Ohře – výletní řeka

Ohře – výletní řeka

Ohře je se svými 316 km délky druhým největším levostranným přítokem Labe na českém území. Pramení v Německu a celková plocha povodí měří 5614 km². Po celé své délce si zachovává severovýchodní směr a celková délka sjízdného úseku Ohře měří 242 km.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Karlovarský kraj
Název řeky
Ohře
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
17
Obtížnost
ZW, WW I
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Drahovice
Nízká voda
45 cm
Střední voda
110 cm
Vysoká voda
180 cm
Úsek
Karlovy Vary – Radošov

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Na své cestě protéká řadou významných měst, jako je Cheb, Sokolov, Louny nebo Terezín. Já se budu věnovat úseku z Karlových Varů do Radošova, což je na celkově hodně klidné Ohři pro vodáky nejhezčí úsek.

Tato etapa je vhodná jak pro začínající vodáky, kteří si chtějí vylepšit své schopnosti, tak pro zkušenější, kteří zatouží po nenáročné plavbě po řece obklopené nádhernou přírodou. Výhodou je, že je tento úsek splavný téměř celoročně. Jako limit pro plavbu se udává alespoň 45 cm na vodočtu v Karlových Varech, osobně bych ale doporučil vody o něco více, plavba je pak o dost zajímavější.

Ohře je vhodná pro začátečníky, ale ani zkušení vodáci se nebudou nudit
Ohře je vhodná pro začátečníky, ale ani zkušení vodáci se nebudou nudit

Jako nástupní místo se dá využít klidný plácek na pravé straně řeky, kam se dostaneme odbočením z Chebského mostu v Karlových Varech po nenápadné krátké panelové cestě mezi řekou a železniční tratí. Po nasednutí nás po 200 metrech čeká první jez, který je po prohlédnutí s přehledem sjízdný. Ohře nemá moc velký spád, a tak nás na cestě čekají i tišiny, kde budeme muset vložit pádlo do vody. Následuje pár lehkých stupínků, podjetí několika mostů, opuštění Karlových Varů a pomalu se před námi otevře zalesněné romantické údolí.

Po zhruba 7 kilometrech dorazíme k hotelu Hubertus, kde na nás čeká stejnojmenná cvičná peřej, která je příjemným zpestřením plavby a je bez větších problémů sjízdná.

V dalších kilometrech nás čekají lehké peřejky a balvany v řečišti, které ale za malé vody nepředstavují žádné nebezpečí. Po menším vzdutí se před námi objeví kamenitý jez, který doporučuju prohlédnout, je sjízdný po levé straně, po které můžeme loď eventuálně přetáhnout.

Na Ohři si dávejte pozor na jezy, hodně jich je nesjízdných!
Na Ohři si dávejte pozor na jezy, hodně jich je nesjízdných!

Od tohoto místa až do Radošova se tu a tam objevují pěkné vlnky s občas záludnými kameny v řečišti, ale nejedná se o nic těžkého, spíše příjemného. Plavbu zakončíme v autokempu Radošov, který se nachází na pravé straně řeky a z lodi je bez problémů vidět. Je tu plácek na naložení lodí a je možno se tady ubytovat, nebo se alespoň lehce občerstvit.

Rodiny s dětmi se mohou na Ohři vydat třeba na raftu
Rodiny s dětmi se mohou na Ohři vydat třeba na raftu

Silnice č. 222 sleduje řeku v celé etapě téměř bez ustání a kromě kempu Radošov je možné ubytování v Karlových Varech nebo u peřeje Hubertus. Zajímavostí kolem řeky je také nepřeberně. Za procházku stojí centrum Karlových Varů, dvacet kilometrů proti proudu je také jeden z nejstarších hradů v Čechách Loket, jehož návštěvou rovněž neprohloupíte.

Čeká vás spousta zajímavých míst - na řece i na břehu
Čeká vás spousta zajímavých míst – na řece i na břehu

Budete-li si chtít výlet natáhnout po řece ještě dál, dejte velký pozor na jez o půl kilometru níže, je nesjízdný a nebezpečný! Jinak si podobný charakter řeka udržuje až do Klášterce nad Ohří, což je dalších 22 km, takže můžete plout i několik dní. A protože je Ohře turisticky velmi vytížená řeka, můžete si všechno vodácké vybavení půjčit i přímo na místě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: