Kanoistou roku 2017 se stal mistr světa ve vodním slalomu Ondřej Tunka

Kanoistou roku 2017 se stal mistr světa ve vodním slalomu Ondřej Tunka

Vítězem v anketě o nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistů se stal mistr světa ve vodním slalomu, Ondřej Tunka. Na druhém místě skončil  Vít Přindiš, který má z MS stříbro a vyhrál Světový pohár.  Třetí příčku obsadil nejlepší rychlostní kanoista Martin Fuksa.

Mistr světa mezi kajakáři ve vodním slalomu Ondřej Tunka se stal vítězem ankety Kanoista roku 2017. V kategorii týmů pošesté za sebou zvítězil čtyřkajak, jehož posádka Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Štěrba a Radek Šlouf navázala bronzem z mistrovství světa na nové olympijské trati pětistovce na dlouholeté úspěchy na dvojnásobné trati. Při slavnostním večeru v atriu olomouckého BEA centra převzali ocenění také nejlepší junioři, osobnosti neolympijských disciplín a vodní turistiky.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

„Vážím si toho, že jsem vyhrál anketu odborníků, kteří dokážou ocenit titul mistra světa v olympijské disciplíně. Je mi líto, že si nemůžu vyzvednout cenu osobně, ale momentálně se již připravuji na novou sezonu na Novém Zélandu. Děkuji všem za podporu a těším se na další závody, zejména na červnové mistrovství Evropy v pražské Troji,“ vzkázal vítěz Ondřej Tunka z tréninku na Novém Zélandu.

Ondřej Tunka

Druhé místo obsadil Vít Přindiš, stříbrný medailista z mistrovství světa vodních slalomářů a vítěz Světového poháru kajakářů, který zároveň slavnostní předávání moderoval spolu s televizním redaktorem Davidem Knebelem. „Jsem skoro nejvíc nervózní, co jsem kdy byl,“ říkal Přindiš jako moderátor.

Třetí místo patří Martinu Fuksovi, světovému šampionovi na pětistovce, který získal také stříbro na kilometru. Vítěz Světového poháru kanoistů vybojoval stejné medaile i na mistrovství Evropy. Momentálně se připravuje na další sezonu v bulharském Belmekenu.

Vzhledem k velkému množství úspěchů letos získalo ocenění v individuální kategorii pět závodníků. Na čtvrtém místě byl vyhlášen kajakář Josef Dostál, mistr světa na pětistovce a bronzový na kilometru ze světového šampionátu v Račicích. Pátou pozici odborníci přisoudili kanoistce Tereze Fišerové, stříbrné z mistrovství světa vodních slalomářů ve francouzském Pau.

Čtyřkajak vládne i v jiném složení

Čtyřkajak – byť z poloviny v jiném složení – vládne nejlepším posádkám Českého svazu kanoistů už šest let. „Předloni na podzim po olympijských hrách nám proběhlo hlavou, jak bychom se v lodi mohli nově usadit, a na první dobrou to vyšlo,“ hodnotil nejzkušenější člen posádky Jan Štěrba.

Kajakáři Jakub Špicar a Daniel Havel se v kategorii posádek umístili první se čtyřkajakem a zároveň převzali ceny za druhé místo za bronz z mistrovství světa na K2 1000 metrů. Třetí místo mezi týmy patří zlaté hlídce kajakářů z mistrovství světa – Ondřej Tunka, Vít Přindiš a Jiří Prskavec.

Ocenění pro deset juniorů

Vzhledem k tomu, že v kategorii juniorů získali čeští talentovaní vodáci čtyři desítky medailí, oceněno jich bylo rovnou deset. Zvítězila mistryně světa mezi kajakářkami ve vodním slalomu Antonie Galušková, stejnou disciplínu reprezentují i Tomáš Zima a Lucie Nesnídalová. Čtvrtá Gabriela Satková je úspěšná ve vodním slalomu i sjezdu, páté místo obsadili Tomáš Sobíšek a Jakub Brabec nejen za bronz z juniorského mistrovství světa rychlostních kanoistů. Dalšími oceněnými v abecedním pořadí jsou Barbora Dimovová (sjezd), Vojtěch Heger (slalom), Klára Hricová (sjezd), Sofie Kinclová (rychlost), Matyáš Lhota (slalom).

„Už několik předchozích sezon bylo z pohledu výsledků famózních, ale ta loňská byla vrcholem. Když jsem začínal v kanoistice jako funkcionář, nedokázal jsem si představit, že budeme tak úspěšní sportovně i organizačně. V roce 2017 se sešlo opravdu všechno. Byl bych rád, kdybych mohl zažít ještě hodně podobných sezon,“ řekl Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů. „Chtěl bych pogratulovat všem závodníkům, poděkovat všem trenérům a členům realizačních týmů, ale také trenérům v oddílech, kde vychovávají sportovce, dbají na všestrannost a správný vývoj, aby pak reprezentace, které musejí pracovat na detailech, měly základ.“

Sjezdaři jsou vládci neolympijských disciplín

Neolympijské disciplíny ovládli sjezdaři. Ondřej Rolenc kraloval na mistrovství světa již potřetí mezi kanoisty, k tomu má dvě zlata z evropského šampionátu. V této kategorii převzala ocenění také Martina Satková jako vicemistryně světa mezi kanoistkami, třetí byl Vladimír Slanina.

Ocenění za celoživotní přínos vodní turistice získala Jana Šťastná z oddílu Racek DDM Brno, který byl zároveň vzhledem ke své aktivitě v pořádání akcí vyhlášen nejúspěšnějším oddílem vodní turistiky za uplynulý rok.

Ocenění České unie sportu k významnému životnímu jubileu – sedmdesátinám – převzal Petr Sodomka, osminásobný mistr světa ve slalomu i sjezdu na divoké vodě a účastník olympijských her v roce 1972.

Záštitu nad akcí, kterou uspořádal oddíl kanoistiky SK UP Olomouc ve spolupráci s Katedrou rekreologie FTK UP Olomouc, převzali hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, olomoucký primátor Antonín Staněk a Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého Olomouc.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: