Světový pohár ve vodním slalomu vyvrcholil ve španělském Seu, kajakáři předvedli historický úspěch

Světový pohár ve vodním slalomu vyvrcholil ve španělském Seu, kajakáři předvedli historický úspěch

Během uplynulého víkendu (7. – 9. 9.) se definitivně rozhodlo o vítězi seriálu Světového poháru ICF ve vodním slalomu 2018. Pětidílný podnik po roce opět vyvrcholil v oblíbeném španělském středisku La Seu d´Urgell. Na celkové vítězství kromě jiných útočil také kajakář Jiří Prskavec, který by tak navázal na loňské historické prvenství Víta Přindiše.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Po zrušeném nedělním závodním dnu a hektickém odjezdu z dějiště předposledního ze Světových pohárů v Tacenu kvůli zvýšené hladině vody se vodní slalomáři plně připravovali ve španělském Seu. V pátek závod odstartoval kvalifikacemi, v sobotu bylo na programu semifinále a finále singlkanoistů a kajakářek a v neděli pak kajakářů a singlkanoistek.

Díky započtenému druhému místu z kvalifikace v Tacenu měl kajakář Jiří Prskavec v celkovém hodnocení již 204 bodů, o 42 více než druhý a třetí závodník Popiela a Biazizzo. Závod v Seu byl hodnocen dvojnásobným počtem bodů. Vloni skončil Prskavec v celkovém hodnocení Světového poháru o čtyři body čtvrtý, což ho mrzelo.„Medaili z celkového hodnocení totiž ještě nemám,“ prohlásil Prskavec.

Vít Přindiš byl na závody v Seu také dobře připravený. „Přesun z Tacenu dopadl nakonec docela v pohodě, ale stejně nám to letecky trvalo skoro deset hodin. Teď je tu teplo, ale očekávají se zase nějaké bouřky,“ popsal současnou situaci Prskavcův týmový kolega a vítěz loňského podniku Vít Přindiš.

Vít Přindiš během Světového poháru v Seu / F: Martin Hladík
Vít Přindiš během Světového poháru v Seu / F: Martin Hladík

Jířa to jisté nemá, ale má obrovskou šanci, pokud si to sám nepokazí. Je v ještě lepší pozici, než jsem byl já minulý rok, ale musí si ujet finále, aby měl jistotu. Což je určitě v jeho silách,“ dodal vicemistr Evropy.

Další kandidátkou na umístění v nejlepší trojce za rok 2018 byla singlkanoistka Tereza Fišerová, na třetí pozici se 144 body. Její kategorii suverénně vedla Jessica Foxová se 240 body. V loni obsadila Fišerová celkově druhou příčku právě v Seu za Foxovou.

Pátek 7. září – Kvalifikace v Seu opět s druhým místem pro Prskavce

Světový pohár ICF ve vodním slalomu odstartoval svůj závěrečný podnik pátečními kvalifikacemi. Do víkendového semifinále se dostalo osm českých závodníků. Nejlépe si vedl druhý Jiří Prskavec a pátá nejrychlejší kajakářka Kateřina Kudějová.

Postup na „první dobrou“ vyšel i olympionikovi Vítězslavu Gebasovi mezi singlkanoisty a Lukáši Rohanovi, kteří postupovali ze 14. a 18. místa. Naopak, Tomáš Rak se v Seu do semifinále nepodíval. Vedoucí pozici obsadil Brit David Florence.

Jiří Prskavec v Seu / F: Martin Hladík
Jiří Prskavec v Seu / F: Martin Hladík

Do Sea jezdím strašně rád, protože je to sice malinké, ale nádherné městečko. Je tady skvělé okolí a dá se toho tady dělat spousta a většinou je tady super počasí. Ten kanál ale není úplně nejlepší, je tady málo vody, není to tady úplně těžký, ani tak zábavné. Na druhou stranu, vždy se mi tady jezdilo dobře,“ říká Lukáš Rohan.

Brazilská kajakářka Ana Satilaová předvedla v pátek nejrychlejší jízdu, ale Kateřina Kudějová si postup hladce zabezpečila z pátého místa. Postoupila i 18. Barbora Valíková. Amálii Hilgertové a Veronice Vojtové se nepodařila ani druhá jízda a své působení na SP tak v pátek ukončily.

Vím, že v Seu se musí hodně pádlovat a o to se tady vždy také snažím a většinou mi to tady vychází. Určitě bych se tady chtěla dostat do finále, ale medaile by byla úplně super. Letos je to trochu jiné, než loni. Tehdy mi to moc nejezdilo, ale letos už od začátku sezony formu vcelku mám, takže i když se to tady nepovede, tak mi to myslím neublíží,“ popsala Kateřina Kudějová.

Kateřina Kudějová si postup do finále zajistila z pátého místa / F: Martin Hladík
Kateřina Kudějová si postup do finále zajistila z pátého místa / F: Martin Hladík

Další semifinalistky s českými barvami slavily úspěch v kategorii C1 ženy, hned v první jízdě se kvalifikovala Tereza Fišerová (8. místo) i zkušená Kateřina Havlíčková (16.). Eva Říhová musela do opravné jízdy, která se jí bohužel nepovedla. Britka Mallory Franklinová předvedla na kánoi nejrychlejší kvalifikační jízdu.

Kajakář Jiří Prskavec si postup elegantně pohlídal opět z druhého místa, stejně jako před týdnem na SP v Tacenu. Rychlejší byl jen Francouz Neveu. I nachlazený Vít Přindiš předvedl dobrý výkon na šestém místě. Luboš Hilgert i Ondřej Tunka se do kvalifikační třicítky napoprvé nedostali a museli o posledních deset míst bojovat ve druhé jízdě. Hilgertovi se to jen těsně povedlo, ale Tunka se už do semifinále nepodíval.

Kdyby se mi taková jízda povedla v semifinále, tak by to bylo super. Ve finále se už jezdí maličko víc na risk. Dneska jsem neměl úplně dobrý pocit z těch branek, kdy mi to nepřišlo, že by to byla ta optimální lajna, kterou bych chtěl jet. Tak jsem potom maličko zariskoval v prostředku a pak jsem si říkal, že by to už pak mělo stačit na postup. Nakonec z toho byl jeden z nejrychlejších časů. Je to fakt poprvé, za těch šest nebo sedm let co jsem v týmu, co jedu všechny Světové poháry, ale původní plán to nebyl. Ono se to tak nějak nabídlo, protože se mi dařily ty první tři závody, a pak se nám zrušilo soustředění v Riu, tak bylo víc času na takovou přípravu doma a víc zamakat. V tuto chvíli bych rád bojoval o to celkové prvenství, ale je to závod jako každý jiný a je potřeba se zkoncentrovat na moje jízdy a ne jen na výsledek,“ řekl Prskavec po kvalifikaci.

Tereza Fišerová bere celkové čtvrté místo / F: Martin Hladík
Tereza Fišerová bere celkové čtvrté místo / F: Martin Hladík

Sobota 8. září – Dva finalisté, dvě stejná umístění – Gebas a Kudějová berou šťastnou sedmičku

Singlkanoisté a kajakářky se v sobotu poprali jako první o medaile a celkové tituly ze Světového poháru ICF ve vodním slalomu. Singlkanoista Vítězslav Gebas a kajakářka Kateřina Kudějová vybojovali shodně sedmá místa. Sobotní titul patří Slovinci Božičovi.

Na tomto kanálu mně trápí asi stejné věci, jak všechny. Je tady málo vody, bouchá se tady, a tak dále. Ale za ta léta se mi tady už tak nějak víc daří, a proto jsem sem jel a do té jízdy jsem chtěl jít naplno. Neměl jsem nějaký extra plán a vyšlo to na to finále a toho si hrozně vážím. Štve mě, že jsem o tom šťouchu nevěděl a přišel dodatečně. Ale s finálovou jízdou jsem nakonec spokojený a o moc líp bych to asi podruhé nesjel,“ řekl Gebas, který by ani bez doteku branky na pódium pravděpodobně nedosáhl.

Singlkanoista Vítěslav Gebas / F: Martin Hladík
Singlkanoista Vítěslav Gebas / F: Martin Hladík

V celkovém pořadí zvítězil Slovák Alexander Slafkovský a z Čechů se umístil nejlépe Lukáš Rohan na 12. místě.

Kajakářka Kateřina Kudějová později v sobotu přidala další sedmé místo, když titul vybojovala německá závodnice Ricarda Funková. Celkové prvenství patří v seriálu Jessice Foxové, Kudějová bere celkově šesté místo.

Úplně spokojená nejsem. Jela jsem ve finále hůř, než tu první jízdu, ale jako nejhorší to nebylo. Pokud si to schovávám na MS tak to 7. místo beru velice ráda. Celkové 6. místo je super, ještě když jsem nejela jeden závod,“ popsala svěřenkyně Jiřího Prskavce staršího Kateřina Kudějová.

Vítěslav Gebas s trenérem Rohanem / F: Martin Hladík
Vítěslav Gebas s trenérem Rohanem / F: Martin Hladík

Neděle 9. září – Prskavec vítězem Světového poháru ve vodním slalomu, Přindiš třetí

Neděle přinesla České republice další historický úspěch. Kajakář Jiří Prskavec vybojoval na Světovém poháru ve vodním slalomu v Seu d´Urgell třetí místo, díky čemuž získal jako druhý Čech v historii prvenství v prestižním seriálu. Navázal tak na loňský triumf svého týmového kolegy Víta Přindiše, který dojel sedmý a celkově bere třetí místo. Loni celkově stříbrná singlkanoistka Tereza Fišerová dojela na šestém místě a bere tak sumárně čtvrtou pozici.

Jiří Prskavec přiznal, že před semifinálovou jízdou cítil stres. „Snažil jsem se, abych si nějaký tlak vůbec nepřipouštěl, ale myslím, že to bylo před startem na mně docela vidět, že jsem vystresován byl. Vždyť semifinále bylo vstupenkou k nějakému pěknému umístění v celkovém pořadí. Jízda se mi ale celkově povedla a ve finále jsem už chtěl jen bojovat o vítězství,“ popsal svoje pocity čerstvý vítěz SP.

Celkoví vítězové Světového poháru, včetně prvního Jiřího Prskavce a třetího Víta Přindiše / F: Martin Hladík
Celkoví vítězové Světového poháru, včetně prvního Jiřího Prskavce a třetího Víta Přindiše / F: Martin Hladík

Jel jsem přesně to, co jsem chtěl. Jenom ta voda v kombinaci 7 a 8 mi nevyšla. Tam vám to buď vyjde, nebo ne. A mě to dneska nevyšlo. Ale jsem spokojený, je to další velký úspěch. Další meta, na kterou jsem zatím nedosáhl,“ radoval se v cíli Prskavec.

Závod byl obecně velmi těžký. A konkurence tady byla hrozně silná,“ popisuje svou lehkou nervozitu před startem Prskavec. „Byla to pro kajaky celkem lehká trať a zvládnout semifinálovou jízdu pro mě bylo hrozně těžký. Ale když jsem to zvládl, tak to finále jsem si už užil. A jsem rád, že se mi to povedlo,“ popisuje závod Prskavec.

Týmový kolega a loňský vítěz Světového poháru Vít Přindiš na celkové umístění v koutku duše také pomýšlel, a chtěl zabojovat o přední pozice pátého závodu SP. Nakonec skončil celkově bronzový díky nedělnímu sedmému místu. „Letos se mi povedly snad všechny Světové poháry, které jsem jel, snad jen kromě Augsburgu, kde jsem byl hodně nemocný. Vždy jsem se dokázal dostat do finále, ale nějak se mi nikdy nepodařilo prodat tu formu, co mám. Na tom musím ještě zapracovat a na mistrovství světa snad prodat to, co mám v sobě,“ řekl sedmý Přindiš. Vítězství v Seu patří Italovi Giovanni de Gennarovi.

Jirka má rozhodně důvod k úsměvu / F: Martin Hladík
Jirka má rozhodně důvod k úsměvu / F: Martin Hladík

Singlkanoistka Tereza Fišerová se svojí jízdou nemohla být spokojená, i když jí to ve finále, kdy chybovala většina závodnic, nakonec stačilo na pěkné šesté místo, i přes čtyři doteky branek. „Ta jízda nebyla povedená. Hned na začátku jsem tam nahoře udělala chybu a pak se to se mnou už jen vezlo a cestou dolu to bylo horší a horší. Šesté místo bych sice před tím brala všemi deseti, ale ta jízda prostě nebyla dobrá,“ popsala svěřenkyně Lukáše Kubričana, která se tak odsunula na celkové čtvrté místo v hodnocení. Prvenství a celkové vítězství si opět odnáší podobně jako na kajaku Jessica Foxová z Austrálie.

Kateřina Havlíčková se ze semifinále nedokázala probojovat do nejlepší desítky a skončila 18. Kajakář Luboš Hilgert bere 14. místo.

Vodní slalomáře teď čeká přesun do dějiště mistrovství světa ve vodním slalomu v Riu de Janeiro (25. – 30. 9.).

Výsledky live: www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-durgell-2018/rankings-results

Galerie – Martin Hladík: www.zonerama.com/Kanoe/267150

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: