Rolencovi i Satkové nadělila Kamenice dva mistrovské tituly ve sjezdu

Rolencovi i Satkové nadělila Kamenice dva mistrovské tituly ve sjezdu

Hned první závodní víkend v seriálu Českých pohárů rozhodl o nových mistrech České republiky v klasickém sjezdu. Řeka Kamenice dostatečně prověřila všechny schopnosti našich nejlepších sjezdařů a rozjela tak naplno nejen sjezdovou sezónu, ale také nominaci do reprezentačního družstva.

Kajakářská kategorie oslabená o zraněného Kamila Mrůzka slibovala těsné souboje. Nejvyšší stupínek ale po celý víkend neopustil olomoucký Filip Hric. „Hodně jsem změnil zimní přípravu. Od podzimu jsem spolupracoval s kondiční trenérkou, která mě dala hodně do latě jak z hlediska držení těla, tak v silové přípravě obecně. Už na jaře, když jsem sedl poprvé na vodu, tak jsem cítil výraznou změnu oproti loňské sezóně. Z uplynulého víkendu mám obrovskou radost, protože Kamenice je můj favorit mezi všemi závody Českého poháru. Kdybych měl dny hodnotit jednotlivě, tak v sobotu to byla bezchybná jízda a velká spokojenost. V neděli už asi trochu zapracovali nervy. Přece jen bylo to MČR a první nominační závod, takže jsem udělal pár chyb, ale i tak se mi povedlo uhlídat první pozici,“ popisuje své pocity ze závodu Hric.

Nejúspěšnějším závodníkem víkendu se nepřekvapivě stal pardubický suverén Ondřej Rolenc, který dokázal zvítězit jak v kategorii C1, tak C2 a to v obou pohárových závodech. „Otázku, proč se mi na Kamenici tak daří, dostávám už pár let. Je to prostě moje oblíbená řeka a místní trať je přesně taková, jakou bych popsal jako ideální pro sjezd. Dostatečně dlouhá, ale v některých místech taky hodně technicky náročná. Máte tu mělčiny, delší rovinky i dlouhé peřejnaté úseky. Myslím, že právě v těch nejtěžších pasážích na své soupeře získávám rozhodující náskok. Spousta závodníků maká na klidných částech a ty divoké tak trochu jistí, aby nedošlo k žádnému problému. Já se to ale snažím pálit naplno i tam, kde soupeři jedou takzvaně na jistotu,“ prozrazuje tajemství svého úspěchu Rolenc, který si pro deblový titul mistra republiky dojel se svým parťákem Danielem Suchánkem.

„Naše dnešní taktika byla postupně zrychlovat a neutavit se hned ze začátku, abychom měli sílu i na spodní část trati. To se nám povedlo. V peřejích jsme navíc zajeli skvělou stopu a díky tomu jsme nabrali na soupeře náskok a v cíli z toho byl šestnácti vteřinový náskok,“ dodává Suchánek.

Ondřej Rolenc / F: Aleš Berka, kanoe.cz
Ondřej Rolenc / F: Aleš Berka, kanoe.cz
Rolenc – Suchánek / F: Aleš Berka, kanoe.cz
Rolenc – Suchánek / F: Aleš Berka, kanoe.cz

V úspěšnosti Rolencovi šlapala na paty Martina Satková, která stále úspěšně kombinuje závodění ve sjezdu i slalomu. Ze tří startů to byly tři první pozice. Dvě v kategorii kajakářek a jedna pak v premiérové jízdě singlkanoistek na řece Kamenici. „Popravdě letos kvůli náročné slalomové přípravě nevěnuji sjezdovému tréninku tolik času, kolik bych si představovala, a proto pro mě závody na Kamenici byly extrémně fyzicky náročné. Letos mi nekolidují nominační závody ve sjezdu a slalomu. Bohužel koliduje mistrovství Evropy ve slalomu a mistrovství světa ve sjezdu. Rozhodla jsem se tedy, že se budu snažit nominovat do obou reprezentačních družstev a až podle výsledků nominace se rozhodnu, jak budu postupovat dál,“ říká Satková ke svým plánům pro letošní sezónu.

Martina Satková / F: Aleš Berka, kanoe.cz
Martina Satková / F: Aleš Berka, kanoe.cz

Za čtrnáct dní se sjezdaři sejdou znovu a to na řece Otavě, kde se budou opět rozdávat mistrovské medaile. Tentokrát však v závodě klubových hlídek.

Informace k závodu zde: rvp.results.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: