Mastník – jarní klasika kousek od Prahy

Mastník – jarní klasika kousek od Prahy

Mezi vodácké klasiky ve středočeském kraji jistě patří potok Mastník. Je sjízdný po menších ale vytrvalejších deštích, při jarním tání a při vypouštění rybníků. Tradičně se pořádá Velikonoční splutí kdy je koryto Mastníku napojeno vodou z nádrže na Sedleckém potoce.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Středočeský kraj
Název řeky
Mastník
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
13
Obtížnost
ZW, WW I
Sjízdné
na jaře a po deštích
Název vodočtu
Radíč
Úsek
Sedlčany – Kasárna
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Mastník pramení pod kopcem Hejlový, pár kilometrů od obce Miličín, a téměř celý jeho tok míří na severozápad. Než promíchá svojí vodu s Vltavskou, do které se vmísí nad Živohoští ve Slapské přehradě, mírně plyne v nevelkém spádu převážně lučinatou krajinou občas přerušenou lesními údolími. Jeho poměrně líná voda je občas čeřena lehkými peřejkami maximální obtížnosti WW I a také několika převážně sjízdnými jezy.

Mastník – jarní klasika kousek od Prahy

Obvyklé nasedací místo je v osmitisícovém městečku Sedlčany, kam se dostanete po silnici č. 18, spojující okresní města Příbram a Benešov. Silnice v Sedlčanech křižuje i Mastník, ale vhodné nasedací místo je až o kus dál po proudu na mostě ulice Nádražní. Je tu i velké parkoviště a v řece hned první sjízdný jez. Z tohoto místa je to na soutok s Vltavou necelých dvacet kilometrů. Těch prvních pár Mastník teče zarostlým, celkem nezajímavým, širokým korytem, do kterého se pohodlně vejde i expediční „Matylda“, je to vyzkoušené. Ostatně při velikonočním splutí na prvním úseku do Osečan potkáte roztodivná plavidla všeho druhu docela často. Pokud chcete přijet nalehko, půjčovna SAMBA vám na startu zapůjčí loď, pádla i vesty. Zapůjčené věci v cíli zase vrátíte.

Potok je zpočátku k vodákům vlídný, jen občas může nepozornou posádku vytrestat menší peřejka, či některý z menších jezů. Okolní krajina je poměrně všední. Zhruba po třech a půl kilometrech nás čeká první jízek. Pod ním se již údolí kolem potoka trošičku svírá a Mastník opouští civilizaci. Přibývá lesů a v korytě pak i peřejí.

Největším nebezpečím na celém úseku jsou padlé stromy, i proto by se do Mastníku měli pouštět začátečníci pouze v doprovodu alespoň jednoho zkušeného vodáka. Právě stromy často zdramatizují plavbu na dalším úseku, který začíná pod dalším malým jezíkem. Ten se nachází těsně před Osečany a při jarním veřejném splutí se z něj stává atrakce pro místní obyvatele i kolemjdoucí výletníky. Jako všechny jezy na Mastníku je ale i tento po prohlédnutí splouvatelný.

Mastník – jarní klasika kousek od Prahy

Na další plavbě se koryto potoka krapet zužuje, přibývá meandrů s často podemletými písčitými břehy, které dokáží nezkušené posádky také pěkně poškádlit. Nad Radíčí čekají v Mastníku ještě dva rozvalené jezy. První u osady Chýňov je dost kamenitý a hlavy vodáků si jistě zaslouží helmy. Ten druhý asi o kilometr dál je sice lehčí, ale kameny z rozvalené koruny mohou být také pěknými škodiči. Následuje obec Radíč a pod ní závěrečná pěkná část potoka. Koryto řeky se zařezává do hlubokého lesního údolí a až do svého vltavského vzdutí teče v mírných peřejkách opuštěnou krajinou. Krátce před koncem se nad jedním z meandrů na levém břehu objeví mezi stromy zřícenina hrádku Kozí hřbet. Plavbu lze ukončit v chatové oblasti Kasárna, nebo pokračovat vzdutím, které tvoří asi 4 km dlouhý, úzký záliv Slapské nádrže.

Mastník – jarní klasika kousek od Prahy

Mastník je nejlépe dostupný auty a to z již zmiňované silnice č. 18, která nás přivede do Sedlčan, dále pak silnice č. 105 křižující Mastník v obci Osečany. Z ní vede i silnice do Radíče a dál do chatové osady Kasárna. Hlavním městečkem tohoto mikroregionu však zůstávají Sedlčany, kde můžete nakoupit proviant dle potřeby, vyhledat první pomoc i jiné služby.

Ze zajímavostí a historických památek stojí za zmínku raně gotický kostel sv. Martina v Sedlčanech, zámek Červený Hrádek u Sedlčan, nebo již zmiňovaná zřícenina hrádku Kozí hřbet, ke které se dostanete i pěknou procházkou z Radíče po modré turistické značce vedoucí lesem právě kolem potoka Mastník.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: