Labe – předposlední labská peřej

Labe – předposlední labská peřej

Tento průvodce představuje námět na příjemně strávený den na vodě, na kterou se můžete vydat kdykoliv a s kýmkoliv, třeba i s menšími dětmi. Je možné si udělat i menší výlet po okolí.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Pardubický kraj
Název řeky
Labe
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
22
Obtížnost
ZW
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Opatovice nad Labem
Úsek
Opatovice n. Labem − Pardubice, ústí Chrudimky
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Nedaleko Pardubic převyšuje okolní rovinu pozůstatek třetihorní vulkanické činnosti, čedičová Kunětická hora, a tvoří charakteristickou dominantu východočeského Polabí. Právě proto byl na ní ve středověku vybudován hrad, který je naším dnešním cílem.

Vydáme se po silnici č. 324, která spojuje Pardubice a Opatovice n. Labem, na křižovatce v Hradišti na Písku uhneme na východ a po necelých dvou kilometrech přijedeme na další křižovatku. Proti nám je Restaurace pod Kunětickou horou, my hospodu objedeme po jednosměrce vedoucí na parkoviště. Zde necháme vozidlo a vydáme se pěšky na hrad.

Po prohlídce hradu se vozidly od křižovatky u hospody vydáme asi 2 km severním směrem. Za obcí Němčice přijedeme k mostu přes řeku Labe, asi 70 m před ním uhýbá doleva polní cesta, na kterou můžeme sjet a auto odstavit. Další možný začátek plavby je o devět kilometrů výš na mostě přes Labe mezi Opatovicemi a Vysokou.

Labe – předposlední labská peřej

Nasedáme přímo pod mostem, kde jsou schůdky, vedoucí za malé vody na písčitou mělčinu. Jinde je vysoký a zarostlý břeh. Řečiště je široké okolo 50 metrů, převážně štěrk-písčité, v druhé polovině naší trasy s hlinitými břehy. Kousek pod mostem Labe omývá asi 300 m dlouhý ostrov, my se držme v širším pravém korytě. Na konci ostrova proud nepatrně zrychlí a my se zhoupneme na několika vlnkách. Zakrátko se ale proud opět zpomalí, řeka dlouhými táhlými meandry zprvu směřuje na jihovýchod, u vesnice Lukovna se stáčí k jihu až k západu a obtéká Kunětickou horu, kterou máme po celou plavbu po své pravé ruce. Břehy jsou většinou porostlé mohutnými stromy a křovím. Vlevo je městečko Sezemice a loděnice rychlosťáků, odkud vzešel mistr světa a olympijský šampion Martin Doktor.

Labe – předposlední labská peřej

Po pěti kilometrech od vyplutí je před námi most v Kuněticích. Tady můžeme buď plavbu ukončit vpravo u mola, které slouží jako zastávka pro výletní loď Arnošt z Pardubic, nebo si udělat malou přestávku s osvěžením na terase hospůdky a poté pokračovat dál.

Za další zatáčkou hustý porost na břehu zmizí, zleva ústí Loučná a odsud je už patrná regulace řeky, byť zarostlá trávou či rákosím. Proud záhy ustane a až do konce plujeme po voleji vzdutí vysokého jezu. Vlevo před námi se objevuje panorama krajského města Pardubice. Těsně nad jezem zleva ústí Chrudimka, na tomto soutoku už plavbu ukončíme. Příjezd pro vozidla je od pardubického zimního stadionu. Na řece nejsou nebezpečná místa, v druhé polovině trasy můžete potkat výletní loď či motorový člun. Rychlost plavby záleží jen na vás, poslední 4 km nad Pardubicemi je téměř stojatá voda.

Labe – předposlední labská peřej

A kde že je ta poslední peřej na Labi? Tu najdeme o 16 km dále pod jezem v Přelouči.

První pomoc najdeme v Pardubicích, turistické a historické zajímavosti opět v Pardubicích (historické centrum s městskou památkovou rezervací, zámek, Východočeské muzeum), dále jmenuju Kunětickou horu – zrekonstruovaný středověký hrad (vstup na věž, hradní kaple sv. Kateřiny, sklepní prostory, archeologická expozice), víkendové programy (historický šerm, sokolnictví, přehlídky koní), divadelní i muzikálová představení. Nedaleko od Restaurace pod Kunětickou horou se dětem bude líbit Muzeum perníku a pohádek.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: