Z Týnce do Pikovic – Sázavská klasika

Z Týnce do Pikovic – Sázavská klasika

Zahájit splouvání tohoto bezkonkurenčně nejoblíbenějšího sázavského úseku je nejlépe v Týnci nad Sázavou, a to buď nad jezem s provalenou propustí, nebo o asi 200 metrů níž pod silničním mostem.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Středočeský kraj
Název řeky
Sázava
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
16
Obtížnost
WW I, WW II
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Nespeky
Nízká voda
50 cm
Střední voda
100 cm
Vysoká voda
200 cm
Úsek
Týnec nad Sázavou – Pikovice

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Pod mostem zleva přitéká Janovický potok a po dvou klidnějších kilometrech je tu další jez – Podělusy. Obvykle ho lze hladce sjet propustí, adrenalinovější cesta je provalenou částí vlevo od šlajsny. Za větší vody pozor – pod šlajsnou zalévají vlny, v průvalu je situace ještě exponovanější.

Až přepádlujete pohodový kilometřík klidné vody, vylezte na břeh, protáhněte nohy a přeneste jez Kaňov v uctivé vzdálenosti. Voda tu padá téměř ze dvou metrů do silného vývařiště. Nebezpečné!

Na trase je několik sjízdných jezů

Od Kaňovského jezu až do nedalekých Krhanic odvádí většinu vody malá elektrárna. Za příliš suchých letních měsíců budete určitě muset lehce brodit, zvláště pak partičky na raftech. Až k ústí kaňovského náhonu vás čekají dva jízky. První, spíše náznak, že tu kdysi býval, ústí do úzkého přírodního kanálu, který vás rychle sveze pod vysoký silniční most. Nad tímto jízkem v Krhanicích, je také oblíbené místo nasedání těch, kteří služeb půjčoven nevyužívají, a chtějí si ušetřit voleje nad horními jez a jediné přenášení na tomto úseku, jez Kaňov. Na pravém břehu je příhodné místo k parkování. Sjezd dolů k vodě je přímo v Krhanicích těsně za hospodou před tenisovými kurty.

Pro začátečníky mohou být některá místa obtížnější

Druhý jez Pěnkava je sjízdný jakoby propustí v pravé třetině a pěkně šplouchá i za menší vody. Pod jezem vrací elektrárna ukradenou vodu. Vpravo pod náhonem přes léto funguje střelnice. Ale toho si zkušené posádky v peřejích snad ani nevšimnou.

Až ke tři kilometry vzdálenému Lesnímu (Jiříkovu) jezu vás čeká příjemný peřejnatý úsek. Vedle jezu je otevřený kiosek, kde u pivka či jiného pěkně rozebírat styl okoloplujících takyvodáků. Lesní jez zaznamenal v poslední době značné změny. Náhon vpravo se opravuje a odebírá tolik vody, že za nízkého stavu je dřívější šlajsna suchá. Jez se sjíždí v levé částí a pak musíte přejet na pravou stranu řeky.

Pokud je vody málo, čeká vás pod jezem kličkování mezi balvany a o víkendech i mezi spoustou vodáků – klientů půjčoven. Škoda krásných peřejek…

Drobné peřeje zpestřují plavbu

Když je dost vody, dá se úsek sjet na raftu

Za zatáčkou se vám otevře výhled na silniční most v Kamenném Přívozu. Kdo nestihl občerstvení na Lesní, nebude vědět na který břeh vystoupit dřív. Okolní bannery vás lákají tu na pivko tu na párek, tam na guláš, sem na limo…

Sto metrů za mostem je uprostřed řeky pobořená šlajsna.

O další kilometr peřejek dále nás čeká Žampach, poslední sázavský jez. Jeho propust je bohužel až na jarní dny suchá a tak nezbývá než přetáhnout samotnou šlajsnu nebo po koruně jezu.

Údolí Sázavy

Nad Žampachm vlevo je motorkářská hospoda, kde vodáky taky rádi přivítají. Je tu parkoviště a poslední možnost dostat se k řece z pravého břehu.

Pod jezem nastane problém, pokud se „mele“ a MVE odebírá vodu, opět budete vodu hledat mezi kameny, zvláště pak v letních měsících.

Za malého vodního stavu se tvoří mělčiny, které je třeba přetáhnout

Následuje krajinově nejkrásnější úsek spodní Sázavy, Moc písniček bylo napsaných o trampských osadách, lesích , skalách a zátokách, kde je „celej den stín“. Údolí Sázavy ze Žampach do Pikovic je okouzlující v každém ročním období a peřejnaté úseky bezesporu patří k nejlepším turistickým zážitkům.

U skály Ajax, asi kilometr pod Žampachem je pěkná cvičná peřej a o dalších pár okamžiků vplujete do oblasti Luka pod Medníkem A budete-li sledovat jména chat na pravém břehu, dříve nebo později minete chatu, jejíž jméno vám oznámí „Poslední peřej“.

Podél řeky jsou staré trampské osady

Pikovická jehla

Za zatáčkou pak spatříte Pikovickou jehlu a po klidné vodě doplujete pod lávku v Pikovicích, kde je vhodné plavbu ukončit. Je tu možnost stanování v kempu, bezva cukrárna a samozřejmě hospody, kde se dobře najíte a napijete.

Doprava:

Obvyklý začátek v Týnci, případně v Krhanicích, končívá se v Kamenném Přívozu či na Žampachu (obojí na pravém břehu, poměrně rychlý pend aut), chcete-li sjet úsek celý až do Pikovic, počítejte na celý pendl s cca 90 minutami, vyplatí se použít služeb Posázavského Pacifiku. Pro svezení aut je ideální trasa Týnec – Krhanice – Prosečnice – Újezdec, v Kamenném Přívozu přes most směr Krňany, Hradišťko a Pikovice.

Zkušenosti čtenářů

praděd

Nějakou dobu jsem tam nebyl a dost mě udivuje, že Brejlov asi zbourali. Škoda.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: