Časopis Pádler 4/16 přináší spoustu vodáckého čtení na celou zimu

Časopis Pádler 4/16 přináší spoustu vodáckého čtení na celou zimu

V pondělí, tedy posledního října, opustil tiskárnu a vydal se na cestu do vašich poštovních schránek a na pulty obchodů a trafik. Kdo? No přece nejnovější časopis Pádler, který právě tímto vydáním uzavírá první kompletní ročník svojí existence. A o čem se v něm píše? Pojďte se podívat.

Na titulní stranu časopisu jsme měli několik adeptů, ale nakonec všechny převálcoval snímek z Gruzie od Davida „Voryho“ Sodomky. Ten nám z Gruzie (ke článku, o kterém bude řeč později) poslal tolik krásných fotek, že i vybrání titulky nebylo lehkým úkolem. Doufáme, že se nám to povedlo a budete se dlouho kochat.

Pro galerii jsme tentokrát zvolili pouze černou a bílou barvu, protože fotky Jaromíra „Partiga“ Loskota to díky datu svého vzniku ani jinak neumožňují. Fotky v galerii jsou věnovány partigovým vzpomínkám na výpravy na řeky v pohoří Altaj. Ve vodáckém bulváru se tentokrát podíváme na vyhořelou loděnici starokolínských vodáků nebo na filmové úspěchy Vávra Hradilka, ale i na mnoho dalšího a nechybí ani tradiční kapky. No a pak už to začíná.

Galerie Altaj

Celý časopis otevírá náš stálý autor Honza Hocek, který přes léto vyrazil na notoricky známý úsek Sázavy z Týnce do Pikovic, kde pořídil několik vynikajících fotek. Snad se vám budou také líbit a poznáte na nich většině vodáků dobře známá místa. Následuji již zmíněný článek z Gruzie od Davida „Voryho“ Sodomky, který tuto krásnou zemi navštívil letos na jaře. Krom toho, že si skvěle zapádloval, nasál i jedinečnou atmosféru, kterou země mezi Malým a Velkým Kavkazem nabízí.

Dalším článkem, na který jsme velmi pyšní, je tip na netradiční vodáckou dovolenou s dětmi. Text nám poslala Jana Nůsková a část textu napsala i Kačenka Peřinová, která se výletu do Švédska na mořských kajacích zúčastnila právě coby dítě. Za nás vynikající tip na příští léto! Následuje krátká reportáž od Tomáše Mähringa, který splul světoznámou řeku Zambezi na raftu. Stačí se přečíst názvy několika peřejí a bude vám tuhnout krev v žilách, natož abyste je museli sjíždět.

Sázava, Týnec - Pikovice

A pak už tu máme první rozhovor. Snížák si povídal s Pájou Zástěrovou, která v poslední době doslova vtrhla do světa extrémní divoké vody, vyhrává jeden závod za druhým a aktuálně je na čtvrtletní cestě po Jižní Americe. V následujícím textu se podívám zpět do historie. Vojta Jančar nám totiž připomněl, že jeho domovský oddíl KTV letos slaví už devadesáté výročí svojí existence a k této příležitosti dal dohromady pár řádek o dění v klubu nebo zavzpomínal na bývalé členy. Vodáctví u nás zkrátka má neuvěřitelnou tradici.

Potom následuje další článek týkající se dětí, ale nyní ještě nenarozených. Redaktorka Pádlera Ála Hrubá totiž popisuje, jak si začátkem léta užila vodácko-turistickou dovolenou ve Švýcarsku a to i přes své těhotenské břicho. Jednoduše řečeno: „Když se chce, tak to jde.“ Další nachystanou stránkou jsou pozvánky na akce, kterých přes zimu pro vodáky není tolik, ale nějaké se vždy najdou. A pak už to pořádné rozparádíme. Jakub „Kajman“ Šedivý v létě chytil ideální podmínky na sjezd legendární spodní Raumy a místo zážitků v podobě textu nechává mluvit hlavně své krásné fotky. Pokud toužíte po nefalšovaném pádlování obtížnosti WW V, pak ho hledejte právě na téhle řece.

No a už jsme v polovině časopis, kde je připravená reportáž z letošního setkání jezdců na OC (Open Canoe) – OCManie. Text sepsal Jan Kašek a vynikající fotky má na svědomí polský vodák Piotr Kaleta. Další tři strany zaplnil v tomto čísle už podruhé Honza Hocek, ale nyní to bude větší exotika než Sázava. Podíváme se totiž na řeky Malých Antil (Karibik), které Honza splul během své jarní výpravy na jachtě. Prozradím, že na jedné z řek narazil Honza s rodinou i na oběšeného kostlivce!

Prohlédněte si další stránky z Pádlera 4/2016…

A teď už hurá na další rozhovor. Ten vedl zase Snížák a otázky pokládal Davidovi „Vorymu“ Sodomkovi. Ačkoliv bylo původně v plánu povídat si o pádlování, skončilo to celé u fotografování, které Vorymu docela jde. Určitě si z rozhovoru odnesete něco užitečného, abyste vylepšili svojí fotografickou tvorbu, a nebo jen zjistíte, jaká je to dřina. Naší stálou autorkou je i Jana „Borůvka“ Mrskočová, která v loňské zimě navštívila Mexiko a nemohla nám o tom nenapsat. Po přečtení jejího textu a po zhlédnutí fotek zjistíte, že je čas okouknout letenky, a v lednu sbalit kufry pro cestu za teplem.

Sázava na dřevěné pramici (RETRO)

Víte co je surfski? Pokud ano, pak se asi trochu podivíte, co tato ryze mořská disciplína dělá v Česku. Na to odpovídá text od Michaeala Odvárka, který tento zajímavý sport provozuje a dokonce je jedním ze zakladatelů jeho české asociace. Jen to moře se mu asi do Česka dopravit nepovede. Lea Vargovčíková se v Česku na moře dostala, ale pouze na to brněnské, které se jmenuje Prýgl. S manželem se po přehradě plavila v rámci příprav na pádlování v Laponsku, o kterém se dočtete v nějakém z dalších vydání Pádlera.

Následuje tradiční rubrika o paddleboardingu, která tentokrát obsahuje reportáž z mistrovství republiky v SUP na divoké vodě a také krátký rozhovor s Honzou „Muskou“ Musilem, který žije v Kanadě, kde kajakuje, ale také jezdí na paddleboardu a hlavně byl jedním z prvních českých průkopníků SUP na divokých řekách. Potom se ještě jednou podíváme do Gruzie, ale tentokrát z raftu. Gruzie totiž hostila jeden ze závodů letošního evropského poháru R6. Reportáž nám napsal stálý spolupracovník Aleš Daněk.

Švýcarsko - (nejen) vodácký ráj

Vedle inzertního servisu se můžete podívat na recenze vybavení, konkrétně pádel TNP Wolferine Carbon a Rapa Carbon, která testoval Snížák a také na recenzi knihy Standy Chládka – Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku, kterou také probádal a po večerech četl Snížák. Dále se podíváme do slunné Kalifornie, kterou na jaře navštívil Kuba „JKB“ Suchý s mezinárodní partou a z celého výletu se mu nejvíce líbil třídenní sjezd tzv. Fantasy Falls – jedné z kalifornských legend. Pak nás čeká reportáž o novinkách představených na letošním veletrhu Paddle Expo a už pomalu bijeme do cíle.

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod.

Letošního posledního Pádlera uzavírá Jirka Červinka se svými vzpomínkami na Sázavu, kterou splouval s kamarády na dřevěné pramici v předrevolučních letech, a vše krásné ilustrují fotografie jeho kamaráda Pepy Přecha. Následují reportáže z vodáckých akcí a úplně poslední strana časopisu patří vánočním dárkům, které jsme pro vás nachystali ve spolupráci s Norskou módou a Davidem Sodomkou.

A tím letošní čtvrtý Páder končí. Doufám, že v něm najdete dostatek čtení na celou zimu a třeba i nějakou tu inspiraci, buď na pádlování v zimě, nebo na pádlování v příští sezoně.

Zkušenosti čtenářů

plodová voda nemá ww

já chci jen říct, že jsme si taky mysleli, že když se chce, tak to jde… a protože se chtělo tak to i šlo, jen kvůli tomu moje žena potratila. Tak si to nejdřív rozmyslete. Protože někdy to vyjde, někdy ne…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: