Mlýnská stoka – vodní turistika v Českých Budějovicích

Mlýnská stoka – vodní turistika v Českých Budějovicích

Když se zeptáte Budějčáků na Mlýnskou stoku, tak Vám určitě každý odpoví, že si kolem ní můžete udělat krátkou procházku parkem Na Sadech. Avšak když se zeptáte na detaily, odkud a kam teče a za jakým účelem byla zbudována, už tolik uspokojivých odpovědí nedostanete.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Jihočeský kraj
Název řeky
Mlýnská stoka
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
4
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Úsek
Stavidlo v Mladém – ústí do Vltavy
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Mlýnská stoka

Mlýnská stoka, jinak původní rameno Malše bylo v průběhu historie mnohokrát překládáno a upravováno. Hlavním smyslem těchto úprav bylo zpočátku napájení hradebního příkopu. Již od založení města Českých Budějovic v roce 1265 králem Přemyslem Otakarem II. byl tento tok významným obranným prvkem v systému městských hradeb, které Mlýnská stoka svým tokem obepínala a byla tak přirozenou vodní překážkou v jinak rovinatém terénu. Později byla voda v tomto kanálu využita k pohonu Špitálského mlýna a Zadního mlýna v Panské ulici. Odtud dodnes nese své pojmenování. Nejzásadnější úpravou, která je dnes při splutí Mlýnské stoky nejatraktivnější, bylo její zakrytí v oblasti Senovážného náměstí v padesátých a v šedesátých letech minulého století. Vytvořil se tak tunel, při jehož proplouvání je potřeba použít baterku. (V posledních několika letech se uvažuje v rámci revitalizace tohoto vodního toku opětovné odkrytí Mlýnské stoky na Senovážném náměstí).

Mlýnská stoka

Mlýnská stoka

Mlýnská stoka

Délka celé Mlýnské stoky je pouze 3,4 km a je sjízdná i na otevřených lodích téměř celoročně. Již několik let se tu každoročně scházejí vodáci na tzv. Štěpánskou jízdu po Mlýnské stoce. Ta startuje vždy 26. prosince na 2. Svátek vánoční, nebo-li na Sv. Štěpána u hradidla v Mladém ve 13 hodin a 13 minut. Obtížnost celého toku je dána nejen mírným spádem řečiště, ale i šířkou (cca 4 – 7 metrů) a hloubkou koryta (0,3 – 0,7 m), takže obtížnost ZW B zvládne i trochu zkušenější začátečník a celé splutí trvá 1 až 1,5 hod.

Mlýnská stoka

Mlýnská stoka

Mlýnská stoka

Mlýnská stoka

Protože se jedná o tzv. „městský terén“ lze plavbu zahájit i ukončit kdekoliv, (tedy mimo tunel a vysokou navigaci v městských sadech). Možnosti nákupu, občerstvení a první pomoci je přímo ve městě. Jinak České Budějovice jsou velmi atraktivní z historického hlediska díky své městské památkové rezervaci. Stačí zmínit Černou Věž, náměstí Přemysla Otakara II, muzeum koněspřežné železnice, nebo nejznámější budějovickou hospodu Masné krámy.

Ubytování lze zajistit nejlépe v areálu SK vodní slalom v Českém Vrbném.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: