Jarní obleva naplnila koryto horní Svratky

Jarní obleva naplnila koryto horní Svratky

Jarní obleva v minulém týdnu vylákala mnohé vodáky ke splutí jinak nesjízdných řek. Mezi toky, které se dočkaly návštěvy vodáků, patřila i horní Svratka.

Úsek z Českých Milov je totiž sjízdný pouze za jarního tání a po vydatných deštích. Známější je dolní úsek, na kterém probíhá ČPV Svratka a nachází se tam i přírodní slalomová trať. Na obou úsecích dosahuje Svratka místy obtížnosti až WW II+.

Z vesnice České Milovy vyrazila ve čtvrtek 23.2. i skupinka vodáků spolu s Jarkem Bělohlávkem, který nám do redakce zaslal video ze splutí. Úsek dlouhý 6,5 km do vesničky Krásné zvládli sjet v odpoledních hodinách zhruba za hodinu.

Jarek nám k videu napsal: „Ve čtvrtek 23.2.17 byla sjeta horní Svratka v úseku České Milovy – Krásné v délce 6,5 km.
Řeka je bez překážek až na nízkou lávku mezi 149 – 150 ř. km. Loni jsem úsek nejel, ale předtím tam nebyla – viz moje staré video (minuta 6:34, nebo taky náhled videa).

Nová nízká lávka je asi 100 m pod mostkem z kulatin, ve videu výše je to minuta 2:40. Za našich 133 cm s trochou snahy šla pře-jet/lézt u levého břehu. Bylo potřeba ale dávat pozor na silný proud, který táhl pod lávku, kde hrozilo zvrhnutí lodi – v mělčí kamenité vodě pod lávkou byl problém eskymovat i nejzkušenějším borcům (vyzkoušeno).

Dojezd byl za šera, ale viděli jsme pořád dobře – ta kamera nemá moc světelný objektiv, takže mate – až takoví kaskadéři, jak se zdá z videa, opravdu nejsme. Řeka vedla navíc kolem silnice, takže v případě zatmění bychom došli po svých.

Řeka si razí cestu relativně úzkým korytem v lese, četné kameny v řečišti pak vybízejí k tréninku a chytání vracáků, okolí řeky svým charakterem připomíná šumavské lesy. Pro splutí je určující vodočet v Borovnici.

Horní Svratka v úseku mezi Českými Milovy a Krásnými
Horní Svratka v úseku mezi Českými Milovy a Krásnými

Za vysokých nadstavů se dá řeka sjíždět i výše nad Českými Milovy. Je to však jízda po louce s projížděním nekonečných meandrů a neprůjezdných vrbiček. Zážitek navíc vyšperkuje neustále mizící a opět se objevující hlavní koryto řeky, v těchto místech spíše koryto potůčku.

Svratka nad Českými Milovy hodně meandruje
Svratka nad Českými Milovy

Pokud nechcete končit v Krásné, je možné pokračovat až do v Dalečína, dále je pak nádrž s pitnou vodou Vír I, a tudíž splouvání není povoleno.

Zkušenosti čtenářů

Jarek

Aktuální foto z akce je tady (dále pzn. čas na kameře není nastaven – slouží mě jen jako orientace na dobu splutí)
https://www.facebook.com/jarek.bel/posts/1158180357612706?pnref=story

jirka
Jarek:

Je nám líto, ale tento obsah teď není dostupný

Odkaz, který jste použili, už možná neplatí, nebo je tato stránka dostupná jen pro určitý okruh uživatelů, do kterého nepatříte.
Zpět na předchozí stránku · Přejít na vybrané příspěvky · Navštivte centrum nápovědy.

oprava
jirka:

zkusil jsem to dát na rajče, když ksichtobichla hapruje 🙂
http://jarbell.rajce.idnes.cz/Svratka_17_Petrovo_foto/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: