Dolní Morava – řeka na léto i na zimu

Dolní Morava – řeka na léto i na zimu

Řeka Morava, jak už sám název napovídá, odvádí vodu z celé Moravy, a tak je vcelku jisté, že pokud je jinde v řekách vody pomálu, tady se pořád ještě dá pádlovat. Vhodným obdobím pro splutí je proto parné léto stejně jako mrazivý zimní den. Snad jen v době vysokého vodního stavu, popřípadě povodní, se řeku nevyplatí jezdit vzhledem k plovoucím kmenům a jiným nepříjemnostem.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Zlínský kraj
Název řeky
Morava
Délka plavby
2 dny
Délka úseku v km
24
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Strážnice
Nízká voda
180 cm
Střední voda
300 cm
Vysoká voda
520 cm
Úsek
Uherský Ostroh – Rohatec

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Na Moravě využijete v podstatě jakoukoli loď – od sjezďáku přes mořský kajak až po laminátovou deblovku. S úspěchem je možné trasu doporučit i pro kajakovou premiéru juniorů.

Vyplout můžete třeba od silničního mostu v Uherském Ostrohu. Na pravém břehu je hospoda a u ní parkoviště. Tam můžete zanechat svůj vůz a přenést lodě kousek za most k vodě.

Voda je to téměř klidná, skoro se až zamyslíte, kterým směrem se vlastně mezi travnatými břehy šine. To nás vzhledem ke spádu dolního toku určitě nepřekvapí.

Po kilometru přeneseme lehce vlevo nízký stupeň. Prvních pár kilometrů se zdá být nuda, ale brzy připlujeme k místu, kde se napravo oddělí další část Baťova kanálu. Baťák, který pod různými místními názvy po celou dobu kopíruje tok Moravy, přechází z jedné strany na druhou. V současné době je splavný až do Petrova.

Vysoký jez ve Veselí nad Moravou přeneseme vlevo po navigaci. Tady nás konečně čekají první vlnky na trase. Samozřejmě o nic zásadního nejde, ale po té klidné hladině to docela potěší.

Za dalším silničním mostem do Zarazic začíná řeka získávat přírodnější ráz. Vplouváme pomalu do přírodního parku Strážnické Pomoraví. Poté, co přeneseme vlevo další vysoký nesjízdný jez, nad kterým řeku opět křižuje Baťův kanál, získá řeka zpět svou původní podobu. Jsme kousek od Strážnice a Morava tu meandruje uprostřed lužních lesů se statnými duby, olšemi, osikami a vrbami. Na vysokém písečném ostrohu, znovu a znovu vymílaném povodněmi, zahlédneme lesík borovic a naproti na písečné pláži můžete zastavit ke koupání, popřípadě v zimě k pauzičce spojené třeba s uvařením čaje na ohni. Pláže ohraničené vysokým rákosem a orobincem tvoří od okolí dokonale izolované mikrosvěty, kde vás nikdo nebude rušit. Takže se snažte i vy nerušit místní obyvatele.

Dávejte pozor na padlé stromy a naplaveniny v řečišti
Dávejte pozor na padlé stromy a naplaveniny v řečišti

Lužní krajina je totiž plná zvěře. Kromě více než 200 druhů ptáků včetně vzácného orla mořského tady žije třeba užovka obojková i vzácnější užovka hladká, 12 druhů obojživelníků a mnoho neobvyklých druhů ryb – například piskoř nebo hrouzek.

Sílu vody při povodních tu dokládají rozsáhlé náplavy obsahující celé kmeny, povětšinou úctyhodných rozměrů. Jaký podíl na počtu kmenů v náplavách má voda a jaký bobři, je těžké určit. Ale vydupané stezky ke břehům a dokrvava ohryzané rány na obrovských olších svědčí o více než výrazné bobří činnosti.

Další mosty v dohledu nám signalizují Rohatec. Tady je možné plavbu pohodlně ukončit. Například na molu napravo – tady je možné dojet autem až ke břehu – nebo přímo pod silničním mostem. Dále už je řeka zase mírně regulovaná.

Při pohledu na mapu okolí řeky Moravy můžeme číst jména Vacenovice, Ratíškovice, Blatnice a samozřejmě Strážnice a Bzenec. Začíná to znít povědomě? Správně, jste právě v oblasti vinic a vinných sklípků a i když jich přímo z vody mnoho dosažitelných není, na cestě zpátky se v nich samozřejmě můžete zastavit a vychutnat si třeba místní Bzeneckou lipku nebo navštívit ve strážnickém amfiteátru některou z mnoha folklórních slavností.

Zkušenosti čtenářů

Roman

„… a naproti na písečné pláži můžete zastavit ke koupání…“

Od 1.4. do 15.7. nemůžete (viz. zákon 114/1992 Sb.)

Fous M. Sahara

Popisovaný úsek je téměř celý v kraji JM, ne Zl.

Fous M. Sahara

V současnosti je Baťák sjízdný až do Skalice na Slovensku.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: