Mladí čeští sjezdaři předjeli na MS zbytek světa „o parník“

Mladí čeští sjezdaři předjeli na MS zbytek světa „o parník“

Od 25. do 29. července se na rakouské řece Mur konal sjezdařský vrchol sezony pro závodníky kategorie juniorů a U23. Česká výprava ukázala světu totální nadvládu a vylovila z řeky nespočet medailí.

Cinkalo to hned první den

Kajakářka Klára Hricová / F: Alena Ceplová
Kajakářka Klára Hricová / F: Alena Ceplová
Singlkanoista Vojtěch Skořepa / F: Alena Ceplová
Singlkanoista Vojtěch Skořepa / F: Alena Ceplová

Mezi singlkanoisty byl jedním z favoritů českokrumlovský závodník Vojtěch Skořepa. Po loňské stříbrné medaili z juniorského ME mířil tento mladý závodník na nejvyšší příčky, což se mu povedlo více než dobře, když dnes dokázal zvítězit a získat tak titul mistra světa v klasickém sjezdu. „Výsledek je to naprosto skvělý. Samozřejmě, že jsem po loňském druhém místě doufal, že bych se letos mohl posunout o stupínek výš. Splnil jsem si jeden velký sen.“ Spokojeně hodnotí svůj výkon Skořepa.

Oficiální stránky MS juniorů a U23 ve sjezdu na divoké vodě www.Murau2017.com.

Své zkušenosti v závodě zúročil také elitní český singlíř Vladimír Slanina, který se však musel sklonit na druhém místě před francouzským reprezentantem Theo Viensem. O další dva tituly mistrů světa se postarali kanoisté Filip Jelínek s Václavem Kristkem, kteří zvítězili v kategorii deblkánoí do 23let, a Martina Satková, která k bronzu mezi kajakářkami přidala zlato v kategorii singlkanoe žen.

Neméně výborných výsledků dosáhla Gabriela Satková, která si po nešťastném čtvrtém místě v kajaku spravila chuť a vybojovala druhé místo. Další dvě bronzové medaile pak ve svých kategoriích přidali dvojice Tomáš Hendrych s Richardem Nachtigalem a dívčí dvojice Dominika Dvořáková s Marií Němcovou.

Den druhý – závod hlídek v dlouhém sjezdu

Druhý den mistrovství světa juniorů a U23 na rakouském Muru přinesl české výpravě další cenné kovy. Pět titulů mistrů světa a jeden titul vícemistrů.

Juniorská hlídka kajaku žen / F: Alena Ceplová
Juniorská hlídka kajaku žen / F: Alena Ceplová

Stříbrnou medaili pro sebe urvali juniorští singlíři, závodící ve složení Vojtěch Skořepa, Vojtěch Klíma a Matěj Ruffer. „Problémy na trati nebyly, jeli jsme maximum, na které jsme dnes měli. Na první místo to nestačilo, ale i stříbro je skvělé. Pro Vojtu Klímu je to první juniorské mistrovství, takže s výsledkem jsme více než spokojeni.“ Říká tahoun stříbrné hlídky Vojtěch Skořepa. Úspěchy českých juniorů podtrhla pátým místem družstvo kajaku mužů.

Juniorská hlídka singlířů / F: Alena Ceplová
Juniorská hlídka singlířů / F: Alena Ceplová
Hlídka deblířů U23 / F: Alena Ceplová
Hlídka deblířů U23 / F: Alena Ceplová

Stejně jako singlkanoisté si své zlaté medaile vezou do Čech také deblkanoisté Filip Jelínek s Václavem Kristkem, Michal Šmoldas s Karlem Šotolou a Tomáš Hendrych s Richardem Nachtigalem. Družstvo kajakářu do 23 let skončila v nabité konkurenci na pátém místě.

Zlatý závěrečný den pro českou výpravu

Poslední den šampionátu přinesl Čechům další čtyři individuální tituly mistrů světa. O dva juniorské se postaraly Barbora Dimovová a Gabriela Satková. Další dva přidali „třiadvacítkáři“ Vladimír Slanina a Martina Satková.

Martina Satková slaví světový titul / F: Alena Ceplová
Martina Satková slaví světový titul / F: Alena Ceplová

Vladimír Slanina dnes opět předvedl, že sprint je jeho doménou, když nechal všechny soupeře za sebou a zvítězil. „Dnešní finále bylo v naší kategorii tak trochu o štěstí. Byli jsme opravdu vyrovnaní a šlo hlavně o to, komu vyjde voda. Štěstí se pro jednou usmálo na mě, voda vyšla ideální a já jsem žádnou chybu neudělal. Možná, že právě soupeři nějakou menší chybičku udělali, a proto mám teď titul já. Před startem jsem byl dneska celkem nervózní, trochu jsem se uvolnil, až když pípla fotobuňka a já vyrazil na trať.“ Popisuje své pocity Slanina.

Kompletní česká reprezentace / F: Alena Ceplová
Kompletní česká reprezentace / F: Alena Ceplová

Poslední individuální medailí byl bronz kajakářky Kláry Paďourové, která ukázala, že po krátké pauze od mezinárodního závodění je opět zpátky a to ve skvělé formě. „Jelo se mi skvěle a hlavně fanoušci na břehu výborně povzbuzovali, což mě hnalo dopředu. Vlny se mi otevřely a jízda i výsledek byly nad moje očekávání. Kvůli škole nebyla moje příprava na mistrovství taková, jakou bych si představovala. To že jsem i přesto zajela takový výsledek, mě žene v tréninku dopředu a mám chuť se do toho zase pořádně opřít. Teď se budu snažit nominovat na seniorské MS a tam případně zajet co nejlepší výsledek.“ Dodává Paďourová.

Závěrečný závod družstev ve sprintu se nesl ve stříbrném duchu. Na druhém místě skončila mezi juniory hlídka kajakářek i singlkanoistů. V kategorii U23 stříbro urvali singlkanoisté i deblkanoisté. Jediným dalším medailovým úspěchem, který přerušil řadu druhých míst, byla bronzová medaile družstva kajakářek do 23 let.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: