Azory – zažijte nejen vodácké dobrodružství na ostrovech věčného jara

Azory – zažijte nejen vodácké dobrodružství na ostrovech věčného jara

Azory. Portugalský klenot ležící 1500 km od Lisabonu v klidných vodách Atlantského oceánu v oblasti nazývané Makaronézie. Právem jsou označovány jako ostrovy věčného jara díky své bujné vegetaci a mírnému klimatu. Autenticitu drsné divočiny podtrhuje vulkanický ráz krajiny a zelené stráně vysokých kopců kolem vodních ploch.

Jedním z nejkrásnějších azorských ostrovů je Sao Miguel, domov kráterových jezer. Nenajdete tu sice žádnou extrémní divokou vodu, zato ale zábavný vodní ráj ideální pro každého nadšence mokrých sportů. Kombinovat se tady dá kayaking na moři a jezerech s paddleboardem a také canyoningem. A to celoročně, takže pokud zrovna nevyhledáváte adrenalinovou výzvu při sjíždění ledových severských řek, nebo sebevražedných afrických veletoků, ale jedete raději za teplem, klidem a tichem nespoutané přírody třeba i v lednu, kde se můžete jen tak projet, rozhodně pro vás budou Azory to pravé.

Rozsáhlé vodní plochy a panenská příroda přímo nahrávají turismu, navíc se nemusíte bát o to, jak dostat do letadla všechno potřebné vybavení včetně kajaku, paddleboardu nebo kanoe. Vše se dá pronajmout přímo na místě včetně zkušených průvodců, což určitě ocení začátečníci.

A kde se dá tedy parádně namočit?

Sao Miguel jako poměrně rozsáhlý ostrov nabízí skvělou možnost obeplutí na mořském kajaku. Taková zábava už vyžaduje trochu cviku a zkušeností, ale odměnou za vynaložené úsilí budou nádherné scenérie rozervaného pobřeží a koupání v přírodních bazénech. Než se vydáte na moře sami, vyplatí se využít nějakou místní agenturu, která vám zorganizuje program tak, abyste si vychutnali ze společného výletu co nejvíce a navíc tak vyřešíte otázku bezpečí a neznalosti místních podmínek.

Pobřeží Sao Miguel
Pobřeží Sao Miguel

Naprosto bezpečnou variantou jsou pak jezera ve vnitrozemí. Můžete si vybrat hned z několika různých ploch, nejlepší je pochopitelně objet všechny lokality. Na ostrově najdete Lagoa das Furnas, Lagoa do Fogo, Lagoa de Santiago, Lagoa Verde a Lagoa Azul. 5 velkých jezer, to je 5 pořádných zážitků!

Lagoa das Furnas leží v oblasti Furnas v nadmořské výšce 600 m. Obklopuje ho pestrobarevná makaronská vegetace a stále vulkanicky aktivní místa s typickými sopečnými fumarolami a kotly vroucí vody. Určitě se vyplatí nejenom brázdit po jezeře a pozorovat okolní krajinu, ale strávit i pár chvil a možná hodin na treku kolem něj. Můžete se také smočit v 39 °C teplé železité vodě v parku Terra Nostra Garden.

Lagoa das Furnas
Lagoa das Furnas

Lagoa do Fogo je nejvýše položené kráterové jezero na ostrově a leží v centrální části Sao Miguel ve stratovulkanickém masivu Água de Pau a zároveň v chráněné krajinné oblasti Reserva da Lagoa Fogo.

Lagoa do Fogo
Lagoa do Fogo

Lagoa de Santiago tvoří nevelkou lagunu s výrazně zelenou barvou a není příliš vhodné pro vodní sporty (není zde ani přístup k vodě), vyplatí se ho ale při přejezdu ostrova mezi velkými jezery navštívit, prohlédnout a porovnat s ostatními.

Lagoa Verde a Lagoa Azul leží těsně vedle sebe a tvoří dvojité jezero s názvem Lagoa das Sete Cidades. Protíná ho pouze místní komunikace propojující město Sete Cidades a turisticky hojně navštěvovaná místa, především vyhlídky na kopcích (z jedné z nich je možné pozorovat jak Lagoa das Sete Cidates, tak Lagoa de Santiago). Tato oblast je nejkrásnější z výše zmíněných lokací. Najdete tu spoustu fotogenických zákoutí, dvě odlišné barvy vody – modrou a zelenou, které jsou opředeny starobylou legendou, travnaté břehy pro relax a piknikování, ticho a klid přerušované jen zpěvem ptáků, zkrátka idylickou atmosféru jako stvořenou pro dobytí energie.

Lagoa Sete Cidades
Lagoa Sete Cidades

Aktivní vyžití na Azorech a konkrétně na Sao Miguel se ale netýká jen vodomilných outdooristů, na své si přijdou nadšenci pěší turistiky a rovněž cyklisté. Stále je tu totiž co objevovat. Takže brzy ahoj na Azorech!

My jsme OutdoorTrip. Dobrodružství je vaše.

Vítejte ve světě, kde nemusíte nic dokazovat sobě ani druhým. Ve světě, kde má každý právo na své vlastní dobrodružství. Vytvořili jsme místo, kde si lidé plní sny mimo běžnou realitu. I ta nejtajnější přání. Místo, kde jsou zážitky dostupné všem, nejen vrcholovým sportovcům a dobrodruhům. Každý si u nás najde a vybere takovou činnost, která plně vyhovuje jeho fyzickým i psychickým možnostem.

Tak, jako je snadné zabookovat letenku a hotel, musí být snadné najít a objednat tu správnou a kvalitní outdoorovou aktivitu. Jednoduše, na kliknutí, z pohodlí domova či kanceláře. Dobrodružství je vaše. Blíž, než si myslíte.

Inspiraci na outdoorové zážitky najdete na www.outdoortrip.com/cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: