Jak se dařilo českým lodím na světovém poháru ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu

Jak se dařilo českým lodím na světovém poháru ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu

Z páteční kvalifikace prvního světového poháru ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu postoupily do semifinále všechny české lodě. Kvůli velké vodě ale ještě dvě hodiny před startem nebylo jisté, jestli se dnes závod vůbec pojede.

Vypadalo to zajímavě, protože byla velká voda a do poslední chvíle se rozhodovalo, jestli se kvalifikace odjede, nebo ne. Byla svolaná schůze všech vedoucích týmů, kde Jean-Michel Prono (předseda slalomové komise ICF, pozn. red.) navrhoval, že by se jelo jen semifinále a finále všech kategorií. Nakonec byl návrh ale přehlasován a kvalifikace se odjela ve zkrácených intervalech,“ popisuje šéftrenér české reprezentace Jiří Pultera.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Trenéři tak rozhodli i přesto, že bylo předem jasné, že do semifinále postoupí všichni startující závodníci. Víkendový program ale velká voda narušit neměla. „Překvapení jsou na denním pořádku, ale myslím si, že předpověď počasí je dobrá a zbytek závodu se odjede bez problému,“ konstatoval Pultera.

Neměl se tak opakovat scénář světového poháru z roku 2018, kde se odjela pouze kvalifikace a ostatní jízdy byly zrušeny. „Myslím si, že jsme tým flexibilních lidí a závodníci problém neměli,“ dodal Pultera.

Start se nejlépe povedl kanoistce Gabriele Satkové, která postoupila ze 4. místa. „Slalomová dráha mi přijde specifická, v Česku žádnou takovou nemáme. Uprostřed je spousta kamenů a proudy vedou z jedné strany na druhou, takže člověk musí být v té kanoi opravdu schopný, aby to vůbec zvládl sjet,“ popsala Satková.

Nejrychlejším českým kanoistou byl Lukáš Rohan, do semifinále postoupil z 9. místa. „První půlka byla docela v pohodě, nějak jsem si to hlídal. Ale v druhé pasáži jsem udělal chybu. V místě, kde jsou poměrně přesazené branky, mě to nějak odvezlo a musel jsem tam jet dost špatnou a neplánovanou ‚erku‘, takže je co zlepšovat pro další jízdy,“ okomentoval svůj výkon Rohan.

Ze 13. místa postoupil do semifinále také kanoista Vojtěch Heger.

Jakub Krejčí / F: Tomáš Rak, kanoe.cz
Jakub Krejčí / F: Tomáš Rak, kanoe.cz

Z 9. místa postoupila i kajakářka Veronika Vojtová, která se na trati dvakrát dotkla branky a přičítala čtyři trestné vteřiny. Na první Evy Leibfarth z USA ztratila 11,93 vteřiny. Z 11. místa postoupila také Gabriela Satková, ze 17. místa Kateřina Dušková.

Ta jízda nebyla úplně ideální, ale na ty chyby, které jsem udělal, to bylo ještě docela v pohodě a tu jízdu jsem si moc užil. Jde cítit, že to není ‚úplně naplno‘ světový pohár, ale pořád je to obrovský závod, atmosféra je super a já jsem spokojený,“ popsal mladý kajakář Martin Rudorfer, který na světovém poháru startoval poprvé. Ve své jízdě sice inkasoval 50vteřinovou penalizaci, i tak ale postoupil do sobotního semifinále.

Nejrychlejší z českých kajakářů byl mladý Jakub Krejčí, juniorský vice mistr světa 2019 a bronzový medailista z juniorského ME 2020. Z 28. místa postoupil také Tomáš Zima, který stejně jako Rudorfer inkasoval 50vteřinovou penalizaci – ale i jemu to na postup stačilo.

Mladý kajakář Jakub Krejčí skončil šestý

Kajakář Jakub Krejčí bral na světovém poháru ve vodním slalomu v Tacenu skvělé 6. místo. Jako jediný z českých závodníků a závodnic se v sobotu probojoval do finálových bojů o medaile. Mezi kajakáři zvítězil Isak Ohrstrom ze Švédska, favorit Peter Kauzer skončil druhý. Ženám kralovala Romane Prigent z Francie.

Jsem nadmíru spokojený, pro mě už je úspěch, že jsem se do toho finále dostal,“ popsal Jakub Krejčí. „Ve finálové jízdě byly nějaké chybičky, ve středu tratě se hodně mění voda a úplně mi to tam neklouzlo, tam jsem asi nechal lepší výsledek. Ale sjel jsem to čistě a s tím jsem spokojený,“ dodal Krejčí, který na vítěze Isaka Ohrstroma ze Švédska ztratil 2,57 vteřin.

Exreme Slalom / F: Tomáš Rak, kanoe.cz
Exreme Slalom / F: Tomáš Rak, kanoe.cz

Druhý mezi kajakáři dojel domácí favorit Peter Kauzer (+0,50), třetí Pedro Goncalves z Brazílie (+0,93), kterého v Tacenu trénoval stříbrný olympionik z Londýna Vavřinec Hradilek.

Nejmladší závodník české výpravy Martin Rudorfer skončil na svém prvním světovém poháru 26. „S jízdou můžu být docela spokojený, byla tam jedna taková chybka, která mě mrzí, ale na to, že to byla premiéra, tak myslím, že dobré,“ vyprávěl Rudorfer, kterému na to, aby se dostal do finále, chybělo 5,95 vteřin. Třetí český startující kajakář Tomáš Zima skončil 21.

Ani jedné české kajakářce se bohužel nepodařilo dostat do finále. Těsně za jeho branami skončila Kateřina Dušková. „Je to obrovská zkušenost, za kterou jsem moc ráda. Měla jsem sice jeden dotyk, který mě mrzí, protože jinak by to dopadlo možná ještě trošku líp, ale jinak jsem spokojená s výsledkem,“ popsala Dušková, která dojela 12.

Hned za Duškovou na 13. místě dojela další česká kajakářka Veronika Vojtová. „Já bych svou jízdu radši moc nekomentovala, protože jsem se zabodla na břeh hned v první protivodě, kde jsem hned udělala dobrou ztrátu, na druhou stranu pak jsem se zkoncentrovala a jela až do poslední protivody suprově. Takže si z toho musím vzít trošku pozitiva – hlavně můžeme být rádi, že můžeme závodit,“ řekla Vojtová, která se nyní bude rozhodovat, jestli vystartuje ještě za dva týdny na světovém poháru v Pau, nebo si už dá zasloužené volno.

Gabriele Satkové na kajaku jízda nesedla a se dvěma trestnými dotyky skončila 17. Mezi ženami vyhrála Romane Prigent (FRA), druhá skončila Camille Prigent (FRA) a třetí mladá Evy Leibfarth (USA), které se v Tacenu povedlo získat medaili už podruhé.

Vojtěch Heger / F: Tomáš Rak, kanoe.cz
Vojtěch Heger / F: Tomáš Rak, kanoe.cz

Všechny české lodě v Extreme Slalomu vypadly v semifinále

Po roce se ve slovinském Tacenu jel závod v Extreme Slalomu. Do závodu nastoupili také tři čeští závodníci – Kateřina Dušková, Jakub Krejčí a Martin Rudorfer. Do finálové čtyřky se ale bohužel žádný z nich nepodíval. Dušková byla diskvalifikována a oba kajakáři vypadli v semifinále.

Jakub Krejčí po výborném debutu na světovém poháru, kde vybojoval 6. místo, nastoupil i do závodu Extreme Slalomu. V něm se ale bohužel do finálové čtyřky nevešel. „Myslím si, že se to začalo sypat hned u rozjížděk, protože jsem přiběhl na start, popadl loď a ta byla špatně seřízená. Nejelo mi to a pak už jsem měl špatná startovní místa. To bylo asi to hlavní, co nevyšlo,“ popsal svůj start Krejčí.

V závodu Extreme Slalomu velmi záleželo na tom, jakou pozici si startující závodníci vybojovali při rozjížďkách. „První měl výhodu. Ten pak většinou ujel a ti další tři se tam pomlátili a jelo se,“ doplnil Krejčí.

Stejně jako Krejčí v semifinále vypadl i mladý kajakář Martin Rudorfer. „Jelo se mi skvěle, na to, že to byl první pokus. Byla to zajímavá zkušenost. V plasťáku jsem seděl vůbec poprvé a chtěl jsem si to zkusit před MS v příštím roce,“ vyprávěl Rudorfer.

Mezi kajakáři zvítězil Brazilec Pedro Goncalves, druhý skončil Martin Stanovský startující za Kazachstán a třetí Tren Long z USA.

Ani mezi kajakářkami jsme ve finálovém boji českou loď neviděli. Kateřina Dušková byla za neprojetí brány diskvalifikována. „Na poslední protivodné brance jsem najela hodně ze shora a neprojela jsem ji celou hlavou, měla jsem tam jen půl hlavy. Takže to byla padesátka, tzn. diskvalifikace v Extreme slalomu. Před startem jsem byla hrozně nervozní, ale pak jsem si to užila,“ vyprávěla Dušková po svém zážitku s Extreme Slalomem.

Mezi ženami v Extreme Slalomu zvítězila Ruska Alsu Minazová, druhá byla její krajanka Daria Kuznetsová a třetí Ria Sribar z USA.

Start vynechala naše kajakářka Veronika Vojtová, mistryně světa Extreme Slalomu 2019. „Extreme slalom se v Tacenu jede, ale protože nejsem 100% fyzicky připravená, rozhodla jsem se cross tentokrát vynechat. Přeci jen to není úplně závod pro dámičky, dá se očekávat pořádná strkanice. To ale neznamená, že extreme slalom už jezdit nebudu. Pokud si vyjedu v příštím roce místo v A-týmu, na start crossu se postavím. Přeci jen jsem poslední mistryně světa, tak bych to na mistrovství světa v Čuňovu příští rok opět ráda prubla,“ vyprávěla Vojtová.

Gabriela Satková / F: Tomáš Rak, kanoe.cz
Gabriela Satková / F: Tomáš Rak, kanoe.cz

Kanoisté po dlouhé době bez medaile: Heger pátý, Satková šestá

Letošní první světový pohár ve slovinském Tacenu je pro české slalomáře a slalomářky po dlouhé době bohužel bez medaile. Kanoistka Gabriela Satková skončila po velké chybě na trati a jedné dvouvteřinové penalizaci 6. Kanoista Vojtěch Heger 5. a český favorit Lukáš Rohan po několika chybách a 50vteřinové penalizaci 10.

V neděli se na rozdíl od kajakářů a kajakáře do finálových bojů o medaile dostaly všechny české lodě – Gabriela Satková, Vojtěch Heger i Lukáš Rohan. Ve finále ale na trati sbírali jednu chybu za druhou a ani jeden nich finále v medaili neproměnil.

Moje jízda byla průměrná. Byly tam nějaké chyby, byl tam šťouch, ale na to, že je to Tacen, tak jsem rád, že se mi to tady povedlo. Tacen nepatří mezi moje oblíbené tratě, ta voda se tady hodně mění a 5. místo je skvělé,“ popisuje kanoista Heger, který s dvouvteřinovou penalizací skončil 5. Na vítěze ztratil 7,45 vteřin.

Heger se za dva týdny chystá ještě na světový pohár do Pau (Francie), pak už si dá zasloužené volno.

Dnešní finálová jízda se mi opravdu nepovedla, hned na trojce jsem dal zbytečný šťouch a pak ty další branky moc nevycházely. Trochu jsem se pral i s vodou, a to mě asi zbytečně rozhodilo. Snažil jsem se to jet jinak, než jak jsem měl naplánované a bohužel se nakupily další chyby. Bylo to spíš utrpení než finálová jízda,“ řekl Lukáš Rohan, který dojel s časem „vylepšeným“ o 58 trestných vteřin.

Mezi kanoisty zvítězil domácí favorit Luka Bozić s časem 78,17. „Tohle je má první medaile z Tacenu a mám z ní opravdu radost. Ta jízda nebyla tak dobrá, jak jsem předpokládal, že bude, ale nakonec byl ten čas velmi rychlý. Takže jsem letošní sezónu ukončil skvěle,“ řekl Bozić, který bude právě tady na jaře bojovat o olympijskou místenku do Tokia.

Na druhém a třetím místě skončili závodníci z Francie – 2. Nicolas Gestin (+1,64), 3. Jules Bernardet (+2,07). Dalšímu favorizovanému domácímu závodníkovi, mistrovi Evropy 2020, Benjaminu Savsekovi se finálová jízda nepovedla a po několika chybách skončil 7.

Exreme Slalom / F: Tomáš Rak, kanoe.cz
Exreme Slalom / F: Tomáš Rak, kanoe.cz

Mezi kanoistkami startovala jediná česká loď – mistryně Evropy Gabriela Satková. „Jízda byla ze začátku docela dobrá, snažila jsem se to zajet tak, jak jsem si plánovala, nicméně se mi nepovedla jedna klíčová kombinace, kde jsem špatně zabrala a pak už jsem nevěděla, jak se z toho dostat a pokazila jsem to hodně, ztratila jsem tam hodně času a pak už se to se mnou vezlo. Už jsem to nedokázala zachránit,“ zhodnotila svůj výkon dnes 6. Satková. „I tak jsem ale spokojená, jak jsem tady závodila, třeba to vyjde jindy,“ dodala aktuální mistryně Evropy.

19letá Satková ztratila na vítězku Anu Satilu z Brazílie 8,42 vteřin, k medaili jí chybělo 5,30 vteřin. Druhá dojela Francouzka Lucie Prioux a třetí teprve 16letá Evy Leibfarth z USA.

Pro další informace navštivte oficiální stránky závodu. Online výsledky najdete na www.canoeicf.com, livestreamy z prostředí vodního slalomu můžete sledovat na YouTube.

Živé přenos ze šampionátu zprostředkovala Česká televize – finále K1; finále C1; Extreme Slalom.

Český vodní slalom a sjezd můžete sledovat také na sociálních sítích – na Facebooku nebo Instagramu. Nově si z prostředí českého vodního slalomu a sjezdu můžete poslechnout také podcasty.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: