Úhlava – tradiční turistická akce

Úhlava – tradiční turistická akce

Šumavská říčka Úhlava zaujme od přehrady v Nýrsku ( ř. km 93,5) po most v Úborsku (ř. km 83,2) všechny vodní turisty, kteří se tu už od roku 1987 pravidelně scházejí, aby změřili své síly. Původně se tu jezdily závody VTJZ a od roku 1999 byl závod v krásném prostředí u Nýrska zařazen do seriálu Českého poháru vodáků. Toto celé je výsledkem práce party vodáků z TJ ČSAD Plzeň – Čádíků.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Plzeňský kraj
Název řeky
Úhlava
Délka plavby
1 den
Délka úseku v km
9
Obtížnost
WW I
Sjízdné
celoročně
Název vodočtu
Nýrsko
Nízká voda
40 cm
Střední voda
55 cm
Vysoká voda
70 cm
Úsek
Vodní nádrž Nýrsko – Úborsko

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Start je pár desítek metrů pod výpustí nýrské přehrady. Za malým mostkem po proudu je brod a ten lze výtečně využít k zakotvení lodí, které se připravují na start. Po projetí první branky se závodníci ocitnou v peřejkách u chatiček, kde mohou poprvé vyzkoušet své vodácké umění.

Za chatičkami se řeka vine mezi pastvinami a za nimi se přitočí k sádkám v Milencích, kde je napravo slepé rameno, proti vám náhon na sádky a vlevo se řeka ohne prudce o 90 ° a hezká atrakce Úhlavy – jez Milence – je zde. Sjíždí se vlevo a pod ním je podle stavu vody malinký ostrůvek, kde končí ti vyklopení.

Na Úhavě vás čeká několik zajímavých jezů
Na Úhavě vás čeká několik zajímavých jezů

Asi po 300 m se do řeky vrací náhon a kousek za ním je jez zvaný Jehlany. Tento jez obvykle není sjízdný, ale po dobu závodu na něm stavějí Čádíci šupnu, která je většinou uprostřed řeky a je označena. Po zdolání těchto dvou jezů přitéká Úhlava do Nýrska.

Na pokraji Nýrska je vlevo lyžařská sjezdovka. Aby závodníkům neodváděla pozornost, je v tomto úseku vždy zajímavé brankoviště. Řeka tu tvoří několik meandrů a vracáků a ty je možno vždy využít. Následuje jez, v roce 2005 sjížděný velmi atraktivní propustí vlevo; snad to tak půjde i v dalších ročnících. Dlouhá léta před tím se jez sjížděl i uprostřed, ale zážitek ze šlajsny je neopakovatelný. Dále řeka mírně teče a po několika desítkách metrů se přiblíží k dalšímu jezu/stupni, který se sjíždí vlevo.

Vpravo pod jezem jsou zdi Okuly Nýrsko a cca po 300 m se tvoří přes celou řeku válec (je u něho lávka). Na konci zdi vpravo je silniční most a za ním klidná hladina řeky na náměstí v Nýrsku. Uprostřed náměstí je jez zvaný Železný. Ne podle sportovce a známého reprezentanta, ale podle materiálu. Tento jez se skáče druhou mezerou odprava. Je vždy dobré si ho prohlédnout.

Jez Milence na Úhlavě
Jez Milence na Úhlavě

Za tímto vysokým jezem teče říčka poklidně s pár vlnkami zbytkem městečka přímo za jeho městským úřadem. Připravuje se na jez zvaný Bokovka v Bystřici. Ten získal své jméno ještě za dob dlouhých kánoí, kdy byl jetelný pouze bokem. Dnešní krátké plasťáky to ale střihnou rovně. Jez je možno sjíždět v celé šíři, pokud je otevřen. Několikrát ho z technických důvodů nebylo možné sjíždět. Majitelé projevili pochopení pro „mokrou partu“ a všichni věříme, že jez půjde sjíždět při závodech ČPV vždy.

Když se sjezd nepovede, mají diváci o zábavu postaráno
Když se sjezd nepovede, mají diváci o zábavu postaráno

Za jezem se řeka stáčí vpravo, opustí vesničku a přitéká do lesa. V lese je asi po 500 m pozvolný jez, který se při dostatečném stavu vody dá jet v celé své šíři. Přesto bych doporučoval jet jej uprostřed, protože pod ním se někdy objeví větvičky a jiné věci, jež přináší řeka. Za jezem je zrádný stupínek mezi poli a lesem, který je cca 300 m od lesního jezu. Už pár vodáků ho podcenilo a… už se koupali.

To se už řeka blíží k cíli ČPV Úhlava. Za stupínkem vytéká opět mezi pastviny. Zleva přibere po 400 m Chodskou Úhlavu. Na soutoku těchto říček je velmi hezké rozhraní a můžete si tam opět zkoušet mnoho dovedností. Pak se řeka rozběhne lehkými vlnkami k mostu za Úborskem, kde je pravidelně cíl. Vystupuje se hned za mostem na pravý břeh, tam je i silnice. Po závodě se můžete zastavit u bufetu Čádíků na doplnění tekutin. Závodníci mají vždy občerstvení zdarma.

Úhlava je vhodná spíš pro zkušenější vodáky, ale začátečníci ji také zvládnou
Úhlava je vhodná spíš pro zkušenější vodáky, ale začátečníci ji také zvládnou

Doprava: do Nýrska a pak dále na Milence. Za obcí Milence je sjezd doprava pod vodní nádrž. Vždy ji označujeme samostatnými ukazateli.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: