Kajakář Přindiš bere na Australian Open bronz, Prskavec i kanoistky bez medaile

Kajakář Přindiš bere na Australian Open bronz, Prskavec i kanoistky bez medaile

Na start kvalifikace rankingového závodu Australian Open, který vodním slalomářům odstartoval letošní důležitou olympijskou sezónu, se v pátek 21. 2. postavilo 29 českých závodníků a do víkendových semifinálových bojů postoupily téměř všechny české lodě.

Nejlépe do sezóny vkročil aktuální mistr světa na K1 Jiří Prskavec a kanoista Lukáš Rohan, kteří kvalifikaci ve své kategorii vyhráli.

Trať byla strašně lehká, takže to bylo jenom o tom to tlačit dolů a já jsem neudělal žádné zbytečné chyby a jel s dobrým časem, takže spokojenost,“ říká světová jednička Prskavec, který vyhrál o 0,75 vteřiny nad druhým domácím Andersonem, a dodává: „Po několika měsících tréninku jsem se na závod od rána opravdu těšil a chci tady v každé jízdě jet co nejlíp.

Do opravné jízdy musel překvapivě nastoupit evropský šampion Vít Přindiš. V ní si však pohlídal, aby mu postup do semifinále neunikl.

Kanoista Lukáš Rohan byl v cíli o 0,72 vteřiny rychlejší než druhý Francouz Martin Thomas.Jsem rád, že jsem předvedl dobrou jízdu, jel jsem tak, jak jsem si to namyslel. Potvrdil jsem si, že jsem na tom dobře. Je dobrý to takhle vidět i oproti ostatním,“ řekl Rohan, který je pro letošní rok nejvýše nasazeným českým kanoistou ve světovém žebříčku.

Velmi dobrý start do sezóny zaznamenal také 20letý kanoista Matyáš Lhota, který dojel čtvrtý s 1,15vteřinovou ztrátou na Rohana.

Do sobotního semifinále postoupily všechny české kajakářky i kanoistky. Mezi kajakářkami do závodu nejlépe vstoupila Amálie Hilgertová, která dojela 8. Na vítězku kvalifikace – Němku Ricardu Funkovou – ztratila 7,42 vteřiny.

Jiří Prskavec / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz
Jiří Prskavec / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz

Nejlepší Češkou mezi kanoistkami byla Gabriela Satková, loňská juniorská světová, evropská i republiková šampionka, která i s 2vteřinovou penalizací skončila 11. a na vítězku kvalifikace Jessicu Foxovou ztratila 6,57 vteřiny.

Nejvýše postavená česká kanoistka ve světovém žebříčku Tereza Fišerová inkasovala v 1. jízdě 50vteřinovou penalizaci a musela svou kvalifikační jízdu opravovat. Z ní pak ale s přehledem postoupila do nedělního semifinále.

Kanoista Lhota vybojoval mezi světovou špičkou stříbro

Kanoista Lhota skončil v rankingovém závodě Australian Open nabitém velkými jmény vodního slalomu druhý. A to i přes drobné zaváhání v bráně č. 16.

S časem dne 94,96 vyhrál Slovinec Benjamin Savšek, třetí skončil domácí Daniel Watkins. Do finále kajakářek se probojovala pouze Kudějová, která skončila 7.

Mám z toho hroznou radost, je to první závod sezóny a určitě to zvedne sebevědomí do české nominace, která nás čeká v dubnu,“ řekl v cíli teprve 20letý Lhota. „Byl jsem trošku unavený ze semifinále, ale myslím si, že ve finále jsem předvedl dobrý výkon,“ zhodnotil český kanoista.

Lhota nestačil pouze na Slovince Benjamina Savšeka. „Byl to dobrý závod, ve třetí bráně jsem trochu ztratil, ale pak jsem si řekl ‚teď je ta chvíle do toho jít‘. Zbytek jízdy jsem jel velmi dobře a čas byl opravdu rychlý, takže jsem velmi spokojený,“ sděluje Slovinec.

Český kanoista byl pomalejší o 2,88 vteřin. Největší zaváhání přišlo v bráně č. 16. Před ní se Lhotovi změnila voda, na kterou nestihl včas zareagovat. Třetí pak dojel domácí Watkins, který si bronzem zajistil olympijskou místenku.

Matyáš Lhota, vyhlášení / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz
Matyáš Lhota, vyhlášení / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz

Do semifinále závodu světové série kromě Lhoty postoupil i Václav Chaloupka a Lukáš Rohan, který semifinále kanoistů stejně jako kvalifikaci dokonce vyhrál. Ve finále se mu však výkon zopakovat nepodařilo.

Do kajakářského finále se probojovala pouze Kateřina Kudějová. Ta však ve finále nasbírala několik chyb a skončila sedmá. „První závod v sezóně je vždycky docela těžký, ta kvalifikace mi dala zabrat. Semifinále mi dneska vyšlo, ale to finále už nebylo tak slavné, což mě trošku mrzí,“ řekla Kudějová, 10. žena světového žebříčku.

Mezi kajakářkami zářila domácí Australanka Jessica Foxová, která s časem 97,87 vyhrála o 1,97 vteřiny nad druhou Němkou Ricardou Funkovou. Třetí dojela Francouzka Camille Prigent (+5,84).

Kajakář Přindiš bere na Australian Open bronz, Prskavec i kanoistky bez medaile

Evropský šampion Vít Přindiš vypádloval na rankingovém závodě Australian Open bronzovou medaili. Na vítěze domácího Delfoura ztratil 2,64 vteřiny.

Prskavec ve finálové jízdě dostal 2vteřinovou penalizaci a skončil bez medaile. Stejně jako kanoistky. Ve finále kanoistek jsme měli dvě české lodě, ale ani jedna nedokázala proměnit finálovou jízdu v medaili.

Přindiš se v pátek kvalifikoval až z druhé jízdy, do semifinále postoupil až z posledního, 10. místa, ale to nejlepší si šetřil nakonec. „Snažil jsem se to tam trošku tlačit, dvě místa mi trošku nevyšly, vím, že jsem tam oproti první jízdě ztratil trošku času, zas některý místa mi vyšly líp. Ale jsem rád, že jsem dokázal předvést dvě dobré jízdy a vyjet si dobré umístění,“ zhodnotil svůj finálový výkon 6. muž světového žebříčku.

Matyáš Lhota / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz
Matyáš Lhota / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz

Prskavec startoval ve finále až jako poslední závodník. Vyhrál kvalifikační i semifinálovou jízdu, ale ve finále se mu nezadařilo a skončil 6. „Nahoře jsem udělal lehkou chybu a když to člověk takhle z tréninku napravuje silou, tak holt ta síla pak dole chybí. Navíc přišel stupidní šťouch, o kterém se snad ani nic jiného říct nedá,“ řekl nespokojeně aktuální mistr světa.

Do finále kajakářů se probojoval také Ondřej Tunka a Vavřinec Hradilek. Ani jeden se však nevyvaroval chyb. Hradilek skončil s 2vteřinovou penalizací 8., Tunka s 50vteřinovou penalizací 10.

Brilantním časem 88,32 závod mezi kajakáři vyhrál domácí Lucien Delfour, který se díky skvělému výkonu nominoval na olympijské hry. „Nejdůležitější bylo vyjet si olympiádu, a to se povedlo už po semifinále, protože ostatní australské lodě se do finále nekvalifikovali. Takže jsem si hodně oddechl. Jízda pak nebyla perfektní, ale je vždy skvělé vyhrát doma,“ zhodnotil Delfour.

Druhý pak skončil Ital Giovanni de Gennaro, který na Delfoura ztratil 0,83 vteřiny.

Do finále kanoistek se probojovaly dvě Češky – Tereza Fišerová a Gabriela Satková. Česká favoritka Fišerová předvedla perfektní jízdu, ale nevyhnula se chybě na brance č. 14, kde inkasovala 50vteřinovou penalizaci. „Protivodu (branku č. 13, pozdn. red.) jsem zajela moc na těsno, pak mě proud vytáhl víc nahoru a už jsem neměla dobrý nájezd do další povody – musela se tam zaklánět a nevyšlo to,“ vysvětlila Fišerová.

Ani druhé kanoiste Satkové jízda nesedla a s 2vteřinovou penalizací skončila 9. Mezi kanoistkami kralovala domácí Jessica Foxová, která zvítězila s 5vteřinovým náskokem nad všemi ostatními. „Ve finále jsem zkoušela několik riskantnějších průjezdů, čímž jsem ještě o něco zvládla stlačit čas. V cíli už jsem vůbec necítila ruce,“ popsala Australanka.

Tereza Fišerová / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz
Tereza Fišerová / F: Dominika Dupalová, kanoe.cz

České slalomáře nyní čeká cca týden tréninku v Austrálii, po kterém se postupně začnou vracet zpátky do Česka a připravovat se na první vrchol sezóny – domácí nominaci. První nominační závod se pojede o víkendu 18.–19. dubna, o složení letošní reprezentace se rozhodne 25.–26.

dubna.

Podívat se můžete také na oficiální stránky závodu a celkové výsledky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: