Splitwheel

Splitwheel

Splitwheel je figura, se kterou přišel EJ a vyhrál díky ní mistrovství světa na Occoe v roce 1993. To byla doba, kdy (podle jeho slov) firmy začaly vyrábět lodě na rodeo a začala éra retentivních figur.

Retentivní jsou ty figury, při nichž neopustíte válec. Do té doby jezdci najížděli do válce, udělali end či piruetu, zahodili pádlo a zašklebili se na porotu. Je pravda, že freestylová špička se splitwheelem příliš neobtěžuje, ale tricky woo bez ní neuděláte. Není to tak dávno, kdy kombinace obou splitwheelů patřila do základu jízdy. Výhoda figury je v tom, že je rychlá a dá se navázat nejen na cartwheel.

Split versus Cart

Člověk se nejdřív musí naučit cartwheel, a teprve pak začíná se splitwheelem. Asi proto, že dřív byl cart a pak až split. Ale proč to nezkusit obráceně?? Jeden by si myslel, že pokud umí cart, tak split už dá. Bohužel, alespoň na flatu to tak nefunguje. Na rozdíl od cartwheelu se u splitwheelu nemusí měnit hrana, na které ho děláte, a náklon. Dokonce nemusíte měnit ani záběrový list. Bohužel to má i svá ale. Například musíte provést rotaci navíc a potřebujete víc energie pro druhý end.

Jak na to?

Podobně jako u cartwheelu začnete double pumpem. Ve chvíli, kdy tlačíte špičku pod vodu, musíte zároveň provést rotaci, jako kdybyste dělali piruetu. Pokusy postavit se na špičku a pak udělat piruetu nebudou fungovat.

12

Rotaci provedete pomocí kontrazáběru a pohybem boků. Kontrazáběr nesmíte směrovat jen dolů (jako u cartwheelu), ale i do strany – právě proto, abyste měli dost času a síly udělat rotaci. To by vám mělo stačit k provedení prvního endu.

34

Pádlo nesmí zůstat položené na hladině, ale druhý list musíte zvednout nahoru jako při piruetě, jinak vám bude bránit v provedení rotace. Druhý end je v podstatě stejný jako u cartwheelu. Bohužel nemáte tolik setrvačnosti jako u cartwheelu, takže budete muset použít více síly, než jste zvyklí.

56

Na druhou stranu se nemusíte trápit s přehazováním listů, protože záběr provádíte týmž listem, který máte ve vodě. Toho využívají singlíři, když chtějí jezdit cartwheel přes ruku. Jako první end provedou splitwheel a pak pokračují cartwheelem, který by museli zahajovat bez pádla.

7

Další rady:

◄ Na rozdíl od piruety se hlava po celou dobu figury dívá na přitékající vodu.

◄ Ze začátku se nesnažte provádět figuru příliš kolmo.

◄ Používejte víc tělo (boky) než pádlo.

◄ Rotaci musíte provést co nejrychleji, abyste zádí zasazovali do zelené vody na hraně, jinak neprovedete druhý end.

◄ Snažte se zůstat v předklonu.

◄ Nezáběrový list vám nesmí zůstat ve vodě, jinak neprovedete rotaci – bude vám při ní překážet.

◄ Připravte se na rotaci včas. Minimálně jeden end před, jinak ji nestihnete provést. A zahajte ji co nejdříve.

◄ Na flatu nemusíte dotáčet 180 °, ale stačí i 90 ° (ve válci už nikoliv).

Jen málo kdo umí splitwheel bez pádla. Na závodech ho pravděpodobně neuvidíte (je hodně těžký a za málo bodů), ale dá se. A když to nepůjde „cleanově“, tak alespoň máte základ na tricky woo.

Na závěr si ještě prohlédněte video a šup na vodu.

Jak na Splitwheel from CNAWRcz on Vimeo.

Zkušenosti čtenářů

Stepan V.

Jirik je nejvetsi superstar. Rozhodne nejlepsi trick guide 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: