Vyšší Brod, město na Vltavě, je pokladnicí kulturních a přírodních krás i Mekkou vodáků

Vyšší Brod, město na Vltavě, je pokladnicí kulturních a přírodních krás i Mekkou vodáků

Vyšší Brod, město na břehu Vltavy, centrum nejjižnější oblasti Čech. Město krčící se mezi kopci zasazené jako perla do kouzelné krajiny Šumavského podhůří. Jen málokdo z návštěvníků si uvědomí, že se právě nachází v nejjižnějším městě ČR, které je zároveň proslulou mekkou všech vodáků. Ovšem návštěva matičky řek a její zdolávání připravuje tyto nadšence o mnoho dalších zážitků. Historie, kultura a přírodní krásy zde totiž našly vzácnou vzájemnou symbiózu.

Přímo nad řekou se na vyvýšeném ostrohu tyčí proslulý vyšebrodský klášter, který založili mocní Rožmberkové roku 1259 jako důstojné místo svého posledního odpočinku. Za milostným obrazem Vyšebrodské Madony sem ve středověku putovaly nesčetné zástupy poutníků. Mniši se do kláštera vrátili po sametové revoluci, aby ve Vyšebrodu žili a pracovali podle řehole sv. Benedikta, jak tomu bylo po celá staletí. V oáze duchovního klidu ukazují návštěvníkům vzácné poklady minulosti a vykládají o jejich pohnutém osudu.

Opulentní rokoková knihovna se svými 70 000 svazky, které byly vázány přímo pro vyšebrodský klášter, se do dnešních dnů dochovala jakoby zázrakem a je třetí největší klášterní knihovnou v České republice. Nelze také opomenout kříž zvaný Závišův, jenž je chloubou tohoto kláštera a je svou hodnotou staven naroveň českých korunovačních klenotů.

Vyšebrodský klášter je jednou z perelVltavy a zároveň jediný fungující mužský cisterciácký klášter v Česku / F: archiv Vyšší Brod
Vyšebrodský klášter je jednou z perelVltavy a zároveň jediný fungující mužský cisterciácký klášter v Česku / F: archiv Vyšší Brod

V nitru skvostného relikviáře, zhotoveného královskými šperkaři na úsvitu 13. věku z ryzího zlata a neobvykle vysokého počtu drahokamů i perel, je uložena relikvie nad jiné významná: ostatek dřeva Svatého Kříže. Kdo vyšebrodskému kříži pohlédne tváří v tvář, bude oslněn a pochopí, co je splendor mysticus – mystická záře. Vyšší Brod se tak právem chlubí dvojnásobným titulem národní kulturní památky, kterými je samotný klášter i jeho zlatý kříž.

V areálu kláštera se též nachází poštovní muzeum, jež vás provede historií pošty od 16. století do současnosti. Opět před vámi ožijí poštovní služebny a úřadovny, rozjedou se vozy s dopisy a balíky, začnou svištět razítka. Uvidíte tu zejména to, co je spojeno s každodenním provozem pošt.

V okolí Vyššího Brodu si nesmíte nechat ujít ani návštěvu tajuplné Čertovy stěny! Ohromujícího „kamenného moře“ Šumavy. Tento nevšední přírodní úkaz a pověst o zlomyslném přehrazení Vltavy čertem inspirovaly českého mistra Bedřicha Smetanu k sepsání stejnojmenné romantické opery, v níž bujaře dovádějí ďáblici, diblíci, pitvory, noční můry, draci i ohniváči. Při návratu si naopak můžete vychutnat nezaměnitelnou atmosféru Čertových proudů, kde Vltava protéká hlubokým kaňonem, klokotá a proplétá se mezi obřími balvany, jež z ní vyčnívají. Opravdový hukot nastává v době vodáckých závodů, kdy do balvanitého koryta řeky proudí kubíky vody z Lipenské nádrže. V dávné minulosti se pod čertovými proudy přes řeku brodily obchodní karavany.

Z Čertovy kazatelny je nádherný pohled na kamenné moře Šumavy / F: archiv Vyšší Brod
Z Čertovy kazatelny je nádherný pohled na kamenné moře Šumavy / F: archiv Vyšší Brod

K úchvatným výletním cílům vedou dobře značené turistické trasy, cyklostezky i naučné stezky. Specifická vzdušná proudění proslavila Vyšebrodsko svými nadmíru blahodárnými účinky, jež předčí leckteré vzdušné lázně. Procházkou po Opatské stezce se prastarým lesem kolem vodního náhonu dostanete k šumícím vodopádům sv. Wolfganga. Jejich zvláštní krása učarovala i ledňáčkům.

Letní akce Vyšší BrodLetní akce Vyšší Brod

Až k rakouským hranicím, a možná i dále na jih, dojdete po turistické stezce Radvanov/Rading. Dříve tady stávaly osady, jež padly za oběť hraničnímu pásmu v 50. a 60. letech 20. století, dnes zde původní solná stezka vede čarokrásnou krajinou a symbolicky spojuje Českou republiku s jižním sousedem.

Město a klášter Vyšší Brod pořádají bohaté hudební, kulturní a společenské programy, na které je zván každý! Komfortní ubytování je součástí zajímavých nabídek místních hotelů a penzionů. Vyšebrodské restaurace nezapomínají ani na krajové speciality a výrobky zdejšího minipivovaru, cukrárny či pekárny zachutnaly už nejednomu návštěvníkovi. Z Vyšebrodska si nezapomenutelné zážitky odnese každý, ať se již rozhodne pro tichá zákoutí nádherné přírody, sportovní výzvy nebo fascinující památky minulosti!

Tradiční plavba kuriozních plavidel po Vltavě z Vyššího Brodu do Rožmberka nad Vltavou. Letos již po 47 / F: archiv Vyšší Brod
Tradiční plavba kuriozních plavidel po Vltavě z Vyššího Brodu do Rožmberka nad Vltavou. Letos již po 47 / F: archiv Vyšší Brod

A propos ještě k vodáctví: Od Vyššího Brodu, výchozího bodu všech vodáckých výletů, je průtok Vltavy celoročně poměrně stálý, což tento úsek činí velmi atraktivním. V půjčovnách loděk rádi vyjdou vstříc všem nadšencům do kanoistiky i raftingu. A co teprve když na Vltavu vyjedou tradiční Kuriózní plavidla?! Ani cyklisté však v této oblasti nepřijdou zkrátka, využijí-li např. Šumavskou magistrálu.

Vydejte se na cestu tam, kde má člověk přímo povinnost odpočívat a užívat si prázdninovou pohodu!

Vyšší Brod - nejjižnější bod České republikyAktuální informace hledejte na internetové adrese www.ivyssibrod.cz. Přímo ve Vyšším Brodě lze kontaktovat:

Infocentrum Vyšší Brod

Náměstí 104, 382 73 Vyšší Brod
Tel.: +420 380 746 627; Mob.: +420 724 336 980
[email protected]

Logo Vyšší Brod

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: