V Heřminovech se stavět bude, přehrada na Opavě zatopí část obce

V Heřminovech se stavět bude, přehrada na Opavě zatopí část obce

Zdlouhavé soudní tahanice obce Nové Heřminovy a Moravskoslezského kraje nakonec skončily ve prospěch kraje. Obec proti stavbě budoucí přehrady podala žalobu, u soudu ale neuspěla a přehrada se stavět bude. Část obce Nové Heřminovy nová přehrada zatopí.

V Nových Heřminovech na Bruntálsku začne už v roce 2018 pětiletá stavba protipovodňové přehrady. S tou ale výrazně nesouhlasí jak zastupitelstvo obce, tak její obyvatelé. Část obce totiž bude kvůli přehradě zdemolovaná a zatopená. O stavbě už je ale definitivně rozhodnuto. V únoru 2014 žalobu obce zamítl Krajský soud v Ostravě. V dubnu stejného roku pak zamítl kasační stížnost Nejvyšší správní soud, což je konečné a nezvratné rozhodnutí. Podle soudu je stavba přehrady ve veřejném zájmu a podléhá zásadám územního rozvoje Moravskoslezského kraje.

V roce 2008 už v obci kvůli stavbě přehrady proběhlo referendum, ve kterém obyvatelé vyjádřili svůj nesouhlas se stavbou. Tu ale schválila vláda a dokonce vymezila prostředky pro výkup pozemků.

Přestože samotná stavba přehrady je plánovaná až na rok 2018, demolice prvních staveb už začala v roce 2013. Celkem je v plánu zbourat dvanáct celoročně obývaných domů, jednadvacet rekreačních objektů a čtyři zemědělské areály. Podle obyvatel je bourání předčasné a stěžují si, že musí zbytečně brzo rozprodávat majetek. Starosta Nových Heřminov Radek Sijkov s postupem povodí Odry také nesouhlasí. Pro zpravy.aktualne.cz řekl: „Povodí by mělo dělat něco pořádného. Třeba úpravy v korytě, na které čekáme 15 let.“

Přehrada má před povodněmi ochránit část Krnovska a Opavska. Ke stavbě se vyjádřilo hned několik odborníků a ochránců přírody. Většina z nich se shoduje na názoru, že dílo je zbytečně velké a stejný protipovodňový účinek by plnilo menší dílo. Zastupitelstvo obce spolupracující s odborníky z vodohospodářství dokonce tvrdí, že by stačili jen úpravy vodního koryta.

Původní cena projektu se vyšplhala na 9,5 miliardy korun, vláda se ale nakonec rozhodla pro menší variantu za 6,6 miliardy. „Bylo upuštěno od staveb, které v rámci celkové výstavby přehrady a návazných staveb vykazovaly nejmenší efektivitu, a dalo se od nich ustoupit, aniž by byla narušena celková koncepce,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán pro ostrava.idnes.cz. Cena zahrnuje i některé úpravy koryta řeky Opavy a stavbu silnice. Podle Jordánovo slov by měla stavba začít v roce 2018 a dokončení je plánované na rok 2023.

Foto: povodí řeky Odry

Zkušenosti čtenářů

Vojta

Proč se bude upravovat koryto Odry kvůli přehradě v Nových Heřmíneovech mi mozek nebere…
V.

HYDROredakce

Ahoj,
díky za upozornění. Je to opravené.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: