Vodácký manuál pro splutím letní Orlice v klidu a v krásné přírodě

Vodácký manuál pro splutím letní Orlice v klidu a v krásné přírodě

Masovou vodáckou akci jménem Litičák zná asi každý, kdo alespoň jednou držel pádlo v ruce. Stovky lidí se jednu jarní, většinou první květnovou sobotu, sejdou v malé obci Nekoř a na nadlepšeném vodním stavu z přehrady Pastviny sjíždějí Divokou Orlici do Bohousové. Ti odvážnější pak ještě dál z Litic nad Orlicí romantickým údolím známým jako Litický oblouk do Potštejna.

Úzkým korytem se tu za jeden den proženou stovky lidí a Divoká Orlice tak na jeden den připomíná prázdninové Vltavské běsnění. Zkušenější kajakáři budou jistě znát kraťounký úsek kolem Zemské brány do Klášterce nad Orlicí, který mívá vodu jen při jarním tání nebo po vydatných deštích.

Tichá Orlice nedočkavé jarní vodáky sveze v pěkném úseku z Letohradu do Hnátnice. Krásné meandry v lesním údolí jsou však v pozdním létě už většinou bez vody. Celoročně pak přivítají dolní úseky Orlice opravdové vodáky, kteří preferují klid opuštěné přírody a ticho řeky před lomozem nadupaných kempů a všudypřítomných pivostanic. Tyto úseky mívají dobrý vodní stav až do pozdního léta, a to i za velkého sucha, které se v posledních letech opakuje.

Na Divoké Orlici je to jednodenní úsek z Kostelce nad Orlicí do Týniště nad Orlicí. Hojné meandry v údolních nivách a březových porostech jsou ukryté před civilizací v divoce bující vegetaci. Při jarních táních tvoří rozlivy řeky přirozené mokřady, pískové lavice a slepá ramena. Díky nezasahování člověka do koryta řeky a blízkého okolí, které je vyhlášeno přírodní památkou, se zde daří mnoha jinde ohroženým živočichům. Milovník přírody zde proto při plavbě často zahlédne ledňáčka říčního, moudivláčka nebo břehuli. Za zmínku stojí i některé z mnoha kulturních památek, které se v blízkosti nalézají. Nový zámek v Kostelci, vystavěný v empírovém slohu, vám v zámecké expozici kromě jiného představí historii města, obdivovat můžete i zdejší anglickou zahradu. Ve vedlejších Častolovicích se nachází v rozlehlých zahradách renesančního sídla malá zoologická zahrada, kterou s nadšením uvítají malí vodáci.

Meandry Tiché Orlice / F: archiv RampaSport
Meandry Tiché Orlice / F: archiv RampaSport

I Tichá Orlice je na většině svého toku neregulovaná řeka se specifickými a cennými biotopy. Pramení jihovýchodně od Králík na západním svahu hory Jeřáb a její celoročně sjízdný úsek začíná většinou v Chocni, za extrémního sucha z Čermné do soutoku s Divokou Orlicí. A i zde byl na ochranu přírody zřízen Přírodní park Orlice. Celý tok Tiché Orlice je také vyhlášen Evropsky významnou lokalitou z důvodu poměrně hojného výskytu mihule potoční. Vodácky jde o nenáročnou pohodovou plavbu po klidné řece bez větších peřejí s občasnými meandry v otevřenější krajině. Několik překážek tvoří nesjízdné jezy, za větší vody nebezpečné. První dva jsou v Nové Vsi, další v Malé Čermné a jez na Králce u Borohrádku. Čtěte pozorně vodácké kilometráže. Při dodržení bezpečnosti na jezech je Tichá Orlice přívětivá i pro úplné vodácké začátečníky.

Spojením obou řek na soutoku v Albrechticích začíná Orlice nebo chcete-li Spojená Orlice. Po jejích vodách můžete pokračovat až klidně na soutok s Labem. Nejpopulárnější je však jednodenní úsek z Týniště nad Orlicí do Krňovic. Jde opět o nenáročnou plavbu bez nepříjemných jezů. V cestě je pouze nízký sjízdný stupínek v Petrovičkách. Řeka i tady meandruje v zarostlém korytě, na mnoha místech se nacházejí báječné písečné pláže ideální ke koupání či vodáckému pikniku. Sjížděná etapa se dá ještě prodloužit na výstupní místa Nepasice, Blešno nebo Svinary. Dál už protéká řeka Hradcem Králové a ubírá na zajímavosti. Okolí láká třeba k návštěvě Krňovického skanzenu nebo nedalekých Třebechovic.

Projíždíte krásnou klidnou krajinou daleko od ruchu velkoměsta / F: archiv RampaSport
Projíždíte krásnou klidnou krajinou daleko od ruchu velkoměsta / F: archiv RampaSport

Na Orlicích se tedy dá strávit krásný vodácký týden splutím všech popsaných úseků. V klidu daleko od rušných měst a v krásné přírodě. Zázemí pro vodáky i logistiku kolem řeky obstarává hned několik vodáckých půjčoven, můžete přijet tedy jen na lehko s věcmi na kempování a bude o vás dobře postaráno po všech stránkách. Skvělá volba je vzít sebou na výlet i kolo a projet některou z místních nenáročných a populárních cyklostezek, které vás zavedou na úžasná místa mimo vodácké lokality. Jako výborná a přirozená základna pro tyto aktivity se nabízí malebné městečko Týniště nad Orlicí obklopené borovými lesy, které leží právě na soutoku Orlic. Dobrá dostupnost jak po silnici i železnici, možnost nákupu i ubytování, kemp i půjčovna lodí a skvělá základna pro hvězdicové výlety do okolí.

  • Půjčujeme kánoe, rafty i kajaky a vše ostatní pro vodní turistiku
  • Zajišťujeme dopravu materiálu i vodáků na vybrané úseky
  • Nabízíme ubytování v kempu i pod střechou ve vodácké ubytovně
  • Pořádáme vodácké akce, výlety i kurzy
  • Obsloužíme Vás v naší vodácké hospodě U kulaté báby
  • Máme rádi lidi a smějeme se na ně!

Zveme Vás do vodácko-turistického centra Rampa Sport

  • Půjčujeme kánoe, rafty i kajaky a vše ostatní pro vodní turistiku
  • Zajišťujeme dopravu materiálu i vodáků na vybrané úseky
  • Nabízíme ubytování v kempu i pod střechou ve vodácké ubytovně
  • Pořádáme vodácké akce, výlety i kurzy
  • Obsloužíme Vás v naší vodácké hospodě U kulaté báby
  • Máme rádi lidi a smějeme se na ně!

RampaSport s.r.o.

Mostecká 24, Týniště nad Orlicí 517 24

tel.: 773 285 141, [email protected]

www.pujcovnalodiorlice.cz

Zkušenosti čtenářů

Krokouš

Byli sme tam v loni a nám i dětem se to líbulo

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: