Vsetínská Bečva

Vsetínská Bečva

Vsetínská Bečva má v horním toku úzké koryto s velkým spádem, který zmírňuje množství kamenných stupňů. Je tu také řada opravdu nebezpečných jezů s vybetonovanými vanami. Optimální nástupní místo je v Novém Hrozenkově u jezu na Vranči.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Zlínský kraj
Délka plavby
4 dny
Délka úseku v km
48
Obtížnost
WW I, WW II, WW III, ZW
Sjízdné
na jaře a po deštích
Název vodočtu
Jarcová
Nízká voda
200 cm
Střední voda
220 cm
Vysoká voda
250 cm
Úsek
Velké Karlovice – Valašské Meziříčí

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Jez je asi 3 m vysoký, s šikmým nájezdem a asi metrovým skokem. Na tomto místě při pravém kraji silnice je také malé parkoviště. Řeka pod jezem má rychlý proud s dvojkovými peřejkami a množstvím stupňů z kamenných záhozů. Břehy jsou mírně zarostlé. První významnější místo je před obcí Halenkov, nachází se tu asi 4 m vysoký jez s šikmým nájezdem a asi dvoumetrovým skokem, který je lépe sjízdný v pravé části.

Vsetínská Bečva pod Halenkovem
Vsetínská Bečva pod Halenkovem

Kousek pod jezem jsou dva malé nenápadné stupně s nepříjemnými vývary, ty se dají dobře sjet při levém břehu po koze. Asi 300 m od mostu vedoucího do halenkovského údolí Dinotice je stupeň Vsetíňáky zvaný „Josef“.

Nenápadný šikmý kamenný stupeň s opravdu velikým válcem se rozhodně nevyplatí podcenit. Nejeden kajakář si tu užil své. Stupeň je nejlépe sjízdný těsně u pravého břehu, kde je válec menší, nájezd ale znesnadňují vrbičky. Kousek pod tímto místem se řeka na chvíli zúží a objeví se v ní několik skalnatých žeber, která na následujících 200 m tvoří jedny z nejhezčích peřejí na Vsetínské Bečvě.

Jakmile se řeka začne zklidňovat a u levého břehu vyroste navigace, pomalu se blížíme k obci Hovězí, kde na nás čeká třešnička na dortu. Čtyři metry vysoký kolmý jez, který je ideální na vyzkoušení freewheelů. Ti, kdo si na něj netroufají nebo nemají vhodné lodě, přenesou po pravém břehu. Pod jezem je také kemp a pravá valašská hospoda (Koliba), kde je dobré plavbu ukončit. Pokud byste se rozhodli pokračovat, upozorňuji na smrtelně nebezpečný jez „Malý Hověžák“, který je asi kilometr odtud.

Stupeň Josef na Vsetínské Bečvě
Stupeň Josef na Vsetínské Bečvě

Je zhruba metr vysoký a má cca 8 m dlouhý vývar. Přeneseme po pravém břehu. Pod obcí Hovězí se už řeka zklidňuje, stupňů ubývá a proud se zpomaluje. Těsně před Vsetínem na nás čeká velký vsetínský jez. Je asi 3,5 m vysoký a má dlouhý šikmý nájezd, zakončený asi metrovým skokem. Je sjízdný po celé délce. Pozor, za vysokého stavu vody se tu tvoří nebezpečný válec!

Velký Hovězský jez
Velký Hovězský jez

Ve Vsetíně je mnoho stupňů a splávků, víceméně dobře sjízdných. Jediný nebezpečný stupeň se nachází u budovy městských lázní. Pod tímto stupněm je vhodné nasednout na úsek Vsetín – Valašské Meziříčí. Na tomto místě se také každou první jarní sobotu koná „Otevírání Bečvy“. Řeka pod Vsetínem má mírný proud s občasnými splávky a kamennými záhozy. Asi nejpěknější místo na tomto úseku se nachází pod silničním mostem vedoucím do Semetína. Začíná větším kamenným splavem, následuje série vlnek, která končí dvěma skalnatými prahy. Pod prvním prahem se za větší vody tvoří v levé části silný vývar. Za obcí Prlov už splavů a kamenných záhozů rapidně ubývá a až do Valašského Meziříčí se téměř nevyskytují. Řeka přesto příjemně plyne a můžeme se konečně kochat pohledy na okolní zalesněné valašské kopce.

Halenkovský jez
Halenkovský jez

Podél celého toku vede silnice, která se vzdaluje maximálně 300 m od řeky, a v každé obci se vždy najde nějaké dobré místo na nasedání či vysedání. Stejně tak vede podél celého toku železniční trať, z jejíchž zastávek není daleko k řece. Z tohoto důvodu lze prakticky kdekoliv zahájit i ukončit plavbu. Kulturní zajímavosti: Obec Velké Karlovice se může pochlubit valašskou lidovou architekturou, roubeným kostelem s poloviny 18. století a Valašským muzeem. Je také východiskem do Vsetínských vrchů a Javorníků.

Zdravotní střediska se nacházejí ve Velkých Karlovicích, Novém Hrozenkově, ve Vsetíně a Valašském Meziříčí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: