Tanvaldská Kamenice – český evergreen

Tanvaldská Kamenice – český evergreen

Kamenice patří mezi nejoblíbenější divoké řeky v Čechách, na jejím toku se pořádala či pořádá řada vodáckých akcí – sjezdy, rodeové závody, slalomy nebo stále oblíbenější kajakcrossové závody. Bohužel se již několikrát stala dějištěm i těch nejtragičtějších dramat.

Informace o řece

Země
Česká republika
Kraj
Liberecký kraj
Název řeky
Kamenice
Délka plavby
3 dny
Délka úseku v km
31
Obtížnost
WW I, WW II, WW III, WW IV
Sjízdné
na jaře a po deštích
Název vodočtu
Plavy
Nízká voda
80 cm
Střední voda
85 cm
Vysoká voda
90 cm
Úsek
Pod přehradou Josefův Důl – Spálov
Nebezpečné jezy

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Popis toku

Kamenice pramení v Jizerských horách na severozápadním svahu Černé hory (1 084 m nad mořem) a v délce 33 kilometrů protéká několika městy a městečky, z nichž nejznámější je město Tanvald.

Je sjízdná za tání sněhu či po deštích. Vodočtů je na řece několik, ale nejznámější a směrodatný je ten v Jesenném. Nejvyhledávanější úsek, z Plavů do Jesenného, je sjízdný při minimu 50 cm. Nad 100 cm se řeka v tomto úseku stává velmi obtížnou. Řeku lze rozdělit do pěti úseků.

Kamenice je vhodná pouze pro zkušené vodáky
Kamenice je vhodná pouze pro zkušené vodáky

Úsek I. – zakázaná zóna. Úzké kamenité koryto s několika skoky, mnoho stromů, přístup pouze pěšky. Sjízdné jedině po přívalových deštích.

Úsek II. – pasáž pod přehradou až po Jelení potok je velice silně zatarasena stromy, WW V. Prohlídka nutná, nasednutí dle stromů a odvahy, lodě je nutné vynést od konce Josefova Dolu.Další část Kamenice je méně obtížná, ale pozor na stromy, nízké větve, jezy a náhony. Pod Atonínovem, ve kterém vlevo ústí Jedlová, je zajímavá peřej WW IV. Pak se řeka k Jiřetínu pod Bukovou zklidňuje. Zpestření přichází až pod silničním mostem u autobazaru (nedaleko žel.zastávky Dolní Smržovka) a u rozvaleného jezu. Konec plavby je bezpodmínečně nutný nejpozději pod silničním mostem v Tanvaldě (ověřte si místo předem!). Zde řeka již teče navigací a po soutoku s Desnou následuje bubnový jez, který je absolutně X.

Úsek III. – několik jezů, nepříliš pěkná část Kamenice. To nejlepší je od jezu těsně pod Tanvaldem. Pozor na vysoký jez – je již sjetý, ale s různými úspěchy.

Úsek IV. – zřejmě nejvyhledávanější úsek Kamenice. V období dubna se zde pravidelně konají raftové závody a řeka je vyhrazena pro účastníky závodu. S tím je spojeno silniční zjednosměrnění cest kolem řeky. Po levém břehu vede podél celého toku turistická stezka. Nasedat lze přímo nad silničním mostem na levém břehu, kvůli dvěma obtížně sjízdným jezům lépe kousek níže u silničního mostu v Haraticích. Parkovat lze po obou stranách řeky. Po 200 metrech přivede vodu náhon a začínají první radovánky. Držkovské schody, 3 stupně s válci. Na tomto místě se dříve jezdívaly rodeové závody. Následuje Prádelna, soutěska s velkým kamenem uprostřed. Nebezpečnější je spíše příjezd k Prádelně. Vše lze snadno prohlédnout z nedaleké pěšiny na levém břehu. Za malé a střední vody jeďte středem a doleva. Za velké stále vpravo. Pod Prádelnou platí zlatá střední cesta.

Kamenice - místo zvané Prádelna
Kamenice – místo zvané Prádelna

Nad Navarovskou soutěskou zastavte vpravo a prohlédněte si válec a pár rozbitých vln. Obvykle se najíždí vpravo a závěr zleva doprava. Nebezpečím je kapsa vpravo a většinou stromy dole vlevo. Bazén pod soutěskou plynule navazuje na Okýnka. Několik velkých kamenů vyžaduje mít loď pod kontrolou, nikoli se jen bohatýrsky řítit korytem. Za velké vody rozhodně výživné. Poslední kámen vybídne rodeisty ke splatování. Dále obtížnost klesá, u silničního mostu v Navarově je možné ukončit plavbu na levém břehu. V zatáčce pod mostem jsou občas stromy. Pokud pokračujete do Jesenného, čeká vás stupeň se šikmým válcem a po pár stech metrech před vámi vyvstane velká skála, kterou celá řeka obtéká zprava. Zastavte včas na levém břehu – je to proslulý Tobogán. Určitě prohlížejte, i pokud Kamenici znáte nazpaměť – strom vzpříčený v hrdle Tobogánu již způsobil mnoho vážných nehod. Rodeové pokusy v závěrečném válci většinou končí odřenými klouby, proud zde silně hází na skálu. Následuje první jez, 4 m vysoký s náhonem vlevo.

Peřej Tobogán na Kamenici
Peřej Tobogán na Kamenici

Za dobrého vodního stavu je, pro toho kdo zvládá bezchybně boof, sjízdný. kdo se necítí, přenese snadno vpravo. Za nízké vody hrozí zadrhnutí na hraně a zřícení střemhlav k hladině. Pod hladinou se krývají kameny. Odražené kotníky, ohnuté nebo rovnou proražené špičky lodí jsou varováním. Kdo se necítí pohodlně obnese vpravo. Nebezpečím je krom zmiňovaných kamenů také dlouhé vývařiště, které je pod jezem za velké vody. Pod jezem obtíže klesají, WW I – II. Druhý jez, 2,5 m vysoký následuje cca po 800 m. Za střední a velké vody je sjízdný vlevo od středu, ovšem pozor ne všude je pod ním dost voy. Lépe vlevo přenést. Následuje silniční most, za kterým je po 100 m práh sjízdný vpravo. Po dalších 500 m vlevo uvidíte vodočet. Před dalším mostem v Jesenném vlevo vysedněte. K návratu pro auto nebo opětovnému splutí lze využít i vlak, železniční zastávka Jesenný je na pravém břehu. S loděmi nebývají problémy.

Úsek V. – nejlehčí část Kamenice. Kousek pod mostem je jez. Sjízdný za malé nebo střední vody, lépe však přenést. Za velké vody velmi nebezpečný válec. Následuje široký úsek, bezpečný i za velké vody. Z letargie vás vyruší peřej „Žába“ nebo „Na Vošmendě“. Poznáte je podle natažených branek, pořádají-li se zde slalomářské závody. Za velké vody nebo po povodni pozor na dráty. Jízdu ukončete na levém břehu pod silničním mostem Podspálov nebo pokračujte dále po Jizeře. Parkovat lze u zastávky vlaku nebo před hotýlkem Podspálov, který vybízí k zhodnocení plavby.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: