Veronika Švancarová

Články autora

Neznámá řeka Nežárka… přívětivá vodácká turistika i pro začátečníky

Neznámá řeka Nežárka… přívětivá vodácká turistika i pro začátečníky

Možná jste o téhle jihočeské řece nikdy neslyšeli, stejně tak je možné, že jste ji jeli, jen o tom nevíte. Často totiž bývá mylně nazývána Lužnicí. Nežárka vzniká soutokem Kamenice a Žirovnice u Jarošova, ale vodáci ji většinou znají až o pár kilometrů níž – od místa, kde se do ní vlévá Nová řeka.

Jak překonat rekonstruovaný jez Řimice (Templ) na Moravě

Jak překonat rekonstruovaný jez Řimice (Templ) na Moravě

Od konce léta 2018 probíhá rekonstrukce jezu na řece Moravě u obce Řimice, který je rovněž známý jako Templ, jez se nachází na říčním kilometru 268,0 a mezi vodáky je velmi populární, protože se jedná o asi jediný běžně sjížděný jez na řece Moravě. Z řeky zcela zmizelo původní těleso jezu a buduje se nové. Řeka je přehrazena a voda teče levým ramenem okolo ostrůvku. V začátku ramene je larsenový stupeň, pod kterým se dle vody tvoří různě silný válec. Stupeň je v zatáčce, takže nájezd je komplikovaný a kanoe by nabrala dost vody, u nafukovacích lodí zase hrozí poškození o larseny. Přenesení je možné přes ostrůvek, kde vede pěšinka ústící pod zmíněným stupněm. V každém případě dávejte na místě pozor, pohybujete se v těsné blízkosti staveniště.

Štafetový rozhovor – Standa Chládek

Štafetový rozhovor – Standa Chládek

V dnešním díle štafetového rozhovoru vyzpovídáme českého seakajakáře Standu Chládka. Pokud by o tom snad stále ještě někdo pochyboval, následující řádky dokonale přesvědčí o tom, že Standa je nejen vodákem tělem i duší, ale především velkým dobrodruhem. Z nejedné jeho vzpomínky Vám bude běhat mráz po zádech.

Štafetový rozhovor – Luboš Hilgert

Štafetový rozhovor – Luboš Hilgert

Když jsem dostala za úkol udělat rozhovor s Lubošem Hilgertem nejstarším, měla jsem z toho upřímnou radost. To jsem ale ještě netušila, že bude takový problém najít termín pro osobní setkání. Luboš Hilgert je totiž, navzdory svému věku, neuvěřitelně činný.

Snowkayaking na Beneckém smrťáku

Snowkayaking na Beneckém smrťáku

Zatímco většina vodáků už toužebně vyhlíží jaro a všichni napjatě sledují vodočty, aby stihli tu nejlepší vlnu tání, instruktoři z Lyžařské školy Husky se rozhodli využít poslední zbytky sněhu a uspořádali si soukromý závod ve snowkayakingu.

Kayak Fest Tara – první vodácký festival v Černé Hoře

Kayak Fest Tara – první vodácký festival v Černé Hoře

První ročník Kajak Fest Tara v Černé Hoře, který pořádala organizace Nature Lovers Montenegro a Camp GRAB & ANITRA Travel Agency, se vydařil. Festival se konal od 22. do 26. září v krásné nedotčené přírodě Černé Hory na břehu řeky Tary. Kromě divoké vody si účastníci mohli vyzkoušet i další outdoorové aktivity a společně se všichni pobavili při hudebních večerech. Podívejte se na sestřih toho nejlepšího v krátkém videu.

Dudh Kosi – kajakářská expedice na řeku tekoucí z Everestu

Dudh Kosi – kajakářská expedice na řeku tekoucí z Everestu

V roce 1976 podnikla skupina šesti britských kajakářů expedici na himalájskou na řeku Dudh Kosi. S laminátovými kajaky a dřevěnými pádly se rozhodli zdolat její tok, který místy dosahuje obtížnosti až WW VI. Na jejich příběh o vůli, odvaze a odhodlání se můžete podívat v dokumentu od Lea Dickinsona.

Rio Botičo 2016

Rio Botičo 2016

Rio Botičo se letos povedlo – počasí nám přálo a urodilo se i několik parádních krys. Na jednu synchronizovanou krysu tří lodí se můžete podívat v krátkém podzimním videu. A kdybyste se chtěli pobavit víc, YouTube nabízí mnoho dalších zajímavých videí.