Metuje – i v létě pěkný víkend

Metuje – i v létě pěkný víkend

Metuje nabízí téměř 70 km nepříliš obtížného toku, převážně sjízdného i na otevřených kanoích o Pálavách ani nemluvě. Vytéká ze skalního bludiště Adršpachu a již odsud je možné po ní plout na jarní vodě.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Královehradecký kraj
Název řeky
Metuje
Délka plavby
2 – 3 dny
Délka úseku v km
79
Obtížnost
ZW, WW II, WW I
Sjízdné
celoročně, na jaře a po deštích
Název vodočtu
Hronov
Nízká voda
40 cm
Střední voda
80 cm
Úsek
Teplice nad Metují – Jaroměř
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Nejznámější jsou zřejmě přeje „Peklo“, úsek mezi ústím Olešenky a Novým Městem nad Metují. Krátký, ale za vyššího stavu vody velmi pěkný úsek. Málokdo však zná úsek pod Krčínem, kde lze jet vlastně tři řeky.

Od Teplic nad Metují Metuje svižně teče otevřenou krajinou a jen krátké peřejky zpestřují plavbu. U Police nad Metují přijímá řeka stejnozvučnou Ledhuji, která je však menší. Stačí jen mírně lepší vodní stav a můžeme vyplout třeba z Hronova nebo Náchoda. V těchto místech řeka není náročná, ale pro naprosté začátečníky to také není. Před jezy je třeba včas přistát a rozhodnout se pro další postup plavby.

Jakmile projedeme Náchodem, údolí se začně pomalu uzavírat a proud sílí. Najednou přijde v pravé zatáčce zleva voda Olešenky a na břehu můžeme vidět, pokud máme čas se rozhlížet, výletní restauraci „Peklo“. Nevybereme-li si krátké občerstvení na místě, plavba rychle pokračuje. Obtížnost se v tomto úseku zvýší společně se spádem a četností kamenů v řečišti. Nepřesáhne však WW II a před Novým Městem se řeka uklidní.

Metuje

Opuštěný úsek „Pekla“, kolem kterého vede malá silnička, není dlouhý, ale díky přístupu jej můžeme sjet několikrát a je-li opravdu dobrá jarní nebo dešťová voda, můžeme si troufnout i na Olešenku, která je ovšem úzká a s vyšším spádem.

Pod Novým Městem nad Metují, které nás po výjedu z údolí přivítá neomšelým pohledem na zámek vysoko nad řekou, je řeka sjízdná téměř po celý rok. A nikoliv jen jedna řeka. Metuje zde totiž byla upravena. Původní koryto bylo kdysi narovnáno, čehož si všimneme před ústím v Jaroměři, kde řeka teče opravdu v téměř jedné přímce několik kilometrů. Oblouk, kterým obtéká město je dlouhý.

Na vodu můžeme dát u jezu nad silnicí č. 14 nebo před tímto mostem odbočit vpravo k Fraenklově lávce. Zde je na malém parkovišti dostatek prostoru pro zahájení plavby. Kousek pod lávkou je v ostré zatáčce jez, který raději přeneseme vlevo. Pod ním Metuje svižně teče, mine lávku a její tok se opět uklidní na jezu v Krčíně, který musíme překonat podobným způsobem. Něco přes kilometr je to pak k jezu, kde odbočí z řeky Mlýnský náhon. Náhon odbočuje vlevo a bývá v něm více vody jak v původním korytě. A je také romantičtější a vyžaduje opravdové vodácké umění a zkušenosti z úzkých potoků a zarostlých míst.

Nemyslete si ale, že je tu strom na stromě! Plavba je naopak plynulá a Mlýnským náhonem se vyhnete několika jezům a stupňům v novém korytě. Překážky v podobě ostrého proudu, který táhne pod břeh, občas nějaký ten stromek přes vodu či lávka, která se dá překonat hlubším předklonem bez přenášení a vylézání do korun stromoví. Prostě divočina jak má být. Nic si nezadá s horní Lužnicí. Jen dva jezy, Podhorní mlýn a Osíček, jsou místa, kde musíme na břeh. Jinak řeka svižně teče. Ale ostré meandry a neustálá pozornost přece jen trochu vyčerpají. Celých 12 km náhonu nám může trvat tři hodiny i déle.

Metuje

Těsně před mostem v Dolsku se náhon spojí s řekou a lze zde plavbu ukončit. Ale můžeme u mostu i druhý den začít a po necelém kilometru opět využít Staré Metuje. U vysokého jezu odbočíme vlevo a čeká nás opět 12 km romantické plavby úzkým korytem, občas nějaký ten stromek a pár stavidel. Ta ovšem musíme přenést. Za vyšší vody pozor, proud k nim docela táhne!

Do nového koryta Metuje ústí naopak Rozkošský potok, který je posilován výpustí z nádrže Rozkoš, která je napájena Úpou. Pokud dává Rozkoš vodu a pojedete novým korytem, pozor na nenápadné a nepříjemné jezy. Zatímco narovnaná řeka uběhne sotva 5 km, Stará řeka udělá svými meandry v ploché krajině právě těch téměř 12 km dobrodružné a namáhavé plavby. Mineme Slavětín a Roztoky a před Veselicí se vracíme do nového koryta. Prostě žádná procházka. Na spojených vodách se příliš neohřejeme. Za chvíli jsme opět u vysokého jezu a Stará Metuje opět odbočí vlevo a vrátí se až před Jaroměří. Skončit můžeme u Poklasného mlýna, ještě před návratem Staré řeky do Nové Metuje. A to je výlet opravdu na celý víkend.

Metuje

I v létě má Metuje v dolním toku dost vody. Do Nového Města nad Metují není problém trefit a začátek plavby zvolit podle přání. Přestože z řeky to vypadá na divočinu, civilizace je nedaleko. S tábořením je to slabší, kempy najdeme u přehradní nádrže Rozkoš, malý plácek někde však najít můžeme také. Dva zdánlivě krátké úseky vydrží i těm náročnějším na celý dlouhý víkend.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: