Nežárka a Nová řeka – letní spojení

Nežárka a Nová řeka – letní spojení

Většina vodáků Nežárku zná z plavby po Lužnici, kdy plují Novou řekou a od jejího soutoku s Nežárkou pak 25 km po ní do Lužnice. Pokud je vodnatější rok, máme plné zuby plných řek, zkusme plout po Nežárce delší úsek. Není na vodu tak náročná a stav 60 cm v Lásenici bývá docela často.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Jihočeský kraj
Název řeky
Nežárka
Délka plavby
1 týden
Délka úseku v km
56
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Lásenice
Nízká voda
60 cm
Střední voda
100 cm
Vysoká voda
150 cm
Úsek
Soutok Kamenice a Žirovnice – ústí do Lužnice

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Nemusíme vyplout z Jarošova nad Nežárkou, někdy stačí plout z Jindřichova Hradce a tak vlastně úsek horní Lužnice nahradíme Nežárkou. Nevýhodou se nám může zdát nedostatek tábořišť, přece jenom to není řeka na dovolenou v létě, ale místo pro přenocování najdeme také, ovšem není-li nás celý vodácký oddíl. Mezi Jarošovem a Jindřichovým Hradcem je 12 km a čtyři jezy. Jinak klidná plavba, Nežárka neoplývá peřejemi stejně jako střední Lužnice. Její proud je ale malinko rychlejší. Řeka v tomto horním úseku teče otevřenou, místy osídlenou krajinou a přístup je jen u mostů přes tok.

Během plavby si dejte pozor na nebezpečné jezy
Během plavby si dejte pozor na nebezpečné jezy

Pod Jindřichovým Hradcem bude nejvhodnější začít plavbu na konci města pod jezem Na Valše. Vyhneme se tak městu. Ale k řece se můžeme dostat i dříve. První oficiální tábořiště je u jezu Skalník. Z Hradce je to sem 13, od Jarošova je to 25 km, tedy za jeden den to lze zvládnout. Jezy jsou tu časté, ale lehce se překonávají, podle vodního stavu prohlédněte a posuďte sami jak na to. Charakter řeky se nemění ani pod Skalníkem, jen jezy jsou stále stejně časté, zdržují spád a tak řeka teče pomaleji. Vodáka tu nepotkáváte, nebo alespoň ne často.

Na Stráž nad Nežárkou si ponecháme delší čas, její návštěva stojí za to. Hrad i zámek za prohlídku a vzpomínka na Emu Destinnovou také. Vždyť i to patří k plavbě po řece, poznávat její břehy a život na nich. Pod Stráží je to už jen 4 km na soutok s Novou řekou a odtud kilometr na kemp u Jemčiny.

Splutí Nové řeky obvykle nezačíná na Rozvodí, ale na Lužnici v Suchdole, nebo na Majdaleně. Tahle spojnice Lužnice a Nežárky je vodáky hojně využívána, přestože se jedná o umělý tok, v mnoha případech rovný, přehledný a zdánlivě nezáživný. V létě, když je vedro, je písčité dno a nevelká hloubka rájem pro rodiče s dětmi, které se mohou celou cestu ráchat ve vodě. Pravda, nedá se počítat s velkou cestovní rychlostí, ale proč v tom vedru spěchat!

Nežárka je turistická řeka vhodná i pro rodiny s dětmi
Nežárka je turistická řeka vhodná i pro rodiny s dětmi

Na celém úseku je jediné tábořiště U Starého Hamru před Weinzettelovým mlýnem s kdysi krásnou šlajsnou neobvyklé délky, kde je dnes malá vodní elektrárna. Pod MVE bývá zvláště v létě málo vody a je to odsud už jen kousek bystrým proudem na soutok, vlastně jsou to první a poslední peřeje na Nové řece.

Pokračujme tedy dál po Nežárce. Od Jemčiny, tedy jezu, je to kousek k dalšímu tábořišti a odtud k stejnojmennému zámku. Jestli ho navštívíme, závisí jen na nás. Několik stupínků zpestří plavbu a dlouhá, předlouhá je plavba k jezu Metel. Jedna zatáčka jako druhá a plujeme pomalu a líně, je to přece jen 10 km, to znamená více než dvě hodiny. Metel přenesme vpravo a můžeme se tu i občerstvit.

Jez Hamr na Nežárce
Jez Hamr na Nežárce

Na tábořiště do Hamru to máme něco přes 2 km. Zdejší jez přeneseme a můžeme se utábořit. Do Veselí nad Lužnicí to máme už jen asi 9 km a to zvládneme i za dopoledne. Cestou nás čeká jen jez Krkavec, lepší je jej přenést vlevo, pod ním je krátká peřej a pak jez ve Veselí, u něhož odbočuje kanál Dekárka, spojující Nežárku s Lužnicí. Plavbu můžeme ukončit na tábořišti Na ostrově ve Veselí nebo pokračovat po Lužnici, podle toho, kolik máme času.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: