Medailové úspěchy českých vodních slalomářů z mistrovství Evropy v Bratislavě

Medailové úspěchy českých vodních slalomářů z mistrovství Evropy v Bratislavě

Hlavní město Slovenska v uplynulém víkendu (16. – 19. 8.) hostilo mistrovství Evropy vodních slalomářů juniorů a do 23 let. Jak se dařilo našim reprezentantům se dozvíte v následujícím článku.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Pátek – Zlatý český den juniorské reprezentace

Česká republika a Francie se staly nejúspěšnějšími zeměmi mistrovství Evropy ve vodním slalomu juniorů a do 23 let v závodu týmů. V pátek (17. srpna) se v Bratislavě odpoledne za horkého slunečného počasí předávaly první sady medailí a hned šest medailí, z toho čtyři zlata, jdou českému týmu.

Medailové žně odstartovali juniorští kajakáři, když si ve složení Jan Bárta, Tomáš Zima a Jakub Krejčí dojeli pro bronz za vítězným týmem z Francie a Itálie. „Jízda nebyla až tak přesvědčivá, jak jsme čekali, a jak se nám to třeba podařilo na světě, ale i třetí místo je super,“ řekl juniorský mistr světa Jan Bárta.

Hned druhá medaile – zlato, patřila nejrychlejší posádce juniorek singlkanoistek. Tým, který tvořila Gabriela Satková, Eva Říhová a Tereza Kneblová byl v pátek neporazitelný. „Je to boží. Je skvělé být nejlepší na světě a pak to potvrdit na Evropě. Jsme skvělý tým,“ řekla v cíli Eva Říhová společně s Gabrielou Satkovou.

Singlkanoistky do 23 let nejdříve obsadily druhou pozici, ale po prozkoumání video záznamu jim byla udělena padesátivteřinová penalizace a ze stupně vítězů spadly na šestou pozici.

Týmy C1 ženy juniorky / F: Alena Ceplová
Týmy C1 ženy juniorky / F: Alena Ceplová

Další zlato připsala posádka juniorských singlkanoistů ve složení Vojtěch Heger, Petr Novotný a Eduard Lerch. „Jízda byla dobrá, i když tam byly nějaké chybičky, asi dva šťouchy, ale stačilo to. Je to super,“ těšil se Heger.

To ale nebylo poslední české zlato. Třetí do série přidaly juniorské kajakářky Antonie Galuškova, Lucie Nesnídalová a Kateřina Beková. „Jsem ráda, že se nám to opět povedlo, i když v jiném složení než před rokem,“ popsala Antonie Galušková. „I když jsme to prý docela oťukaly, tak nám to vůbec nevadí,“ dodala Kateřina Beková.

Čtvrté zlato pak do Česka poputuje díky výkonu singlkanostů do 23 let ve složení Lukáš Rohan, Václav Chaloupka a Matyáš Lhota. „Shodli jsme se na tom, že v Ivrei byla asi chyba, že jsme byli moc na sobě, tak jsme si dali trochu větší odstupy a vyšlo to na zlato,“ popisuje taktiku mistr Evropy Matyáš Lhota po čtvrtém místě z MS v Ivrei. „Čistá jízda je vždy klíček k úspěchu v hlídkách, takže jsem rád, že jsme docela dobře zvládli i ty těžké úseky,“ dodal Lukáš Rohan.

Kajakářky do 23 let doplnily do české sbírky bronz díky představení, které předvedla Karolína Galušková, Amálie Hilgertová a Kateřina Dušková.

Týmy K1 ženy juniorky / F: Alena Ceplová
Týmy K1 ženy juniorky / F: Alena Ceplová

Sobota – Stříbrný Zima i Fišerová

Tomáš Zima, Jan Bárta, Gabriela Satková, Tereza Fišerová – to jsou jména medailistů sobotních závodů. Dvě stříbra a dva bronzy z individuálních závodů.

Juniorští kajakáři měli po úspěších v Ivrei opět nejvyšší ambice. I když zlato nakonec nevybojovali, dva ze tří kovů patří českým závodníkům. Tomáš Zima v Bratislavě vybojoval stříbro a juniorský mistr světa Jan Bárta bere bronz. Sklonit se museli před Španělem Miquelem Trave.

Stejná medaile jako loni, je to super, asi mi to tady sedí. Na první místo chyběla jen trocha štěstí, nic víc,“ řekl šťastný Zima, který si již tradičně na závody nebere soupravu pro vyhlašovací ceremoniál.

Bárta byl s bronzovou medailí spokojený. „Dnešní bronz beru jako obrovský úspěch a jsem z výsledku úplně nadšený. Kvůli zdravotním komplikacím jsem se na Evropu nedokázal stoprocentně připravit a musel jsem trochu improvizovat, ale v průběhu posledních pěti dní jsem se rozjezdil a už to šlo jako po másle,“ popsal Jan Bárta.

Tomáš Zima / F: Alena Ceplová
Tomáš Zima / F: Alena Ceplová

Hned druhá medaile – bronzová, patří singlkanoistce Gabriele Satkové v kategorii juniorek, která po zlatu v Ivrei myslela na ještě vyšší umístění. Ve finále obsadila pátou pozici Eva Říhová. Zlato si odveze do Ruska Daria Shaidurová. „S jízdou spokojená nejsem a určitě jsem mohla předvést i lepší, ale na druhou stranu je to medaile a každá medaile se počítá. Takže jízdu už teď moc neřeším. Tlak tam nějaký určitě byl, ale obvykle ho moc nevnímám, takže spíš jsem si ho vytvořila sama,“ popsala bronzová Gabriela Satková.

V kategorii do 23 let bez medaile neodejde „stříbrná žena“ Tereza Fišerová, která připojí další do své sbírky „velkých“ stříbrných. Předběhla ji jenom slovenská závodnice Monika Skachová. Ani Martina Satková nechtěla z Bratislavy odjet bez individuální medaile, ale bude se muset spokojit s finálovou osmičkou.

Tereza Fišerová / F: Alena Ceplová
Tereza Fišerová / F: Alena Ceplová

Moje jízda nebyla moc povedená. Byla rychlá, ale bylo tam hodně šťouchů,“ řekla s úsměvem Fišerová. „Možná ta zlatá medaile chutí sladčeji, ale mamka má asi víc ráda ty stříbrné. Momentálně jsem i za tu stříbrnou nenormálně ráda,“ dodala.

Kajakářům do 23 let se finálová patnáctka v sobotu nepovedla. Vítězství patří opět španělskému závodníkovi Davidu Llorente.

Jako poslední medaili připojili deblkanoisté v neoficiální disciplíně stříbro ve složení Albert Kašpar a Vojtěch Mrůzek.

Gabriela Satková / F: Alena Ceplová
Gabriela Satková / F: Alena Ceplová

Neděle – Bronzová neděle sester Galuškových

Až sedm lodí se v neděli probojovalo do finálových jízd. Sestry Antonie a Karolína Galuškovy v neděli shodně braly bronzové medaile v kajakářském finále juniorek a do 23 let.

Určitě obě myslely na medaili, ale taková shoda v rodině je vždy zajímavým zpestřením šampionátu. Nejdřív se na start postavila mladší z klanu Galuškových Antonie. Po semifinále, ve kterém dominovala týmová kolegyně Kateřina Beková, a Antonie byla čtvrtá, si dokázala sedmnáctiletá kajakářka o místo polepšit a brala bronz. Beková byla nakonec pátá. Vítězství vybojovala Nikita Setchellová z Velké Británie.

Po nevydařeném mistrovství světa v Ivrei jsem ráda, že mám medaili. Jelo se mi fakt super, měla jsem dva šťouchy, ale o jednom jsem vůbec nevěděla. Za mne spokojenost. První chyba nastala na brance číslo 12, kde jsem si podhodila tyčku zádí lodi, což je úplně nejvíc nepříjemný šťouch, který můžete dát. A pak v protivodní brance číslo 16. Tam rozhodčí usoudili, že jsem se jí dotkla, o čemž nevím. Bratislavu mám ale moc ráda,“ řekla Antonie Galušková.

Zhruba hodinu po Antonii vybojovala bronz v kategorii do 23 let kajakářka Karolína Galušková. Zlato putuje do Polska díky Karolíně Zwolinské.

Antonie Galušková / F: Alena Ceplová
Antonie Galušková / F: Alena Ceplová

Je to skvělý pocit, ukončit reprezentaci do 23 let medailí, ale zároveň jsem na sebe naštvaná. Nevyšla mi úplně branka číslo 9, což je ta vyjížděčka. Chtěla jsem ji jít o něco rychleji, než v semifinále. A pak jsem šťouchla poslední vyjížděčku, ale tam to může vyjít a nemůže. Ségra mohla být alespoň o místo výš. Byla jsem hodně naštvaná. Jela nejrychlejší čas a z ničeho nic ji tam naskočily dva šťouchy. Tak to mě za ní hodně mrzelo,“ popsala Karolína Galušková.

Klukům singlkanoistům se v Čuňovu letos tolik nedařilo. Mezi juniory postoupil finále Vojtěch Heger i Eduard Lerch. Kluci si z Bratislavy odnášejí šesté a deváté místo. Zlato opět pro Španěla Miquela Trave, který dokázal dominovat už i na kajaku.

Ani Matyáš Lhota s Lukášem Rohanem na pódium na mistrovství Evropy nedosáhli. Mezi singlkanoisty do 23 let obsadili šesté a sedmé místo. Titul mistra Evropy jde do Francie díky Cedricu Joly, i když se ze semifinále kvalifikoval těsně až jako desátý kanoista.

Karolína Galušková / F: Alena Ceplová
Karolína Galušková / F: Alena Ceplová

Výsledky: siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1372

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: