RECENZE: Nafukovací paddleboard TAMBO START 10‘10‘‘ ECO

RECENZE: Nafukovací paddleboard TAMBO START 10‘10‘‘ ECO

Jako dvorní jezdec Indiana a TAMBO jsem měl za poslední rok možnost vyzkoušet mnoho boardů. Nejraději jezdím na divoké vodě, nebo delší tratě na pevných plovácích. Plovák TAMBO START tak není určen primárně pro moje osobní použití, ale rád jsem se na něm svezl a níže si můžete přečíst pár poznatků o této novince z dílny Honzy a Patrika na rok 2018.

Dodává: TAMBO, www.tambo-sup.com

Testoval: Tomáš Grošup


Údaje výrobce:

Délka: 330 cm

Šířka: 86 cm

Výška: 15 cm

Objem: 350 l

Hmotnost: 10 kg

Infocena: 15 500 Kč

TAMBO START mi Honza předával s tím, že je to plovák určený primárně pro začátečníky a půjčovny. Plovák byl tedy vyvíjen s ohledem na cenu a proto jsem dostal plovák bez transportního bagu.

Na první pohled je vidět, že plovák je širší a oválnější, než bývá u jiných TAMBO boardů zvykem, také mu chybí kick-tail a neoprenový obal (polstrování) poutka na nošení. Na přídi je jednoduchý cargo net pro uchycení nákladu, nebo standartního vodotěsného bagu od TAMBO, případně RED.

Jednoduchý cargo net a přední poutko bez polstrování
Jednoduchý cargo net a přední poutko bez polstrování

Poutka na nošení jsou na celém prkně 3. Klasické uprostřed, vzadu a také na špičce pro nošení ve více lidech. Nejvíc to asi využijí děti. Flosničky najdeme na plováku také tři a to klasické gumové, ohebné finy, které jsou osvědčeným řešením z ostatních modelů TAMBO.

Pohled na záď boardu. Není tu kick tail.
Pohled na záď boardu. Není tu kick tail.

Vlastnosti

TAMBO START je opravdový macek, dlouhý 10‘10‘‘ (330 cm) a široký 34‘‘ (86 cm). Je vyroben v technologii ECO (jednovrstvý materiál), proto je jeho výška 15 cm, aby byla zachována tuhost plováku. Také tvar je oválnější, jak na špičce, tak zádi. Díky tomu je plovák opravdu stabilní a uveze v pohodě statného jezdce, nebo rodiče s dítětem.

Trojice osvědčených gumových fin
Trojice osvědčených gumových fin

Jízdní vlastnosti

Dle očekávání je plovák opravdu stabilní a na klidné vodě bych se na něm nebál i tančit. Výška plováku je srovnatelná s konkurencí. Osobně mám raději nižší plováky, ale u TAMBO START jsem měl příjemný pocit při pádlování i na takto vysokém plováku a to zase zejména díky jeho šířce a oválné zádi, která jezdce, co se stability týče, bezpečně podrží.

Díky šířce jsem se obával, že bude plovák pomalý a bude se přetáčet. Překvapilo mne, že krásně vedl stopu a rychlost byla na danou šířku víc než dobrá. Na delší výlety po klidné hladině bych nadále volil raději plovák do šířky 30‘‘ ale i s TAMBEM START můžete vyrazit na nějaké to vodní putování.

TAMBO START uspělo i při zkoušení na kanále v Troji
TAMBO START uspělo i při zkoušení na kanále v Troji

Plovák jsem vzal na zkoušku i na divokou vodu kanálu v Troji. Primárně pro toto rozhodně není určený, ale opět díky stabilitě to bylo příjemné svezení. Plovák snadno odpustil mnohé chyby a bylo to takové komfortní svezení. Na závody bych si jej nevzal, ale na neagresivní svezení s kamarády klidně.

Zpracování

Tady není moc o čem se rozepisovat. U TAMBO paddleboardy prostě umí a ani zde neslevili na kvalitě. Vše krásně lícuje, design je uhlazený a jednoduchý, plovák nemá žádné boule a nášlap z EVA pěny je dostatečně velký pro pohodlné ježdění. Plovák je vyráběn v jednovrstvé konstrukci ECO, ale prodřít jej o kameny, nebo poškodit, je prakticky nemožné. Typicky slabé místo v zadní části plavidla je chráněno finami a dřív, než byste plovák na něco napíchli, vás náraz srazí z plováku do vody. Plovák je dodáván s transportním popruhem a kvalitní dvojčinnou pumpou od GRI, která po celou dobu testování fungovala bezchybně. Jedinou absencí je tedy bag, který ale moc často nepoužívám ani u svého běžného plováku, navíc jej lze od TAMBO dokoupit jako příslušenství.

Detail zadního poutka a ventilu
Detail zadního poutka a ventilu

Závěrem tedy mohu říci, že bych plovák TAMBO 10‘10‘‘ START doporučil pro první pokusy s paddleboardem, do půjčoven i rekreačním jezdcům na všechny typy pádlování. Jde o plovák kvalitní i stabilní a tak vás určitě od pádlování neodradí, jak by se mohlo stát u vratkých napodobenin ze supermarketů.

Poutko ve středu prkna je také bez polstrování
Poutko ve středu prkna je také bez polstrování

Líbí se mi:

  • stabilita
  • zpracování
  • všestrannost

Mohlo být lepší:

  • bag v základní výbavě

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: