorů a do 23 let celkem devět medailí

Rychlostní kanoisté dobyli na mistrovství Evropy juniorů a do 23 let celkem devět medailí

První finálový den mistrovství Evropy juniorů a závodníků do 23 let v Račicích (12. – 14. 7.) pro české rychlostní kanoisty začal skvěle. Z prvních čtyř závodů s českou účastí získali čtyři medaile.

Na kilometrové trati byl bronzový juniorský kajakář Tomáš Sobíšek, stříbro vybojoval kanoista Jiří Minařík, bronz dobyla kajakářka Barbora Galádová. První velkou mezinárodní medaili získal také kanoista Petr Fuksa v kategorii do 23 let. Navíc juniorští deblkanoisté Vojtěch Nováček a Martin Večerka byli čtvrtí. Delbkajakáři Vilém Kukačka a Jan Vorel si ve svém prvním finále v kategorii do 23 let připsali osmé místo.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Český fanklub na tribuně račické Labe areny bubnoval a fandil od samého rána. Jako první rozjásal diváky kajakář Tomáš Sobíšek, který díky třetímu místu na kilometrové trati na singlu vybojoval svou první mezinárodní individuální medaili. „Jelo se mi fakt dobře, ale byl to velmi těžký závod. Posledních sto metrů už jsem fakt nemohl a přefinišoval mě Brit. Vydal jsem se nejvíc, jak jsem mohl, s tím jsem fakt spokojený,“ řekl loňský juniorský mistr světa ze čtyřkajaku a závodník Sparty.

Pomáhají i fanoušci

O pár minut později projel cílem na druhém místě kanoista Jiří Minařík. Medailista z loňského juniorského mistrovství Evropy i světa na deblkanoi s Jiřím Zalubilem letos jel individuální závod, jelikož jeho parťák postoupil do starší kategorie. „Medaile na deblu je pěknější v tom, že si ji máte s kým užít. Individuální je něco jiného, ale rozhodně jsem spokojený,“ řekl kojetínský závodník.

Jiří Minařík / F: Markéta Navrátilová
Jiří Minařík / F: Markéta Navrátilová

Bronzový medailista z Olympijských her mládeže 2018 se snažil rozložit si tempo rovnoměrně na celý závod. „Což se mi podařilo, i když na posledních sto metrech to bylo už dost těžké, bolelo to. Ale závod se mi dost povedl. Chyběl mi trochu silnější finiš. S druhým místem jsem spokojený, i když jsem chtěl být první,“ dodal Minařík, který si vychutnával i atmosféru šampionátu. „Závodit doma je super. Měl jsem tady rodinu, spoustu fanoušků, hodně jsem se na tenhle závod těšil.

Spousta příznivců podporovala také kajakářku Barboru Galádovou. „Slyšela jsem je už na startu!“ povídala sparťanská závodnice. Podpora jí pomohla probojovat se na třetí pozici. „Byl to těžký závod. Snažila jsem se nemyslet na to, že soupeřky jsou silné. Jela jsem si svoje tempo, od poloviny jsem přidávala, jak to máme naučené. A dopadlo to nakonec na třetí místo. Jsem velmi spokojená, jelikož tu jsou i závodnice o rok starší. Získala jsem svou první individuální medaili, takže jsem opravdu moc ráda,“ řekla Galádová, kterou ještě čeká finále na deblkajaku na pětistovce se Štěpánkou Sobíškovou.

Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová
Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová

Fuksův první úspěch

Hodně vyčerpaný, ale o to šťastnější byl po bronzovém závodě mezi kanoisty v kategorii do 23 let Petr Fuksa. Mladší bratr dlouhodobě nejlepšího českého závodníka Martina Fuksy, který také dorazil do Račic, dosáhl na první velkou medaili z mezinárodní akce. „Znamená to pro mě strašně moc! Byl jsem třetí, mám pořád chuť se zlepšovat a budu se snažit, aby to jednou byla i ta zlatá.

V první chvíli nevěděl, jak v závodě dopadl. Když uslyšel, že cílem projel třetí, vnitřně se radoval. „Ani nemůžu popsat, jak moc.“ Vzápětí mu přijeli do cíle pogratulovat dědeček Josef i táta Petr, jeho trenéři. „Byli ještě radši než já.

Fuksa je potěšil už vítězstvím v rozjížďce a přímým postupem do finále a teď přidal medaili. „Jelo se mi suprově. Nekoukal jsem kolem na ostatní, jel jsem jen sám na sebe a snažil jsem se být co nejrychlejší, nepolevovat a ke konci trochu zrychlit. Viděl jsem, že po levé straně je přede mnou Litevec a na druhé straně je modrá loď. Nevěděl jsem, kolikátý jsem byl, snažil jsem se jet tak, aby to na konci bylo na medaili, a povedlo se. Je to zatím můj největší úspěch, moje první medaile a jsem rád, že to tak dopadlo,“ řekl Petr Fuksa.

Petr Fuksa / F: Markéta Navrátilová
Petr Fuksa / F: Markéta Navrátilová

Čtvrté místo jako motivace pro mistrovství světa

Čtvrté místo navíc přidali juniorští kanoisté Vojtěch Nováček a Martin Večerka na deblu. „Ze startu nám závod šel dobře, ale pak jsme trochu ztratili. Na pětistovce jsme to dobře rozjeli, ale dostali jsme se do vlny a museli jsme trochu zamanévrovat. Ale to asi nebyl problém jen pro nás. Přidali jsme, tlačili jsme se dopředu. Výsledek je dobrý, ale závod mohl být ještě lepší,“ řekl Vojtěch Nováček. Martin Večerka dodával: „Do mistrovství světa musíme vylepšit řízení. Ale tenhle výsledek je pro nás motivace. Potrénujeme a na světě pojedeme až do krve.

Deblkajakáři Vilém Kukačka a Jan Vorel byli ve svém prvním finále v kategorii do 23 let osmí. Juniorský deblkajak Josef Záhora a Tomáš Hradil dojel čtvrtý ve finále B.

Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová
Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová

Kajakář Zavřel vybojoval první české zlato

neděli dopoledne získali rychlostní kanoisté další tři medaile. První české zlato vybojoval kajakář Jakub Zavřel na pětistovce v kategorii do 23 let. Svůj druhý bronz přidal juniorský kajakář Tomáš Sobíšek. Bronzovou medailí potěšil fanoušky také čtyřkajak juniorek Kateřina Zárubová, Adéla Házová, Gabriela Hermély a Barbora Betlachová. Juniorská kajakářka Štěpánka Sobíšková byla na pětistovce pátá, kanoistka Denisa Řáhová sedmá. Šampionát pokračuje odpoledním finálovým blokem se sedmi českými posádkami v bojích o medaile.

Z lodě vysedl na plato a dlouho bojoval s bolestí. „Hodně jsem se kousl, závod mě strašně bolel. Ještěže tu jsou dobrovolníci, kteří nám odnášejí lodě na váhu, protože jsem několik minut nebyl schopný pohybu,“ popisoval kajakář Jakub Zavřel zlatý závod.

Mistr Evropy mezi dospělými z roku 2017 byl loni v Auronzu na pětistovce v rozbouřené vodě bronzový. „Letos byla taktika jednoduchá: Vyhrát. Hodně mě hnala tribuna a vědomí, že jsou tady moji nejbližší. Rodina, přítelkyně. Moc jsem to chtěl dokázat a zvítězit,“ řekl Zavřel, který vyhrál před Bojanem Zdelarem ze Srbska a Norem Jonem Voldem. „Získat první české zlato na domácím šampionátu je úžasný pocit.

Jeho hlavním cílem v sezoně je na srpnovém mistrovství světaSzegedu vyjet olympijské místo v posádce čtyřkajaku. „Takže tohle pro mě byly jen přípravné závody, které jsem jel úplně z tréninku. Ještě ve čtvrtek dopoledne před rozjížďkou jsme měli trénink na čtyřkajku. Při rozjížďce jsem seděl na singlu po třech dnech, o to pro mě bylo těžší srovnat se do singlu a pak předvést co nejlepší výkon,“ dodal třiadvacetiletý kajakář závodící za USK Praha.

Jakub Zavřel / F: Markéta Navrátilová
Jakub Zavřel / F: Markéta Navrátilová

Sobíšek získal druhý bronz, na loňský úspěch navázal čtyřkajak juniorek

Juniorský kajakář Tomáš Sobíšek získal po bronzu na kilometru stejnou medaili i na pětistovce. „Tenhle šampionát si budu hodně pamatovat. Jel jsem svoji jízdu, nekoukal jsem okolo sebe. Start jsem měl hodně dobrý, pak jsem si povolil a v závěru jsem do toho dal co nejvíc. Jsem nadšený, dvě medaile, to je hodně dobré,“ řekl závodník Sparty.

Bronz v olympijské disciplíně vybojovaly na čtyřkajaku Kateřina Zárubová, Adéla Házová (obě z Děčína), Gabriela Hermély (Přerov) a Barbora Betlachová (USK Praha), které postoupily přímo do finále díky vítězství v rozjížďce. „Jelo se nám báječně. Jely jsme v páté dráze a měly tak všechny okolo, ale vůbec jsme se nekoukaly kolem. Stačilo to na bronz, jsme spokojené,“ řekla Barbora Betlachová.

Háčkem posádky byla Kateřina Zárubová, jediná v sestavě, která se podílela i na loňském triumfu juniorského čtyřkajaku na evropském šampionátu v Auronzu. „Je to hodně skvělý pocit mít dvě medaile z juniorského mistrovství Evropy po sobě,“ řekla Zárubová. „Před šampionátem bychom asi nečekaly, že budeme mít bronz. Je to krása.

Tomáš Sobíšek / F: Markéta Navrátilová
Tomáš Sobíšek / F: Markéta Navrátilová

Ve finále B na pětistovce dojela v kategorii do 23 let kajakářka Barbora Dimovová šestá. Čtyřkajak Tomáš Veselý, Vojtěch Procházka, Jakub Stejskal a Martin Sobíšek byl pátý.

Na evropském šampionátu v kategorii juniorů a do 23 let v Račicích získali rychlostní kanoisté d zlata, jedno stříbro a šest bronzových medailí . Česká hymna jim dvakrát zazněla v neděli, kdy po kajakáři Jakubu Zavřelovi vystoupaly na stupínek pro vítěze také juniorské kajakářky Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová, které vyhrály v olympijské disciplíně deblkajak na 500 metrů. Poslední českou medaili šampionátu přidal juniorský kanoista Jiří Minařík na dvoustovce.

Devět medailí, to je perfektní výsledek. Je to výrazně víc, než se dalo odhadnout. Nejenže se podařilo proměnit skoro všechny šance v disciplínách, kde jsme si na medaile tajně mysleli, ale závodníci dokázali překvapit i v některých disciplínách, kde bych si neodvažoval odhadnout, že by na medaili mohli dosáhnout. Musejí být maximálně spokojení,“ řekl reprezentační trenér Pavel Hottmar. „A je to o to lepší, že se jim to podařilo doma v Račicích. Myslím, že prostředí a fandění rodičů a kamarádů k úspěchu také přispělo. Domácí šampionát navíc umožnil to, že závodníci mohli mít velkou podporu oddílových trenérů, bez jejichž skvělé práce bychom tolik úspěchů neměli. Patří jim díky.

Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová
Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová

Od naštvání ke zlatu

K sobotním čtyřem medailím a třem cenným kovům z nedělního dopoledne přidaly v závěru evropského šampionátu druhé české zlato juniorky Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová. Loňské stříbrné medailistky z pětistovky na deblkajaku z Auronza ovládly závod suverénně díky skvělé druhé polovině.

Byla to úžasná jízda,“ shodly se. Sobíšková pak popisovala: „Start sice nebyl nejlepší, ale docela se povedl. Maďarky vedle nás zaspaly, to mi docela zvedlo náladu. Pak jsem si říkala, že musím držet naše tempo, co umíme. V polovině tam Bára hopla, přeletěly jsme ostatní, bylo to fakt úžasné. Pak jsme ještě v posledních sto metrech tempo vystupňovaly, dojížděla jsem úplně mrtvá,“ dodala Sobíšková, kterou nabudilo ranní páté místo z pětistovky. „I když je páté místo v olympijské disciplíně, kde je velká konkurence, krásné, byla jsem naštvaná, protože se mi nejelo moc dobře. Nechtěně jsem pošetřila síly. Ale debl, ten se nám povedl hodně.

Obě kajakářky si pochvalovaly skvělou atmosféru. „Měly jsme tu náš fanklub, rodiče. Chceme fanouškům poděkovat, rachot na posledních sto metrech byl úžasný,“ dodala Barbora Galádová. Sobíšková, která ještě odpoledne byla devátá na dvoustovce, přidala: „Atmosféra nás totálně nabíjela.

Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová
Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová / F: Markéta Navrátilová

Bouřlivé fandění pomohlo k druhé medaili i Jiřímu Minaříkovi, v sobotu stříbrnému na kilometru. Na dvoustovce juniorských kanoistů přidal bronz. „Jsem spokojený. Před startem jsem doufal, že bude protivítr, protože je pro mě lepší, když jsou závody trochu delší, nejsem tak dobrý sprinter. Přálo mi dost štěstí a pro mě byl nejdůležitější start. Když se mi povedl, začal jsem si věřit při závodě víc. V cíli jsem si myslel, že jsem byl čtvrtý. Trenéři nebyli moc spokojení, tak jsem už trochu želel, ale nakonec to bylo dobrý,“ popisoval bronzový medailista z loňských Olympijských her mládeže.

Do sbírky úspěchů přibyla v neděli ještě dvě čtvrtá místa. Čtyřkajak Josef Záhora, Patrik Podraský, Tomáš Hradil, Michael Prokop dojel na této pozici mezi juniory. „Snažili jsme se ze všech sil, ale bohužel to nestačilo. Mám radost z kluků, že potáhli pořádně, jak bych chtěl, ale ten malý rozdíl k medaili naštve,“ řekl háček posádky Josef Záhora. Čtvrtý dojel na dvoustovce v kategorii do 23 let kanoista Petr Fuksa, bronzový medailista z kilometru. „Chyběl kousek, opravdu jen kousek, ale i tak je to skvělé,“ uvedl.

Jiří Minařík / F: Markéta Navrátilová
Jiří Minařík / F: Markéta Navrátilová

Mistrovství světa se blíží

V dalších finálových závodech byla juniorská kanoistka Denisa Řáhová na dvoustovce sedmá, kanoisté Antonín Hrabal a Jiří Zalubil v kategorii do 23 let dojeli na deblu na pětistovce osmí. Ve finále B na dvoustovce pak juniorský kajakář Jakub Remuta obsadil třetí místo, v kategorii do 23 let byla kajakářka Anežka Paloudová osmá a kajakář Jakub Zavřel devátý.

Nezbývá, než abychom byli opravdu spokojení z pohledu závodníků, osobních trenérů i reprezentace. Teď je potřeba otočit pozornost k mistrovství světa, které je za necelé tři týdny a kde konkurence bude výrazně vyšší. Doufejme, že se tam některé úspěchy podaří zopakovat,“ dodal reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Mistrovství Evropy juniorů a závodníků do 23 let bylo další velkou mezinárodní akcí, kterou Český svaz kanoistů úspěšně zorganizoval v Labe aréně Račice. „Pořádání tohoto šampionátu je rozhodně odrazem současné vysoké prestiže české kanoistiky, sportovní diplomacie a pořadatelských schopností organizátorů v Račicích. Završením úsilí v této dekádě, po mistrovství světa 2017 a letošním šampionátu, bude v příštím roce evropská olympijská dokvalifikace a Světový pohár. Pak rychlostní  kanoisté uvolní prostor v Račicích veslařům, kteří již intenzivně připravují světový šampionát v roce 2022. Proto je potřeba závodiště průběžnými investicemi neustále zdokonalovat a rozvíjet, aby bylo stále konkurenceschopné,“ uvedl Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů.

České medaile na mistrovství Evropy juniorů a závodníků do 23 let

Zlato

Štěpánka Sobíšková, Barbora Galádová (K2 500 m, juniorky)

Jakub Zavřel (K1 500 m, U23)

Stříbro

Jiří Minařík (C1 1000 m, junioři)

Bronz

Tomáš Sobíšek (K1 1000 m a K1 500 m, junioři)

Petr Fuksa (C1 1000 m, U23)

Kateřina Zárubová, Adéla Házová, Gabriela Hermély, Barbora Betlachová (K4 500 m, juniorky)

Barbora Galádová (K1 1000 m, juniorky)

Jiří Minařík (C1 200 m)

Podívejte se na kompletní výsledky. Z finálového bloku si můžete pustit livestream.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: