HYDRO 4/15 – Slovenské řeky

HYDRO 4/15 – Slovenské řeky

Jak už jste se dočetli v minulém týdnu, HYDRO bude od příštího roku měnit své jméno na magazín Pádler. Letos ale ještě dojede pod svým zaběhnutým jménem a právě se vám chystáme představit jeho historicky poslední vydání. Pojďme si v posledním HYDRU společně zalistovat.

Jako hlavní téma jsme pro HYDRO zvolili Slovenské řeky. Tento nápad nám v redakčních hlavách zrál už poměrně dlouho a až nyní jsme se dokázali dostat k jeho zrealizování. Jako obvykle bylo nejobtížnější sehnat pro téma dostatek autorů znalých situace, kteří by dokázali potřebnou problematiku (v našem případě splavné vodní toky) popsat. Co všechno jsme do tématu zařadili, se ale dozvíte až o pár stran dál.

Nejdříve je potřeba pokochat se fotografií na titulní straně, která byla pořízena na slovenské řece Belá, během jarního tání sněhu. Tatry v pozadí titulní fotky jsme chtěli mít na obálce slovenského HYDRA od samého začátku a jsme velmi rádi, že se to podařilo. Snad se bude titulní strana líbit i vám.

Po rychlém přečtení obsahu otáčíme na HYDROgalerii, kterou jsme tentokrát svěřili německému fotografovi Andy Klotzovi, kterého jsme vcelku náhodou potkali na Paddle Expu 2015 a jeho fotografie z paddleboardingu nám jednoduše padly do oka. Snad uchvátí i vás, i když stojících pádlerů je zatím v naši republice menšina. Následuje tradiční rubrika HYDRObulvár, ve které se například dočtete, že vyšla nová kniha vodáckých povídek, že Vávra Hradilek bude filmovou hvězdou nebo o přínosech suchého léta pro vodáky.

Nyní už můžeme směle otočit list a načnout Slovenské řeky. První text tématu připravila Jana Šimonová, za výrazné pomoci kamarádů a popisuje v něm snad všechny řeky, říčky, potoky a potůčky, které stojí za to splout v severním, západním a jižním Slovensku, text se výstižně jmenuje S pádlom po Slovensku. Výčet je opravdu vyčerpávající a množství pěkných vodáckých terénů vás možná překvapí. Pokud by jste chtěli na Slovensko vyrazit, pak v tomto článku určitě najdete spoustu inspirace a praktických rad. Další článek pro nás dal dohromady Branko Bugorčík, který patří mezi neúnavné bojovníky za zpřístupnění soutěsky zvané Prielom Hornádu pro vodáckou veřejnost. Jeho úsilí přineslo ovoce a od příštího roku se prý na tato legální splutí můžeme skutečně těšit. Podrobně už v samotném textu. Pod Prielomom Hornádu řeka Hornád pokračuje a je dalším zajímavým terénem, který je možné na Slovensku splouvat. Její úseky nám popsal Lukáš Koštenský a zjistíte, že na Hornádu si to svoje najde každý z řad vyznavačů lehčích peřejí až zcela klidné hladiny.

Abychom se taky trochu rozhýbali a nechali vodu pořádně zašplouchat, je pro vás na dalších stranách nachystaný rozhovor s Tomem Andrassym, slovenským kajakářem, kterého ze stran HYDRA všichni dobře znáte. Věděli jste o Tomovi třeba čím se živí nebo jak s pádlováním začal? Odpoví rozhovor, který přichystal Snížák. Komu neuniklo, že v úvodním vyčerpávajícím výčtu řek chybí východní část Slovenska, ten po dočtení rozhovoru s Tomem Andrassym pochopí, proč. Východní Slovensko jsme totiž nechali na samostatný článek, který nám zpracoval Ján Hudák. Říční síť východního Slovenska popisuje pěkně systematicky a pro lepší orientaci připojuje i přehlednou mapu všech splavných úseků v této části země. Na závěr tématu tohoto čísla je nachystána krátká reportáž ze stále populárnějšího a rychle rostoucího závodu Danube SUP Maraton, který se každoročně koná v úseku Bratislava – Čunovo. Text pro nás připravil Rotťák, který se sám závodu účastnil. A tím máme téma uzavřeno.

Pokud sledujete vodáky závodníky, pak jste v září asi nemnuli informaci o skvělém úspěchu našich slalomářů na MS v Londýně. Ziskem zlatých medailí se blýskli Kateřina Kudějová a Jiří Prskavec a právě s Jířou jsme pro vás udělali rozhovor. Pokud vás zajímá jak trénuje a žij náš současný nejlepší kajakář, určitě se to dozvíte v HYDRU. U závodního pádlování zůstáváme ještě v dalším textu, který připravil stálý spolupracovník HYDRA – Choroš, který se ale podíval na závodění v dřívějších dobách. Konkrétně v době, kdy se ještě jezdila kategorie C2 mix, na kterou zavzpomínal. Úžasný retro článek. Těsně před tradiční průvodce jsme zařadili jeden spíše jarní možná i letní tip, který nám poslal Vojta Brádle. S přítelkyní splul Odru z Ostravy až do Polska a výletem byli mile překvapeni. Pokud tedy budete plánovat něco méně tradičního, pak by toto mohl být velmi zajímavý tip.

Až dočtete Odru a otočíte stranu, zjistíte, že jste už zase v polovině časopisu. To to utíká. Průvodci nechyb ani tentokrát, co jiného by taky na tomto místě mohlo být. Tentokrát se podíváme na řeku Panaro v Apeninách, kterou představuje Vojta Jančar, na Ostravici, kterou popsal Snížák, na Teichl, který doporučuje Michal Šindelář a na umělý kanál do Liptovského Mikuláše (když už máme to téma Slovenské řeky). Z průvodců na vás taky vypadne plakát s kalendářem. Na plakátě je jezdec týmu Hiko Jose Pablo Soto na slavné štěrbině na Verzasce. Snad se vám plakát bude vyjímat na pěkném místě doma nebo v loděnici. Druhou půli časopisu otevírá článek, který mapuje nedávno dovršenou 20ti letou historii oddílu Kačeři Chrudim. Oddílové tradice a vzpomínky na nejdůležitější události v historii oddílu dal dohromady Honza Sloupenský.

Pokud jste s všimli, tak jsme se od začátku HYDRA ještě nepodívali na moře, všimli jste si správně. To napravuje Snížák, který popisuje svůj pozdně jarní výlet do Švédska, kde se zúčastnil trochu netradičního seakajakářského výletu. Všechno totiž bylo zajištěno all inklusive a to se na vodě zas tak často nestává. Od moře si oddechneme fotoreportáží z letošního Botiče. O fotky na jezu Marcela, který vytrestal mnoho posádek, se s námi podělil Žralok, který fotil společně se svým synem. Z Botiče se na moře ještě vrátíme a sice v rozhovoru s legendou seakajakářských expedic Freyou Hoffmeister. Rozhovor přiravila Alena Hrubá a řeč nebyla jenom o obeplutí Jižní Ameriky, které trvalo několik let, ale i o všech dalších výpravách, které už Freya za svůj život dokázala uskutečnit. Schválně si spočítejte, kolik máte napádlovaných kilometrů za rok, tuhle kajakářku asi jen tak nedoženete.

Následující trojice článků je z divoké vody. Otevírá ji Honza Choutka, který společně s bratry Havelkovými vyrazil na dlouho letní výpravu do Norska a mimo klasických řek si kluci vyhlédli také několik vodopádů, které viděli ve videích slavné americké partičky Bomb Flow nebo též Substantial Media House. Samozřejmě nebyla nouze o zlomená pádla a nějaké ty drobné úrazy, ale výškových metrů mají kluci splněno habaděj. Další divokovodní kousek sepsal Ondra Křivánek, který se se svým rodeovým kajakem vypravil do Ruska, okusit tamní závody. Závod Eurasia Championship se jel ve vesničce Tivdia v Karélii a Ondra si z něho přivezl pěkné 4. místo. Poslední z trojice textů z divoké vody má na svědomí Kajman, který tentokrát brázdil řeky v indickém státě Meghálaj. Kajman tvrdí, že tento stát je od zbytku Indie zcela odlišný a pokud toužíte po exotické dovolené, pak by právě toto mohl být váš cíl.

Následuje reportáž z letošní výstavy Paddle Expo, která tradičně představila novinky výrobců vodáckého vybavení na sezonu 2016. Míla Pražák nám popsal, jak vznikl nápad na vytvoření vodáckého muzea, které bylo v září letošního roku otevřeno a nachystány jsou i tradiční recenze. Pro toto vydání se nám na test sešly dvě lodě. Zbrusu nové Toro od ZET Kayaks, které prověřil náš spolupracovník Kuba „JKB“ Suchý a Pyranha 9RL, kterou projel Snížák. Jak obě lodě dopadly? Čtěte na str. 57 v HYDRU 4/15.

Zřiďte si přdplatné
Zaujalo vás toto vydání vodáckého magazínu? Chcete mít každé číslo k přečtení v pohodlí domova? Pak není nic jednoduššího než si Pádler předplatit.

Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a za tuto cenu získáte: 4 vydání magazínu Pádler, možnost zúčastnit se bohaté nadílky a mnoho dalšího…

Podrobné informace o předplatném naleznete ZDE.

V rubrice o paddleboardingu je v posledním HYDRU přichystán rozhovor s Ivanem Hilgertem, šéfem firmy Hiko, který pádlování vestoje zcela propadl a věnuje se mu i se svou manželkou. Jak se k paddleboardu vlastně dostal? Dozvíte se v rozhovoru. A v paddleboardové rubrice najdete také text od Rotťáka, který vyrazil reprezentovat české barvy do Rakouska na řeku Lofer, kde se konalo mistrovství v paddleboardingu na divoké vodě. Naše barvy se neztratily a zřejmě se jednalo o hodnotnou akci, která bude stát za návštěvu i v dalších letech. Úroveň jezdců se prý rok od roku výrazně zlepšuje. Po rubrice o paddleboardech nás čeká další tradiční pasáž – pozvánky Na Akce a zprávy Z Akcí. Dohromady tohle všechno dala Alena Hrubá a dočíst se můžete třeba o Devils Extreme Race, Hameráku nebo Přes tři jezy. HYDRO pak uzavírá text od Radka Zimy, který zabalil rodinu a seakajaky a společně vyrazili strávit dovolenou nad polárním kruhem v Norsku. A že se neměli špatně.

Na úplný závěr potom inzertní servis a představení magazínu Pádler, o kterém jste ale už určitě všichni četli na našem webu v minulém týdnu.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Bylo to řečeno již mnohokrát, ale stejně si to nelze odpustit ještě jednou. Poslední vydání HYDRA s číslem 4/15 jste právě dočetli a žádné další HYDRO už číst nebudete. Náš časopis se od příštího roku bude jmenovat Pádler a já doufám, že s ním budete stejně spokojeni, jako jste byli ta dlouhá léta spokojeni s HYDREM. Uděláme pro to v redakci maximum!

Ahoj v příští sezoně

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: