Otestujte Vodáckou navigaci!

Otestujte Vodáckou navigaci!

V zimním období se ve vodáckém světě objevila nová aplikace, která by mohla mnoha vodákům ulehčit orientaci a pohyb po našich řekách. Jmenuje se Vodácká navigace a podíváme se, co umí a nabízí.

Ahoj vodáci a čtenáři Pádlera.cz. Pokud jste to ještě nezaznamenali, vznikl nový internetový vodácký průvodce po nejhezčích a nejznámějších českých řekách, VodackaNavigace.cz. Je určen pro tři čtvrtě milionu vodáků, vodaček a vodáčat, tolik jich totiž každý rok usedne do lodí a vydá se do našich peřejí a volejů na jeden den, na víkend nebo na týdenní puťák. Průvodce je ke stažení na webových stránkách i jako mobilní aplikace a je zcela zdarma. Proč o tom píšeme na Padlerovi, jehož čtenáři jezdí převážně na úplně jiné řeky?

Malé testování nikoho nezabije: Jednak řada z vás má hromadu dětí a třeba s nimi plánuje úplně obyčejný vodácký víkend s kamarády, jednak hromada z vás má řadu zkušeností a nás by zajímal váš názor. Proto jsme čtenáře Pádlera chtěli požádat o otestování nového průvodce ještě před  sezónou. Co všechno je k vyzkoušení?

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Jakou řeku pojedeme? Kde budeme tábořit?

Základní informace jsou na Vodácké navigaci k nalezení snadno a rychle. Webová aplikace umožní jednoduše naplánovat „vodu“, tedy vybrat zajímavý a aktuálně sjízdný úsek řeky, zjistit vše o obtížnosti, jezech a nebezpečných místech, najít vhodné kempy, parkování a výdejní i sběrná místa půjčoven. U popisu sjíždění/přenášení jezů je většinou k dispozici i názorné a přehledné schéma. Vše je možné vytisknout a vzít s sebou na vodu nebo poslat kamarádům do emailu.

Příklad odkazu emailem: Čau kluci, o víkendu pojedeme Sázavu z Horky do Šternberka, asi 33 km (http://vodackanavigace.cz/reka.aspx?id=4&uo=3182&ud=3179). Spát budeme celou dobu v kempu Pod Mostem (http://vodackanavigace.cz/reka.aspx?id=4&uo=3182&ud=3179&detailid=1288), kde také bude v pátek večer sraz.

Kudy můžu jez sjet? Mám hlad, není tu hospoda?

Mobilní verze (pro telefony s Androidem) funguje i přímo na řece bez připojení k internetu. Nad jezem je možné mrknout se na jeho fotky či schéma sjízdnosti. GPS mobilu zjistí aktuální polohu a vodák má k dispozici nejen info o jezech, ale i vzdálenost (po řece, ne vzdušnou čarou) do cíle, k nejbližšímu jezu či tábořišti, občerstvení nebo zajímavosti na řece (kde je hrad a kde je vhodné přistát, když se na něj půjdete podívat). K dispozici jsou kontakty na kempy, podrobnosti o zajímavostech v okolí, informace o dopravě.

Tradice praví: Mobil na vodě je zvěrstvo! S tím určitě mnozí souhlasí, ale dnes už na turistické vodě mají mobil skoro všichni a není problém na něj mrknout před vyplutím, během pauzy v hospodě nebo ho na voleji vyndat z barelu. Není rozhodně účelem, aby mobil hlásil „…za 5 m zahněte vlevo za kámen, pak 50 m rovně!“, nebo aby uživatelé lajkovali každou vrbičku a vše sdíleli na Facebooku. Kdo mobil nechce nebo nemá, může si na webu vytisknout papírového průvodce vybraného úseku.

Webová verze - detail jezu

VodackaNavigace.cz

Ve Vodácké navigaci najdete podrobnou kilometráž pro sedm řek, konkrétně Vltavu, Sázavu, Otavu, Ohři, Lužnici (včetně Nové řeky), Nežárku a Berounku s informacemi o jezech, peřejích, obtížnosti úseků, sjízdnosti, přístupech k řece, kempech, občerstveních, zajímavostech v okolí, dopravě, obcích, mostech, přítocích, vodočtech…

Klasik praví: To všechno přece umí každá pořádná kilometráž! Je to tak, ale klasická kilometráž má velmi úsporný zápis a ne vše je v ní jasné na první pohled. Údajům na VodackaNavigace.cz by měl porozumět každý na první kouknutí. Navíc nepoužívá primárně říční kilometry, ale ukazuje vzdálenost od aktuální polohy (nebo od zvoleného místa), není tedy nutné nic odečítat. VodackaNavigace.cz obsahuje podrobné informace, fotky, schémata jezů a především se průběžně aktualizuje!

Webová verze - detail kempu

Data a jejich aktualizace

Zásadní je, že data ve Vodácké navigaci nejsou kopií starých kilometráží. Vše je nově zadáno, popsáno podle skutečnosti, zatříděno do mapy a na osu řeky. Na vytváření a údržbě dat spolupracuje několik lokálních partnerů. Řeky velmi dobře znají, denně se na nich pohybují a díky tomu je vše aktuální. Obvykle jde o vodácké půjčovny, které pak Vodáckou navigaci využívají jako nástroj či službu pro své klienty. Mezi partnery nového webu je i magazín Pádler.

Jak je to s tím testováním? Uvítáme jakékoliv nápady, náměty, kritiku – vše pište do diskuse pod článek. A pokud narazíte na chybějící či neaktuální informace, můžete přímo přes aplikaci zaslat návrh na úpravu, na nový bod či doplnit fotku! Do začátku sezóny chceme vše doladit k maximální spokojenosti a i potom bude možné stav okamžitě aktualizovat přímo z terénu.

Vodácká navigace - logo

A proto testuje, testujte a testujte

Vodácká navigace není a ani nemá být nic zásadního nebo převratného. Jde pouze o užitečný nástroj, který ve srozumitelné a jednoduché formě dostane aktuální informace o řece k lidem – vodákům. Vodácká navigace je zcela zdarma, takže nic nebrání ji vyzkoušet a pořádně otestovat co nejdřív. Těšíme se na vaše vzkazy a názory.

Zkušenosti čtenářů

Aleš

Nu, i bych zkusil, takže až bude verze pro WP, dejte vědět.

Mara
Aleš:

No jo, to se autorům určitý vyplatí, dělat verzi pro všechny 3 uživatele Windows Phonu v ČR :). Jinak moc pěkná appka, líbí se mi,že funguje i bez internetu.

Honza - Vodácká navigace
Aleš:

Verze pro další systémy plánujeme dle zájmu na příští rok. První bude na řadě ale iOS, má přeci jen větší podíl na trhu než Win Phony.
Jinak ale webová aplikace je responsivní, funguje docela dobře i v mobilních prohlížečích.

mookaa
Honza - Vodácká navigace:

Dobry den,jak to vypada s verzi pro iOS?

melo
Honza - Vodácká navigace:

rok 2023 a apka pre iphone v nedohladne 🙂

Kuba

dobrý by byl údaj o výšce hladiny na řekách

Honza - Vodácká navigace
Kuba:

Sjízdnost řek/úseků již v jednoduché formě nabízíme. U každého úseku určujeme, zda je aktuálně sjízdný/málo/moc vody, a to zvlášť pro menší lodě a zvlášť pro rafty.
Nyní pracujeme na lepší vizualizaci, aby byl vidět i nějaký vývoj a trend.

Valec

neplánujete zaradiť aj nejaké slovenské rieky? A rakúske?

Honza - Vodácká navigace
Valec:

Vše záleží na zájmu uživatelů. Aplikaci určitě budeme rozšiřovat o další řeky. Ale zpracovat jednu řeku je opravdu hromada práce a potřebujeme k tomu vždy „partnera“, který řeku dobře zná a pomůže nám s ní. Proto jsme začali nejznámějšími turistickými řekami v ČR a postupně budeme přidávat další. Během léta bychom chtěli přidat Moravu, Orlice a Jizeru. Dále uvidíme. Slovensko je docela reálné, Rakousko spíše prozatím neplánujeme.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: