Cidlina – klidné nížinné poježdění

Cidlina – klidné nížinné poježdění

Řeka Cidlina je líný tok po celém svém toku. Pramení u Lomnice nad Popelkou v 580 m n. m a ústí po zhruba 89 km do Labe u Poděbrad ve 186 m n. m. Průměrný průtok vodního toku je 4,6 m³/s a obtížnost celého toku klasifikujeme jako ZW, to znamená, že řeka není nikterak náročná a je vhodná i pro příležitostné anebo začínající pádlisty. Sjízdná část je 76 km dlouhá.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Královehradecký kraj
Název řeky
Cidlina
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
10
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Sány
Nízká voda
40 cm
Střední voda
120 cm
Vysoká voda
180 cm
Úsek
Lučice – Zbraň
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Na lodě jsme vsedli na mostě spojujícím obce Lučice a Olešnice, před nímž je vybudován přes 2 m vysoký nesjízdný jez. Na druhé straně mostu jsou ale postaveny schody vedoucí až k řece po obou jejích stranách a přímo u řeky je kamenná dlažba, takže co více si přát při nasednutí do lodí? V tomto místě je Cidlina široká asi 5 metrů a zcela bez překážek v korytě. V celém tomto úseku protéká otevřenou rovinatou a jen mírně zalesněnou krajinou a délka plavby by neměla přesáhnout 3 hodiny.

Na řece vás čeká několik stupínků
Na řece vás čeká několik stupínků

V prvních kilometrech se sice Cidlina jen líně plouží krajinou, ale je tu řada lehkých nízkých stupínků, které by neměly dělat starosti ani začátečníkům. K orientaci může sloužit dálnice D11, která Cidlinu v rozmezí asi 3 kilometrů dvakrát přemosťuje a mezi těmito dvěma mosty řeku ještě překříží silnice č. 327, kde nás čeká další z řady lehkých jetelných stupínků. Pak už ale doplujeme do obce Žiželice, kde je také hospoda a kde stojí 1 m vysoký jez. Je sjízdný a také eventuálně přenesitelný vpravo. Od této chvíle Cidlina ještě zmenší svůj spád a rychlost plavby bude opravdu záležet jen na frekvenci a síle našeho pádlování.

Na ř. km 18,5 v blízkosti osady Zbraň je jediný nesjízdný jez, který se dá přenést bez problémů po obou stranách. Cidlinaústí po zhruba 2 km do Žehuňského rybníka (státní přírodní rezervace), který je přibližně 5 km dlouhý. My jsme pod jezem pokračovali Žehuňským náhonem, který je široký 2 – 3 metry, je trochu zarostlejší, prakticky bez spádu a zleva obtéká celý Žehuňský rybník.

Po kilometru plavby náhonem narazíme na nízký mostek nebo spíše lávku, která se musí přenést, protože je nízká. Na tomto místě jsme zakončili naší etapu a vytáhli lodě na břeh. Sem vede asi 300 metrů dlouhá polní cesta, která ústí na silnici mezi Žiželicemi a Žehuní.

Na Cidlině si užijete pohodovou plavbu
Na Cidlině si užijete pohodovou plavbu

Co se týče dopravy, je Cidlina dostupná autem relativně dobře. Na nástupní místo se dostanete z Chlumce nad Cidlinou do obce Olešnice a odtud na Lučice, kde silnice křižuje řeku. Podél celé trasy vedou silnice, a není tedy problém v případě nouze skončit téměř kdekoliv. Výstupní místo poznáme ze silnice tak, že zhruba po 2.5 km po silnici z Žiželic ve směru na Žehuň uvidíme po pravé straně statek či usedlost, před níž ústí na silnici polní cesta vedoucí k Cidlině.

Žádný oficiální kemp v těsné blízkosti řeky není, každopádně centry oblasti jsou Poděbrady a Chlumec nad Cidlinou, kde se nachází i krásný barokní zámek Karlova Koruna s udržovaným parkem, postavený podle plánů G. Santiniho. Rozhodně stojí za vaši návštěvu.

Zkušenosti čtenářů

Ladislav

Jez ZBRAŇ je pro vodáky KONEČNOU stanicí pod jezem  je již rybník ač to tak nevypadá a právě proto je to chráněné území (/ NPP, EVL, NATURA 2000 atd.. /) takže vysedat a přemístit lodě o 6 km dále pod hráz rybníka a tam klidně až k soutoku Cidliny a Labe u Poděbrad kam zezdola vyjíždí výletní motorové lodě…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: