Vyšel vodácký časopis Pádler 4/2020. Nahlédni do něj.

Vyšel vodácký časopis Pádler 4/2020. Nahlédni do něj.

Vodácká sezona se nám letos díky koronavirovým opatřením dost zkrátila o podzimní vodácké akce, ale malou náplastí pro většinu vodáků určitě byly nedávné vydatné deště, které naplnily koryta snad všech řek, říček a potoků, co jen v Česku jsou. Teď už tady bude zima, a není lepší způsob, jak zůstat vodákem, než si o vodě aspoň číst. K tomu je ideální Pádler!

Fotku na titulní straně pořídil na letošním Lipně Pavel Klikar

VODNÍ TURISTIKA

Základní téma českého vodáctví nezůstává opomenuto ani v tomto vydání Pádlera, i když pravda, díky Honzovi Hockovi se tentokrát za turistickou vodou podíváme do zahraničí. Konkrétně na Slovensko. Honza tady s rodinou absolvoval dva nejzajímavější úseky Váhu a podělil se s námi o své zkušenosti i o perfektní fotky.

Do turistiky by se dal určitě zařadit i rozhovor s vodákem a trampem Jirkou Noskem zvaným Pígo, který nám popovídal o vydávání vodáckých knížek, jemuž se posledních deset let věnoval, o svém hendikepu, který mu způsobila mrtvice, taky třeba o cestách do Asie a samozřejmě o jeho vodáckém životě.

A z vodní turistiky bychom mohli zmínit i praktický článek od Vodních skautů, kteří nám popsali dva kurzy stavby lodí, jež pořádají, nazvané lodní tesař a lodní kovář. Dozvíte se, jak takové kurzy probíhají, co je na ně třeba a jaké zajímavé lodě se na nich vyrábějí. Zájem bývá obrovský, tak si kdyžtak zarezervujte místo včas.

Rozhovor s Jirkou Noskem alias Pígem

DIVOKÁ VODA

Milovníkům divoké vody taky nezůstaneme nic dlužni. David „Vory“ Sodomka nás vezme na neuvěřitelnou mini expedici na Norskou řeku Glomåga, která protéká úžasnou krajinou a nabízí hodně těžkou divokou vodu včetně několika vodopádů.

Další divokovodní svezení nám servíruje i Robert Kazík, který popsal packraftovou expediční výpravu na řeku Franklin tekoucí v srdci Tasmánie. Není to nic extra těžkého, ale odlehlost kaňonu a pohyb v divoké džungli tomu dodávají pořádnou šťávu.

David Sodomka nás vezme do divokých norských peřejí

ROZHOVORY

Rozhovor s Pígem jsme už avizovali o pár řádků výš, ale v Pádlerovi vždy bývají rozhovory alespoň dva. Ten druhý rozhovor je s mladou českou sjezdařkou a rychlostní kanoistkou Anežkou Paloudovou a je to opravdu síla. Anežka se s ranami osudu, které v jejím případě byly hodně tvrdé a nekompromisní, pere neuvěřitelně statečně a s obrovským optimismem. A do toho všeho ještě zvládá získávat medaile na opravdu velkých závodech.

Rozhovor se sjezdařkou a slalomářkou Anežkou Paloudovou

Několik mikroskopických rozhovorů najdete také v článku od Jany Nůskové. Ta nám popsala letní seakajakovou expedici Ečidor II., kterou ve Švédsku podniklo několik rodin i s dětmi, a právě s těmi dětmi byly vedené rozhovory. Doporučujeme, je to fakt zábava Usmívající se

RADY, TIPY, TRIKY

Jako obvykle se v Pádlerovi najde i něco praktického, protože žádný učený z nebe nespadl a opakování je matka moudrosti.

Super návod připravil trenér Šimon Babíček, který popsal, jak by měl vypadat vodácký trénink přes zimu, pěkně měsíc po měsíci. Takže na jaře žádné výmluvy, stačí dodržet Šimonovy rady a bude vám to jezdit jak nikdy!

Prohlédněte si všechny ukázky z časopisu Pádler 4/2020…

Rady k zimnímu venkovnímu pobytu týkající se podchlazení, jeho prevence a taky řešení připravila Dita Podhadská v pravidelné rubrice o zdraví, záchraně a první pomoci. Doporučujeme přečíst pořádně, podle všeho to zatím vypadá, že letošní zima bude tuhá.

Pár rad sepsal i šéfredaktor Pádlera Petr Snížek, který zavzpomínal na několik výletů s kajakem do teplých krajů a snaží se sdělit své zkušenosti s balením na takové akce, protože to není tak úplně jednoduchá záležitost.

VÁNOČNÍ NADÍLKA

V posledním Pádlerovi je toho ke čtení samozřejmě ještě další spousta, ale taky je tam ta nejzásadnější věc – vánoční nadílka, kterou pro vás každý rok připravujeme a připravili jsme ji i letos. Získat v ní můžete termotrika značky [sn]super.natural. Podrobnosti o soutěži najdete v samostatném článku na našem webu!

Vánoce 2020 s PÁDLEREM a NORTH SHOP = předplatné Pádlera + funkční triko za super cenu!

A to už je k Pádlerovi 4/2020 všechno. Jsme rádi, že jste s námi zůstali i v letošním náročném roce a doufáme, že nám svoji přízeň zachováte i v roce dalším. My tady určitě budeme, aby měli čeští vodáci pořád co číst!

> CHCI PŘEDPLATNÉ PÁDLERA <

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: