Ukliďme řeku Kamenici

Ukliďme řeku Kamenici

V loňském roce proběhl první ročník čištění řeky Kamenice v Jizerských horách a organizátoři se v rámci akce Ukliďme Česko rozhodli úklid zopakovat. Bude se konat již příští sobotu, 9.4. a účastnit se mohou jak vodáci, tak i turisté. Čistí se úsek Haratice – soutok s Jizerou.

Rok se převalil jako voda, sluneční paprsky jsou stále silnější a silnější a nás to táhne víc a víc k vodě. V minulém roce se nám podařilo uspořádat první ročník čištění Kamenice v úseku Haratice – Jesenný a letos bychom rádi navázali na tuto loňskou úspěšnou událost, aby se nejednalo jen o planý výstřel do tmy.

Nicméně vodáci se nechali vloni trochu zahanbit svoji účástí, kdy byli silně převálcováni účastí členů turistických oddílů. I přes to se nám podařilo z údolí řeky Kamenice sesbírat a odvést velké množství odpadu, avšak spousta ho tam ještě zůstala.

Čištění KameniceČištění Kamenice

Pojďme ukázat, že se najde dost vodáků, kterým tato severočeská řeka stojí za to a přijměte pozvání na čištění této divoké krásky, řeky Kamenice.

Čištění řeky Kamenice proběhne 9. dubna 2016 od 10:30 hodin v úseku Haratice – soutok s Jizerou.

Sraz bude

  • pro čištění horního úseku u mostu přes Kamenici v Haraticích – klasické nasedací místo, na rozcestí turistických značek žluté a modré.
  • Pro čištění spodníku úseku pod první elektrárnou v Jesenném

Akce je pořádána za podpory Povodí Labe s.p. a obcí podél toku řeky, jmenovitě obcí Plavy, Zlatá Olešnice, Jesenný a Železný Brod. Čištění bude proto rozděleno na vodáckou část, která pojede po vodě a turistickou část, která se bude snažit vyčistit řeku ze břehu a bude také čistit Palackého stezku vedoucí podél Kamenice.  Pro dobrovolníky budou zajištěny na začátku akce rukavice a plastové pytle a na konci čištění malé občerstvení.

Jelikož se jedná o čištění úseku jedné z těžších řek, především u horního úseku, je třeba určitá vodácká znalost a zkušenost. Čištění bude probíhat sběrem odpadu do poskytnutých pytlů, které odpoledne svezou rafty, jelikož údolí je jinak nedostupné. Čištění se bude provádět postupným sjezdem Kamenice na VLASTNÍCH lodích (doporučujeme kajaky, rafty, případně další samovylevací lodě s ohledem na obtížnost toku WW III-IV).

Čištění KameniceČištění Kamenice

Pro ty, kteří si nevěří na čištění břehů těžšího úseku z Haratic do Jesenného, je možnost se přidat na úklid spodního úseku z Jesenného do Paraplíčka – obtížnost WW I-II, doporučené jsou stejné typy lodí. Prosím případně potvrďte účast na tomto úseku do emailu.

Neváhejte a přihlašujte se na webových stránkách celorepublikové akce Uklidmecesko, pod zaštitou které se tato akce koná:

Čištění Kamenice

Těšíme se na vás!

Zkušenosti čtenářů

Lukas Kostensky

Niekto kto by ma vedel odviezt z Prahy a spat aj s kajakom? lk********@gm***.com

Organizátor - Petr ČECH

Správná emailová adresa je pe*******@gm***.com

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: