Zdobnice a Říčka – východočeské lahůdky

Zdobnice a Říčka – východočeské lahůdky

Zdobnice pramení v Orlických horách na jihovýchodním svahu Velké Deštné ve výšce 1 029 m. n. m. a ústí jako pravý přítok do Divoké Orlice na ř. km 21,7 ve výšce 285 m. n. m. Délka toku je 34 km, z toho sjízdných je 26 km. Hodnota průměrného průtoku u ústí je 2,1 m³/sec. Říčka je úzká horská bystřina tekoucí kamenitým řečištěm s velkým spádem a se šířkou koryta kolem tří metrů.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Královehradecký kraj
Název řeky
Zdobnice
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
17
Obtížnost
WW I, WW II
Sjízdné
na jaře a po deštích
Název vodočtu
Slatina nad Zdobnicí
Střední voda
105 cm
Úsek
Říčka (silnice č. 310) – Vamberk

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Tok není moc přehledný a mohou se tu vyskytovat padlé kmeny. Žádný jez nebo místo k přenesení tu není, jen peřeje a opět peřeje. Sjízdnost můžeme posoudit podle Zdobnice, ale krom jarního tání Říčka sjízdná nebývá. Po sjetí 3 km Říčky narazíme na Zdobnici, do níž se Říčka vlévá. Proud je rychlý a koryto se zpřehlední v Pěčíně (ř. km 15), to znamená po 2 km plavby po Zdobnici. V Pěčíně je také sjízdný jez vysoký asi 1,5 m. Koryto se dále rozšiřuje na 6 – 10 m a padlé stromy už by se v tomto úseku neměly vyskytovat.

Zdobnice a Říčka

Zdobnice je sjízdná za jarního tání anebo po deštích. Její povodí je relativně malé, měří 124 km² a z tohoto důvodu hladina klesá nebo stoupá opravdu rychle. Abychom si plavbu užili, je potřeba, aby vodočet na Slatině ukazoval nejméně 105 cm pro horní úsek, od obce Pěčín si vystačíme s 90 cm.

Do obce Zdobnice se autem dostaneme přes Rychnov nad Kněžnou a odtud po silnici č. 318 a dále po navazující komunikaci č. 310. Možnými nástupními místy jsou silniční most (silnice č. 310) v blízkosti obce Nebeská Rybná nebo Pěčín (ř. km 15,1) a eventuálně Pekelec (ř. km 7,4), odtud si ale Zdobnici příliš neužijeme. Asi nejvhodnější místo pro konec plavby je Vamberk nebo místo těsně před ním, protože jsou tu dva více než dvoumetrové nesjízdné jezy.

Zdobnice je překrásná divoká řeka. V horním úseku, kde je šířka řečiště zhruba 5 – 6 m, protéká hlubokým lesnatým údolím ve velmi kamenitém řečišti s velkými vlnami. V zásadě jde o souvislou 12 km dlouhou peřej. Nějakou tišinu či vzdutí před stupni nečekejte, poslední vlnka před jezem se často nachází až na jeho koruně, a proto je nutná rychlá reakce, soustředěnost a dobré ovládání lodě.

Zdobnice a Říčka

Pod Pěčínem pozor na relativně vysoký jez. Na ř. km 11,6 následuje vesnice Slatina, odkud se rychlost toku decentně zmírňuje, ale přibývají kameny v korytě. Následují vlny, peřeje a občasné stupně. Vše je bezpečně sjízdné, pozor jen na kameny, které číhají těsně pod hladinou. Nad Vamberkem čeká úsek s názvem Peklo, kde je skalní stěna a nespočet sjízdných stupňů, které působí jak balzám na duši před koncem plavby, nejlépe ve Vamberku u železničního mostu, kde je 2,5 m vysoký nesjízdný jez, který je nutno přenést. Po přenesení tohoto jezu by nás ve Vamberku čekaly ve vysoké navigaci další dva nesjízdné jezy, které se obtížně přenášejí. Další možností je přenést jezy a pokračovat dál po Zdobnici k soutoku s Divokou Orlicí a plavbu spojit s ní. Obtížnost Divoké Orlice je po soutoku se Zdobnicí ZW.

Kultura: klasicistní kostel ve Zdobnici, barokní kostel z 18. století spolu se zbytky hradu ze 14. století v Pěčíně anebo historický kamenný most přes Zdobnici ve Vamberku, kde jsou také dva kostely v barokním stylu ze 17., respektive z 18. století.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: