Loučná – říčka sjízdná celoročně

Loučná – říčka sjízdná celoročně

Říčka Loučná je levostranný přítok Labe, do kterého se vlévá nedaleko Pardubic. Dlouhá je zhruba 80 km a průměrný průtok u ústí má hodnotu asi 3 m³/s. Řeka má klasický nížinný charakter: má víceméně stabilní průtok, mírný spád a nečekají nás na ní žádná zákeřná místa.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Pardubický kraj
Název řeky
Loučná
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
8
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně, na jaře a po deštích
Název vodočtu
Dašice
Nízká voda
80 cm
Střední voda
120 cm
Vysoká voda
150 cm
Úsek
Prachovice – Sezemice
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Její výhodou je dostupnost a také to, že tento spodní úsek je sjízdný téměř celoročně. Po deštích bude plavba samozřejmě o něco zábavnější než v suchých obdobích.

Nesjízdný jez na Loučné
Nesjízdný jez na Loučné

Plavbu jsme zahájili u kamenného mostu v obci Prachovice, v jehož blízkosti jsme také nechali zaparkované auto. Řeka je v těchto místech široká 5 m a její spád je velmi malý. Plujeme v rovinaté krajině mezi poli, po 1 km podplujeme most silnice č. 322 na začátku Dašic a hned poté na nás čeká nesjízdný jez, který bere podstatnou část vody a musíme ho přenést po pravé straně.

Samozřejmě záleží na průtoku, ale při vodním stavu tak 90 cm na vodočtu v Dašicích (limit pro tento úsek je nejméně 80 cm) se vlivem náhonu odebírajícího vodu v dalším kilometru koryto podstatně zúží a některá pěkná místa, jako jsou náznaky nízkých stupínků, je nutno zhoblovat dolů. Pro příjemné sjetí doporučuju vodní stav alespoň 100 cm.

Dále proplouváme Dašicemi, podplouváme několik mostků a hned nato nás Loučná překvapí třemi nízkými stupínky, které nám zpříjemní naši poklidnou plavbu. Další baráčky, které se před námi objeví, patří ke vsi Lány a po dalším kilometru mineme obec Velké Koloděje. Charakter řeky se nikterak nemění a už přistáváme vpravo před druhým a posledním nesjízdným jezem na této etapě na ř. km 3,2. Lodě se dají přetáhnout poměrně jednoduše tělesem jezu a do konce cesty, do Sezemic, to máme ještě zhruba 1,5 km. V Sezemicích skončíme na pravém břehu v blízkosti fotbalového hřiště před prvním silničním mostem. Tam najdeme plácek, kde vás nikdo nebude rušit. V okruhu 500 m je několik restauračních zařízení.

Loučná je turistická řeka vhodná i pro začátečníky
Loučná je turistická řeka vhodná i pro začátečníky

Celý úsek sjedete pohodovým tempem do 2 hodin a výhodou je, že na rozdíl od horního úseku řeky Loučné jsme tu nemuseli přetahovat jediné místo (stav 9/2012). Dostupnost řeky je také velmi dobrá. Nachází se pár kilometrů na východ od Pardubic a další větší sídla přímo na řece jsou Dašice a Sezemice. Silnice sice nevede celou dobu podél řeky, ale civilizaci máme stále velmi blízko na dosah.

Ze zajímavostí v okolí mohu jmenovat Kunětickou horu, která převyšuje okolní terén o více než 80 m a na jejímž vrcholu můžeme navštívit hrad, ze kterého je krásný výhled na krajinu pod námi. Druhý tip na výlet je podle novinářů jediná „via ferrata“ v Česku, což je Šilinkův důl v údolí řeky Krounky. Tato cesta začíná v Předhradí a končí v obci Kutřín. Od Sezemic je to sem nějakých 30 km směrem na Skuteč.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: