Ohlédnutí za Sázavským pádlem 2018

Ohlédnutí za Sázavským pádlem 2018

Ve dnech 4. – 6. května 2018 se v Pikovicích na břehu řeky Sázavy a v jejích vlnkách pořádal již 48. ročník amatérského závodu dětských oddílů z Prahy a středních Čech, Sázavské pádlo.

Ani letos nebyla nouze o vypjaté, ale férové souboje na vodě, radost i zklamání a hlavně o sportovní atmosféru. Celý víkend se nesl v tématu Sázavské hry. Rozhořel se symbolicky olympijský oheň zažehnutý atletem a mohli jsme začít zápolit.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Již v pátečních odpoledních hodinách začaly pikovický kemp obsazovat první oddíly. První disciplína se udála ještě první večer, kdy poměřili své schopnosti vodáci ve věku 15-18 let v závodu všestrannosti. Následoval povedený večer, který se některým dospělým účastníkům protáhnul až do brzkého rána. Sobotní dopoledne nabídlo hned několik dalších závodů. Na trase mezi Krhanicemi a Pikovicemi dlouhé 12 km prokázaly znalost jízdy na vodě kajakáři i kanoisté od 15 do 18 let. Závodilo se v kategoriích K1, C2 a C2 mix. Ve druhé půlce trati zpestřilo jízdu krátké brankoviště sestávající ze dvou povodných a dvou protivodných branek.

Pikovické břehy mezitím brázdily pramice s nejmladšími účastníky do 12 let v rámci závodu všestrannosti. Posádky objížděly kontroly, kdy je na každé čekal bodovaný úkol a podle počtu dosažených bodů byly posádky startovaly posádky s časovou penalizací v druhé části závodu. Samotný sjezd se konal v sobotu odpoledne a na startu se objevily dvě desítky posádek, vždy složené ze 4 dětí a jednoho vedoucího. První do cíle dojela a boj o Sázavského medvěda posádka 4. Přístavu vodních skautů Jana Nerudy.

Odpoledne se také vydaly po úkolech starší děti od 12 do 15 let na kánoích a plnily podobné úkoly jako mladší kamarádi. I zde rozhodl o startovním pořadí počet bodů. Závod ve sjezdu byl naplánován na nedělní dopoledne. Sobotní večer byl kromě doprovodného programu v kempu a společných radovánek účastníků také věnován závodu ve sjezdu v kategorii vedoucích. Mezi dvacítkou lodí si s hromadným startem, samotným sjezdem i brankovištěm poradili nejlépe vedoucí z Libeňské Loděnice Vltava. Večer si každý užil po svém. Zpěv a kytary zněly dlouho do hluboké noci.

Poslední den závodu byla na pořadí poslední a nejočekávanější disciplína. Posádky 4 dětí od 12 do 15 let, které doplnil jeden vedoucí a nedospělý instruktor, závodily na kánoích na známé trati z Krhanic do Pikovic. Sjezd byl plný zvratů, touhy po vítězství a soutěžní nálady. Vítěz mohl být však jen jeden. Sázavské pádlo si letos zaslouženě odvezli vodáci z Libeňské Loděnice Vltava a mohou si tak vystavit nejcennější trofej z tohoto vodáckého klání. Vrcholem víkendového soutěžení bylo slavnostní vyhlášení.

I letos bylo možné podpořit závod zakoupením sponzorského daru. Pro 48. ročník byl vybrán benzinový zapalovač s olympijských ohněm s logem závodu. Zájemci si ho mohou stále za 150,- zakoupit.

Celá akce by se neobešla bez našich sponzorů, kterým touto cestou děkujeme. Zejména vodáckým obchodům Hiko, HG sport, Water Element, dále pak Povodní Vltavy, CK Kudrna, CK Povoda, časopis Pádler a Pikovická cukrárna.

Děkujeme všem účastníkům i organizátorům, že jsme mohli opět po roce strávit společně soutěžní víkend, ze kterého si kromě cen a medailí odvážíme každoročně spoustu zážitků. Tak zase za rok, ahoooj!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: